Nieuwe boeken voor de autofan 08/2016 Vincent Arpons

 

 

The Jowett Jupiter, the car that leaped to fame.

 

Het merk Jowett is bij ons niet zo bekend maar produceerde, vooral dan in de jaren ’50, enkele technisch interessante types: de Javelin en de Jupiter. Jowett had op dat ogenblik dan ook befaamde ingenieurs in dienst zoals Dr. Robert Eberan von Eberhorst (werkte voor WO II bij Auto-Union en daarna ook in dienst van Prof. Porsche) en Gerry Palmer (werkte voor MG voor en na zijn periode bij Jowett).

De Jowett Jupiter haalde net zoals de Javelin geen echt hoge productieaantallen maar werd een icoon onder de Engelse wagens, ondermeer door de inzet in rallysport. In dit goed geïllustreerde boek krijg je een gedetailleerde en diepgaande studie van de Jupiter (met nuttige namenindex), ik zou dus zeggen: mighty good!

 

Auteur: E. Nankivell. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-845849-12-2. 26 x 26 cm. 224 blz.

Uitgever: Veloce Books UK. veloce.co.uk

 

Renault 16.

 

Het ontwerp voor de opvolger van de weinig succesvolle Renault Frégate bleek eind de jaren ‘50 een harde dobber voor de Régie. Renault was na de oorlog vooral in beeld gekomen met de productie van kleine wagens (de 4CV, de Dauphine, de 4L, de R8 en R10) terwijl het koperspubliek tijdens de zogenaamde ‘Trente Glorieuses’ sterk evolueerde en over een ruimer budget begon te beschikken. In laatste instantie gooide Renault’s topman Pierre Dreyfus het stuur om en gaf opdracht voor een vijfdeurs middenklasser met een revolutionair interieur- en laadconcept in plaats van een klassieke berline. De combinatie van nieuwe productietechnieken, voorwielaandrijving, een nieuwe motor en het veelzijdig zetelconcept leidden ertoe dat de R16 verdiend werd verkozen tot Auto van het Jaar.

In dit handige boek vertellen auteurs Gaubatz en Erhartitsch alles wat je graag over de R16 had geweten.

 

Auteurs: Gaubatz/Erhartitsch. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-613-03869-1. 23 x 25 cm. 96 blz.

Uitgever: Motorbuch Verlag Stuttgart (D). motorbuch.de

 

Les J7 et J9 de mon père.

 

Het Franse autopark was in de periode 1945-1980 nog zeer nationaal gekleurd en dat gold zeker voor de bestelwagens. We kennen allemaal de Citroën HY of Renault Estafette die zo herkenbaar waren op de lokale marktjes. Ook Peugeot was niet onverdienstelijk en steunde op de ruime J7, later herdoopt tot J9. In dit boek kom je er alles over te weten, ook de vele varianten van ondermeer Heuliez of de Turkse Karsan en tevens het zonder gevolg gebleven ontwerp voor een elektrische J7.

 

Auteur: A. Grégoire. Taal: Frans.

ISBN: 979-10-283-0110-1. 22 x 25 cm. 119 blz.

Uitgever: E.T.A.I. France. editions-etai.fr

 

Typenkompass Tatra. Osteuropäische Lastwagen.

 

De handige reeks ‘Typenkompass’ is ondertussen bekend en deze uitgave over de Tsjechische Tatra vrachtwagens is dan ook welkom. Interessant is natuurlijk dat je bij ieder type (vanaf 1898) ook de technische gegevens krijgt. Mooi!

 

Auteur: M. Dünnebier. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-613-03882-0. 14 x 21 cm. 127 blz.

Uitgever: Motorbuch Verlag Stuttgart (D). motorbuch.de

 

The essential Buyer’s Guide: Mazda RX-8.

 

Veloce brengt regelmatig nieuwe afleveringen in zijn reeks Essential Buyer’s Guide en ditmaal behandelen ze de voorlopig laatste Wankel-aangedreven Mazda, de RX-8. Een goede handleiding voor wie op zoek is naar deze toekomstige klassieker!

 

Auteur: J. Parish. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-845848-67-5. 14 x 20 cm. 64 blz.

Uitgever: Veloce Books UK. velocebooks.com

 

VW Bus. Eine Hommage an den Kult-Transporter.

 

Als je tegenwoordig de prijzen hoort van de vroege VW busjes dan word je snel duizelig. Ooit begonnen ze hun carrière als werkpaarden, sommige kenden daarna de vrijheid van het hippiebestaan en nu vullen ze vooral de kassa van de oldtimerhandelaars… In dit boek krijg je een historisch overzicht van het prille begin met de T1 (1949-1967), daarna volgt de T2 (1967-1979) om uiteindelijk af te sluiten met de minder charismatische T3 (1979-1992). Een apart hoofdstuk is gewijd aan de Camping-Bulli.

 

Auteur: R. Copping. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-95843-300-7. 26 x 26 cm. 149 blz.

Uitgever: Heel Verlag Königswinter (D). heel-verlag.de

 

Mercedes-Benz G-Wagen. 1979 to 2015.

 

Brian Long is een verdienstelijk auteur en bracht ons reeds vele MB-titels.

Het G-Type is een icoon in de Mercedes-gamma, ook qua productieduur (!), en dit boek komt dan ook niet ongelegen. Het brengt een historisch overzicht maar werpt ook een blik op alle varianten (lang en kort chassis, station wagons enz.). Een mooie aanwinst voor de bibliotheek.

 

Auteur: B. Long. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-845847-77-7. 25 x 26 cm. 208 blz.

Uitgever: Veloce Books UK. velocebooks.com

 

Jaguar XJ-S, Hommage an den Super-GT.

 

Het was voor Jaguar niet makkelijk om een opvolger voor het iconishe E-Type te vinden. Ondertussen (1975) maakte het Britse merk deel uit van British Leyland en dat maakte de zaken niet eenvoudiger. In dit boek krijg je een historisch overzicht dat zich over 21 jaar strekt en waarin de verschillende versies worden behandeld naast de carrière in de racesport. Verder krijg je tips omtrent aanschaf en restauratie en vind je ook een tabel met de productieaantallen en een nuttige index. Mooi werk!

 

Auteur: B. Long. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-95843-170-6. 25 x 26 cm. 157 blz.

Uitgever: Heel Verlag Königswinter (D). heel-verlag.de

 

Woodies américains. Des essences rares et de l’acier.

 

Patrick Lesueur schreef reeds vele interessante autoboeken (o.a. over Henry Ford) en dit werk brengt een mooi overzicht van het typisch Amerikaanse fenomeen ‘woodie’. In een eerste hoofdstuk komen de woodies van de Chrysler-groep aan de beurt, daarna volgen die van GM, Ford en uiteindelijk die van de ‘independents’. Een mooi geïllustreerd boek dat een weinig behandeld onderwerp aansnijdt. Leuk!

 

Auteur: P. Lesueur. Taal: Frans.

ISBN: 979-10-283-0112-5. 25 x 30 cm. 176 blz.

Uitgever: E.T.A.I. France. editions-etai.fr

 

Ford Midsize Muscle. Fairlane, Torino & Ranchero. V8 Dynamite 1955-1979.

 

Een ander typisch Amerikaans fenomeen, de muscle car, is het onderwerp van ons volgend boek. En het moet meteen gezegd, een uiterst interessant werk. Je krijgt een mooie blik op de verschillende Ford-producties via een technisch goed onderbouwde tekst en de vele kleurfoto’s. Achteraan vind je nog interessante info over websites en een bibliografie. Kortom, een eyeopener voor wie nieuw is in dit onderwerp en een verrukkelijk boek voor wie houdt van horsepower en cubic inches.

Very good reading!

 

Auteur: M. Cranswick. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-845849-29-0. 21 x 26 cm. 170 blz.

Uitgever: Veloce Books UK. velocebooks.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait