43ste Condroz Rally – Hoei

Snelste tijden voor Ghislain de Mevius, Xavier Bouche net naast het podium, Jean-Pierre ‘Vande’, koning van de show

bma2

De Condroz Rally in Hoei, de traditionele finale van het Kampioenschap van België, is een uitermate populaire wedstrijd. Dat bleek dit weekend eens te meer. Maar, het blijft ook een enorme uitdaging voor alle teams die aan de start komen. Voor de troepen van Bernard Munster was het allemaal niet zo evident op zaterdag, maar de wagens uit de ateliers van BMA in Petit-Rechain verzorgden zondag wel het spektakel en draaiden toptijden. Zo is de balans toch positief…

Na drie deelnames in WRC2 met een Skoda Fabia van BMA, wilde Ghislain de Mevius, genavigeerd door Johan Jalet, zich nog eens tonen op de Belgische proeven. Na een moeilijke passage in de Westhoek eerder dit seizoen, wilde Ghislain zich in de kijker rijden. Na drie proeven stond de oudste zoon van Grégoire de Mevius in de top 5, maar op de volgende proef moest hij helaas de strijd staken door een kapotte oliepomp… « De Skoda Fabia R5 is gereputeerd om zijn betrouwbaarheid, maar rally blijft een mechanische sport, vertelde Bernard Munster. We hebben niet alle middelen om in te grijpen op de motor en wat Ghislain is overkomen is erg jammer…»

Ghislain en Johan beslisten om zondag opnieuw van start te gaan volgens het reglement van Super Rally. Zonder dat er nog iets op het spel stond, werd de eerste ronde gebruikt om  de afstellingen van de wagen te verfijnen, alvorens een tandje bij te steken in de slotronde. Het duo ontpopte zich tot het snelste duo van de slotfase. Scratch op KP 21 Wanzoul, scratch op KP 22 Ombret-Strée, scratch op KP 23 Ben-Ahin en 2de tijd op KP 24 Goesnes-Marchin op een zucht van de krachtige tweeliter WRC die de snelste tijd reed. Ghislain maakte indruk.

« De mechanische problemen van gisteren waren erg frustrerend, maar zondag heb ik me geweldig geamuseerd aan het stuur van de BMA Fabia R5, vertelt de jonge piloot. De wagen was ronduit perfect en ik ben blij dat ik vertrouwen had in Bernard, toen hij adviseerde om de afstellingen stugger te zetten voor de tweede ronde. Hij had gelijk. Eindelijk waren we in staat om te tonen tot wat we in staat zijn op Belgisch niveau…»

« Wat Ghislain heeft gedaan, is gewoon fabuleus, vervolgt Bernard Munster. Wanneer je opnieuw start na een opgave, heb je minder referentiepunten dan de concurrentie en bovendien is het moeilijk om scherp te blijven omdat er niets meer op het spel staat. Dit seizoen heeft Ghislain sterk gepresteerd in WRC2 in Duitsland en Catalonië, tegenover fabriekswagens en piloten die veel meer rijden. Hij moest de kans krijgen om zijn niveau te tonen in eigen land. Dat heeft hij zondag gedaan. Terwijl de WRC’s en de R5’s nog voluit aan het strijden waren voor de plaatsen in het algemeen klassement, was Ghislain bevrijd en straalde hij. Zijn snelste tijden waren echte topprestaties en de media is overtuigd geraakt van zijn potentieel. Dat belooft voor het vervolg…»

De ervaring heeft gesproken

Xavier Bouche, op het allerlaatste moment ingeschreven, waardoor het team de tweede Skoda Fabia R5 pas woensdag kon klaarstomen, reed een voorbeeldige wedstrijd. Zijn immense ervaring in de Condroz maakte het verschil. De piloot uit Marche kwam zelfs heel dicht bij het podium… « In het eerste deel van de wedstrijd was ik te voorzichtig, vertelt Bouche. Aanvankelijk was ik ingeschreven met een tweeliter WRC, maar de startpositie van dat soort auto’s stond me niet aan, zodat ik alsnog gekozen heb voor de Fabia R5 van BMA. Een uitstekende keuze en de beste beslissing! Het is een prima auto die nog betaalbaar is. Als ik een halve dag had kunnen testen, naast de passages op de shakedown, dan zou ik nog sneller het goede ritme gevonden hebben. Maar, ik heb nergens spijt van. Het was een uitstekende Condroz zonder technische problemen… »

« De ervaring van Xavier maakt het verschil op een moeilijk en delicaat parcours zoals dat van de Condroz, vervolgt Munster. Hij had geen wedstrijd meer gereden sinds de Wallonie, de samenwerking kwam heel laat tot stand, zelfs in een recordtijd, en toch mag het resultaat gezien worden. Met slechts een vijftiental kilometers op de Shakedown. Zonder een kleine straftijd had Xavier zeker Vincent Verschueren kunnen bedreigen tot het einde, maar dat maakt niet zoveel uit. Het resultaat voldeed aan de verwachtingen. Ik ben tevreden… »

Show vooraan !

De wedstrijd van Jean-Pierre Van de Wauwer en Eric Marnette vertoont gelijkenissen met die van Ghislain de Mevius en Johan Jalet. Het duo uit Verviers kwam aan de start met de Porsche 997 GT3 van BMA, maar ze moesten zaterdag al opgeven door een kapotte aandrijfas, maar zondag gingen ze opnieuw van start via Super Rally… Ze verzorgden het spektakel tot groot genoegen van het publiek! « We hielden wel een marge onder de voet omdat er niets meer op het spel stond. We hebben ons goed geamuseerd en we hebben de toeschouwers verwend, vertelde ‘Vande’ bij zijn doortocht over het finishpodium. Het is natuurlijk spijtig dat Fred Bouvy en Francis Lejeune, eveneens met een Porsche GT3, niet in staat waren om zondag opnieuw te starten. Daardoor waren we alleen in RGT, maar het belangrijkste was het verzorgen van het spektakel… »

« De aandrijfassen blijven het zwakke punt van de Porsche, vertelt Bernard Munster. Gelukkig konden Jean-Pierre en Eric zondag opnieuw starten. Ik denk dat het publiek hen op gepaste wijze heeft bedankt. Het belangrijkste is dat ze zondag na de middag de finish haalden. Dat is gelukt. Bravo… »

Ook in Historic…

BMA, het team van Bernard Munster, bracht ook een Ford Escort MK2 aan de start in Historic voor Vincent Prégardien, voor de gelegenheid genavigeerd door een professionele copiloot Kris Botson. De piloot was heel tevreden over die keuze. Resultaat: het team werkte de verraderlijke wedstrijd probleemloos af, wat een 8ste plaats opleverde in het klassement van de Historics.

Blik op de Vaucluse

De 43ste Condroz Rally is nog maar net afgelopen of team BMA maakt zich al op voor de volgende wedstrijd, die… volgend weekend verreden wordt in Frankrijk: de 26ste Rallye Terre de Vaucluse in de regio Provonce-Alpes-Côte d’Azur. Het Belgische team zal vier wagens aan de start brengen, voor de Fransen Gérard Brianti (Skoda Fabia R5) en Alain Deveza (Subaru Impreza 555 Gr.A) bij de moderne, en de Porsches 911 van André Lausberg en… Bernard Munster zelf in Historic. Zowel André als Bernard zullen met hun zonen als copiloten rijden!

We houden je op de hoogte…

bma3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait