Nieuwe boeken voor de autofan 05 Vincent Arpons

 

Historie automobiliů Jawa

 

Behalve dan van Škoda of Tatra is de geschiedenis van de meeste Tsjechische automerken voor ons minder bekend. Ook Jawa behoort daarbij. De naam werd gevormd door de eerste letters van de naam van ingenieur František Janeček en Wanderer, het Duitse motormerk waarvan hij een licentie had. In 1934 kocht hij ook de licentie van DKW maar in 1937 bracht hij de Minor uit, een eigen concept gerealiseerd naar het voorbeeld van DKW en dat met inbreng van Tatra was tot stand gekomen. Na de oorlog werd de Minor nog een tijdje gebouwd als Aero Minor. Dit boek kan je spijtig genoeg enkel in het Tsjechisch kopen maar het biedt een schat aan mooie foto’s.

 

Auteur: J. Králík. Taal: Tsjechisch.

ISBN978-80-905918-0-617 x 26 cm. 189 blz.

Uitgever: Muzeum Křivoklát.

 

Wikov. 1925-1940.

 

Wikov werd in 1878 gesticht door twee ondernemers, Wichterle en Kovářík, met de bedoeling mechanisch gereedschap te produceren.

In 1924 werd een eerste auto geconstrueerd geïnspireerd op de Italiaanse Ansaldo. Wikov was bepaald innoverend want het bouwde motoren met bovenliggende nokkenas en legde ook de klemtoon op gestroomlijnde koetswerken. Zo was er in 1931 de aerodynamische tweedeurs getekend door Jaray. Naast personenwagens verschenen er ook vrachtwagens en tractoren van het merk maar geplaagd door de economische crisis van de jaren dertig bouwde Wikov koetswerken in opdracht voor dat andere Tsjechische merk, Praga. Daarna legde Wikov zich toe op landbouwmachines. Dit boek dat geschreven is door de bekende Tsjechische autohistoricus Marián Šuman-Hreblay brengt een mooi overzicht van het merk maar verscheen spijtig genoeg enkel in het Tsjechisch…

 

Auteur: M. Šuman-Hreblay. Taal: Tsjechisch.

ISBN: 978-80-264-0884-0. 19 x 25 cm. 128 blz.

Uitgever: Edice Autosalon Albatros Media. albatrosmadia.cz

 

American ½-ton Pickup Trucks of the 1950s.

 

Van uitgeverij Veloce kennen we de leuke serie ‘Those were the days…’ waarin ditmaal de Amerikaanse ‘light trucks’ van de jaren vijftig worden behandeld. Eerst komen Ford, GM en de Chrysler-groep aan de beurt en dan ‘the independents’ (Studebaker enz.)

Een mooi overzicht van de kleine (?) lastezels die het leven van de Amerikaanse middenstander lichter maakten. Well done Veloce!

 

Auteurs: Norm & Andrew Mort. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-845848-02-6. 19 x 21 cm. 112 blz.

Uitgever: Veloce UK. velocebooks.com

 

American ½-ton Pickup trucks of the 1960s.

 

Dit is het vervolg op de uitgave over de fifties en behoort dus ook tot de serie ‘Those were the days…’.

Uiteraard blijft het even interessant door de talloze foto’s en de goede beschrijving. Ons commentaar: ‘Please, more of these!’.

 

Auteurs: Norm & Andrew Nort. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-845848-03-3. 19 x 21 cm. 112 blz.

Uitgever: Veloce UK. velocebooks.com

 

Histoires peu connues de personnages peu ordinaires.

 

Dit leuke boek heeft het voordeel dat je er ‘gecompartimenteerd’ in kan lezen, kortom ideaal voor de nachttafel. Het beschrijft in verschillende hoofdstukken de anecdotes of het wedervaren van een aantal beroemde mensen met hun auto (-‘s). Je kan er onder andere lezen over de Franse schrijver/dichter Boris Vian en zijn Brasier, de artiste en vrouwelijke piloot Hellé Nice en haar Bugatti, hotelier François Lecot en zijn recordpogingen, acteur Rudolph Valentino en zijn auto’s enz. Het boek is tevens geïllustreerd met interessante foto’s maar mist wel een inhoudstafel en een namenindex. Je kan niet alles hebben…

 

Auteur: R. Bougros. Taal: Frans.

ISBN: 978-2-36059-046-9. 21 x 28 cm. 96 blz.

Uitgever: Editions du Palmier. editions-palmier.com

 

Oldtimer Katalog Jubiläumsausgabe 1986-2016.

 

De Oldtimerkataloog van Heel blijft een goede gids voor wie een oldtimer wil aanschaffen. Dit is de jubileumsuitgave (30 jaar!) en zoals voorheen krijg je een korte uitleg van ieder merk en van de verschillende modellen en tevens een prijsindicatie. Uiteraard is die het meest gedetailleerd voor de Duitse en de internationaal gangbare automerken. Te gebruiken als leidraad die je nog kan aanvullen met extra informatie van vrienden of van collega’s clubleden.

 

Auteur: G. Zink. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-95843-309-0. 21 x 30 cm. 445 blz.

Uitgever: Heel Verlag Königswinter. heel-verlag.de

 

La Renault Espace de mon père.

 

Net nu de nieuwe Espace op de markt verschijnt in een eerder ‘crossover’ lijkende uitvoering brengt de gekende serie ‘… de mon père’ een boek over de ‘originele’ Espace. Het recept is inmiddels gekend: eerst krijg je een historische inleiding gevolgd door een beschrijving van achtereenvolgens de Espace I, II en III (tot 2002), alles mooi voorzien van foto’s, tabellen en technische gegevens. Het inleidingswoord werd geschreven door niemand minder dan de vader van de Espace, Philippe Guédon.

 

Auteur: A. Dewael. Taal: Frans.

ISBN: 979-10-283-0101-9. 22 x 25 cm. 119 blz.

Uitgever: E.T.A.I. France. editions-etai.fr

 

Les plus belles Mustang.

 

De Mustang is ontegensprekelijk een fenomeen in de naoorlogse autohistorie en net nu maakt het nieuwste model alles terug aktueel en geeft de legende nog een extra boost. Auteur Donald Farr is een expert op het gebied van Mustangs en van hem verscheen reeds ‘Mustang, 50 ans’ bij uitgeverij E.T.AI.

In deze met prachtige foto’s van Tom Loeser geïllustreerde uitgave wordt de inhoud opgesplitst in vier delen: de eerste Mustangs (1964 ½-1968), de ‘muscle Mustangs’ (1969-1976), de Fox body Mustangs (1984-2003) en de moderne Mustangs (2005-2015). Het zijn vooral de mooie foto’s die dit boek tot een leuke aanwinst maken voor de autobibliotheek!

 

Auteurs: D. Farr/T. Loeser. Taal: Frans.

ISBN: 979-10-283-0099-9. 25 x 31 cm.

Uitgever: E.T.A.I. France. editions-etai.fr

 

Renault Alpine. Geschichte-Technik-Mythos.

 

Bij wie zijn mooie jeugdjaren in de sixties en de seventies sleet staat de blauwe Alpine in legendarisch tegenstuur op het netvlies gebrand. Wat een mooie tijd was dat! De fameuze berlinette was toen immers niet weg te denken van het rally-podium. In dit boek beschrijven beide auteurs de geschiedenis van het merk Alpine (van A106 tot A610), aangevuld met tabellen en info omtrent kleuren, technische gegevens enz. Ons oordeel: ‘Sehr gut!’.

 

Auteurs: A. Gaubatz/J. Erhartitsch. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-613-03797-7. 23 x 27 cm. 223 blz.

Uitgever: Motorbuch Verlag Stuttgart. motorbuch-verlag.de

 

Citroën. Un génie d’avance.

 

Over Citroën verschenen talloze boeken maar wanneer Dominique Pagneux als auteur vermeld staat weten we dat het interessant wordt. In 303 bladzijden beschrijft de auteur jaar per jaar (vanaf 1919 en tot 2015) de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van het iconische merk. Dat alles is voorzien van mooie foto’s en interessante tabellen.

‘C’est magnifique!’.

 

Auteur: D. Pagneux. Taal: Frans.

ISBN: 979-10-283-0107-1. 24 x 31 cm. 303 blz.

Uitgever: E.T.A.I. France. editions-etai.fr

 

2 Takte- 4 Räder.

 

Siegfried Rauch was een belangrijke naoorlogse ingenieur en journalist die een ongepubliceerd manuscript over de tweetakt-motor naliet. Frank Rönicke vervolledigde zijn werk en zo ontstond dit boek. Het beschrijft de algemene geschiedenis van de 2takt maar ook de constructie en de toepassing van de tweetakt in de Duitse auto-industrie. Een prachtig boek en een een must voor de boekenkast!

 

Auteurs: S. Rausch/F. Rönicke. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-613-03862-2. 23 x 27 cm. 183 blz.

Uitgever: Motorbuchverlag Stuttgart. motorbuch-verlag.de

 

Jaguar. L’âge classique.

 

Eens te meer een boek over Jaguar maar de bedoeling is om hier een overzicht van de highlights te brengen: SS100, Mark V, XK 120, Mark VII, XK 140 & 150, Mark 1, XK SS, Mark 2, E-Type, Mark X, E-type series 2 & 3, XJ6 en XJ12 en ook de XJS. Dat alles vooraf gegaan door wat geschiedenis en geïllustreerd met prachtige foto’s. Een hebbeding!

 

Auteurs: E. Lecesne/X. De Nombel/P-Y. Gaulard. Taal: Frans.

ISBN: 979-10-283-0077-7. 25 x 29 cm. 160 blz.

Uitgever: E.T.A.I. France. editions-etai.fr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait