Knokke Zoute GP 2016

Knokke Zoute Grand Prix 2016

’t Was donderdag al vrij druk en gezellig op de dijk van Knokke – Zoute, tijdens de technische controles van de Zoute Rally, één van de vijf evenementen die deel uitmaken van de Zoute GP.
Het evenement groeide in 7 jaar uit tot een evenement van internationale allure waar  de “happy few” maar ook het grote publiek “en masse” op afkomen. Hebben ze gelijk? Absoluut.  Kunnen er nog dingen beter, jawel. Maar daar hebben we het later, wel even over. Eerst een,  Buitengewoon en zonder enige twijfel  prachtig weekend !!!

 

Zoals gezegd waren we donderdag in de vroegte al present en  konden zo op ons gemak genieten van de tentoongestelde wagens langs de Zoutelaan  en op de Dijk. “Top Marques”  evenement 1 van 5, laat je immers kennismaken met het neusje van de Zalm op ”auto exclusief” gebied. De diverse merken brengen  er hun allerlaatste modellen, hier en daar aangevuld met een extra sportieve bolide of icoon uit het verleden. Zo waren   we aan het  likkebaarden,   bij de Lamborghinistand waar een “cup” racer werd voorgesteld of bij de bloedrode  Audi Quattro die in al zijn gebalde kracht stond te blinken. Alfa Romeo kwam er met de nieuwe Guilia  en natuurlijk met de 4C. De felgele spider kon op heel wat bijval rekenen. Tesla, was er met het nieuwe Model X, de  nieuwe monovolume,  met vleugeldeuren en Maserati had er ook een bloedmooie klassieker bijgezet. Jaguar pakte dan weer uit met felgekleurde en prachtig beletterde exemplaren.   Bentley en Maserati waren ook in de Zoutelaan present met hun SUV’s van de upperclass.  Kortom wie nog wat euro’s te besteden heeft aan een nieuwe automobiel, kon hier in de betere klasse shoppen.

Ondertussen was de keuring van de oldtimerbolides die deelnamen aan de Zoute Rally volop aan de gang. FiVA papers werden gecontroleerd door de mensen van de BFOV en de transponders werden ingebouwd. Deze laatste moeten de organisatie in staat stellen alle bolides op elk moment te kunnen te kunnen volgen. Groot voordeel,  om zo de wedstrijd in goede banen te leiden en bij calamiteit kunnen ze, onmiddellijk ingrijpen. Spijtig genoeg, zouden ze daar moeten gebruik van maken bij een ongeval waar één van de deelnemers betrokken raakte met vrij ernstige gevolgen, voor beide pilotes en de Mercedes 190sl.

Voor ons was het ondertussen tijd om de “Bonhams Marquee”  binnen te wandelen. Evenement 2 van de Knokke Zoute GP.  In vergelijk met de 2015 veiling leken het ons iets bescheidener juweeltjes te zijn die op de kopende medemens stonden te wachten. En jawel mijn vermoeden bleek gedeeltelijk juist . Geen super zeldzame Ferrari of Bugatti.  Maar wel enkele “verborgen schatten” die op het eerste gezicht vrij “banaal” kunnen lijken, maar bij nader onderzoek enige of unieke exemplaren blijken te zijn, met een pedigree van hier tot in Tokio.  “Malcom Barber” van Bonhams vond onze omschrijving “verborgen schatten” een fijne benadering. “Absoluut, ik denk dat de veiling hier wel een uitzonderlijke is tussen de vele die we jaarlijks organiseren. De “Bonhams Zoute” is in die mate specifiek dat er vooral een “lokaal” publiek op af komt. Die zijn niet echt op zoek naar de bolide of het juweel die na de koop, in een museum  of streng bewaakte garage beland,  maar eerder naar die leuke wagen die perfect in de garage kan, sleutel binnen handbereik en waar je leuke ritten mee kunt maken, wanneer je het wil. Daardoor zie je hier heelwat “recentere” aanbiedingen met net dat vleugje extra die ze toch speciaal maken.”  Blijkt dat mijn inschatting niet mis was want er werd voor een aardige 4.4 miljoen Euro’s aan automobiele kunst verhandeld.   De topper van de veiling een bloedmooie Lamborghini 350GT Coupé vond geen koper voor de passende prijs maar enkele Porsche’s met bijzondere allures haalden wel zeer hoge prijzen. Zo werd een “Rijkspolitie” 911 afgeklopt op 109.250€ en de  PORSCHE 928 ‘PROTOTYPE’ club sport coupé vond een koper voor 253.000€.  De 1955 Porsche 356 ‘pre A’ 1600 Speedster kon zelf worden afgetikt op 586.000€. Ik had mijn zinnen gezet op de Alfa Romeo Super Sprint Coupé, maar dat bleek, dan toch ook ver boven mijn mogelijkheden met een prijs van 235000€. Zonder meer een succes dus, zie ook: http://www.bonhams.com/auctions) waar je alle prijzen en details kunt terug vinden.

 

Om de verkeerschaos van Knokke en omgeving te vermijden besloten we op vrijdag de steven naar Zonnebeke  te wenden, om daar, na een file op de A19 en menig omleidings kilometers  ;-(, in het wondermooie kader van het: Passchendaele Museum 1917 te belanden. Daar konden de deelnemers van de Rally, de lunch gebruiken tijdens hun tocht door Vlaanderen.  De wagens, die één voor één de poort kwamen binnen gedraaid werden er verwelkomd op de  tonen van de doedelzakspelers en  een vrij bescheiden publieke belangstelling. Dat laatste kon echter de pret niet drukken en zij die er wel waren, werden echt getrakteerd op een unieke belevenis. De omgeving en de tuinen van het museum blijken een ideaal kader om dergelijk gezelschap te ontvangen. Het gaf ons de gelegenheid om de pracht bolides en deelnemers te bewonderen onder ideale omstandigheden.

Wat de deelnemers betreft vielen er ons enkele VIP’s die ook bij het groot publiek niet onbekend zijn. Voor de dames, onder onze lezers, U mistte Stan Van Samang die met een klassieke Audi onderweg  was of nog ex premier Guy Verhofstadt met een 356 cabrio op de baan, maar ook Wim Opbrouck was van de partij. Echte piloten herkenden we dan in Enzo Ide kersvers Europees Kampioen, Geoffry Van Hooydonck of nog Jochen Mass die de “chauffeur” mocht zijn van  Pierre Darge de “eminence grise” van de autojournalistiek. Ook Ph. Cracco, “mister Rodania” werd door menigeen herkend. Zijn Italiaanse schone kan ook op veel bijval rekenen bij de kenners. In hetzelfde item zouden we ook nog Gert Verhulst en ex Nederlands Premier Balkenende herkennen op zaterdag.

Georges Van Oosten, parkoersbouwer van de Zoute Gp mag alweer een pluim op zijn Hoed steken, want alle deelnemers waren unaniem lovend over het voor hen uitgestippelde parkoers. Zeer gevarieerd en vlot rijdend, mooie omgeving, weinig industrieterreinen en veel groen. Zo beschreef Pierre Darge  ons zijn dagbesteding als Co-piloot van Jochen Mass in de  Mercedes “417”. “Je kunt je saaiere momenten bedenken om nog eens naar Vlaanderen af te zakken”.

Eddy Joosen, voor raceliefhebbers zeker geen onbekende…. Fungeert hier in de organisatie als ”rally marshal” . “Ja wij verkennen en bekijken alle eventuele heikele situaties op en rond het parkoers. Alles verloopt tot hiertoe zeer vlot. We zijn geen 0 wagen, maar snijden af waar nodig en kunnen dan ingrijpen op de moment, vooraleer de deelnemers passeren. Een van de 0 wagens is natuurlijk de “Rijkswacht 911” die voor mij altijd warme herinnering oproept. In mijn jeugd mocht ik naast mij pa, in gelijkaardige model, soms eens meerijden.

De bemanning bestaande uit twee politiemannen, waren ook bijzonder tevreden over route en verloop. “Ja, ideaal weer, vlotte route , we kunnen ons best vinden in dit parkoers.

Enige info over de deelnemende bolides willen wij u best meegeven. Het lijkt mij echter vrij nutteloos om u hier een opsomming en technisch uitleg te gaan geven over 195 deelnemende wagens. Het bijgevoegd fotomateriaal zal u overtuigen van de hoogstaande kwaliteit van elke deelnemende wagen.

 

 

Op zaterdag, trotseerden we dan weer alle valkuilen en omleidingen, rond Knokke om de aankomst van de bolides mee te maken op de Dijk. (Een ritje Oostkamp – Knokke klokte af op 45’).  Eens de snelweg zal afgewerkt zijn, mogen we echter veel vlotter verkeer verhopen, nog een beetje geduld. T’is voor volgend jaar! Hopelijk, en hier gaan we even de kritische toer op, is dan ook iets gedaan aan het parkeerprobleem.  Prima geregeld denk je dan. Publieksparking (10€) voorzien achter het station, maar gratis shuttle tot aan het Albertplein….  Na 35 minuten wachtten op de Shuttle, zijn we dan maar te voet gegaan. En na onze fotoreportage op de Dijk te hebben afgewerkt rekenend op de Shuttle, zijn we na 30’ minuten geduld, weer te voet gegaan.  T’is soms moeilijk werken als journalist …. en der was ook een massa volk.

 

Niet teveel geklaagd echter, we kwamen terug met een vat vol prachtige beelden en indrukken. Die er ons van overtuigen, dat de Knokke Zoute GP is uitgegroeid tot het evenement van de oldtimerkalender die het brede publiek en alle liefhebbers kan aanspreken. Voor de prestigieuze Concours verwijzen we u graag door naar collega Vincent Arpons, die er voor ons aanwezig was. Voor de Porsche liefhebbers verwijzen we u graag naar Wilfried Geerts zijn reportage.  Ook de ”GTtour “ wellicht de grootste verzameling van recentere superbolides kon ook op uitermate grote belangstelling rekenen.

Het Weekend van Oktober 2017 staat dus al weer in onze agenda met stip genoteerd. Voor zij die zolang niet kunnen wachten. De Sotogrande Gp. gaat door van 24/28 mei 2017. Zelfde opzet, zelfde organisatie op een exotische locatie in Spanje. Je zou het voor minder op de kalender zetten.

 

Alain MERVILDE

PROGRAMMA: 4 DAGEN, 5 EVENEMENTEN

Het programma van de ZOUTE GRAND PRIX® presenteert vijf evenementen: de ZOUTE TOP MARQUES®, de ZOUTE RALLY® by Chubb, de ZOUTE SALE® by Bonhams, het ZOUTE CONCOURS D’ÉLÉGANCE® by Bank Degroof Petercam en de afsluitende ZOUTE GT TOUR® by EY.
ZOUTE TOP MARQUES®
Donderdag 6 t/m zondag 9 oktober 2016
Kustlaan – Albertplein – Zeedijk (Het Zoute)
14 podia met de nieuwste modellen van 14 premium automerken De Zeedijk, de Kustlaan, de exclusieve en hippe winkelstraat van Knokke-Heist, en het Albertplein, het kloppend hart van Het
Zoute, zijn tijdens de vier dagen van de ZOUTE GRAND PRIX® opnieuw het decor van een autoshow in de openlucht van ‘s werelds meest prestigieuze merken. De permanente ZOUTE TOP MARQUES® exhibitie toont de nieuwste creaties en Belgische premières van 14 prestigieuze internationale automerken. Verspreid over 14 podia presenteren Alfa Romeo, Audi, Bentley, BMW, Ferrari, Jaguar, Lamborghini, Land Rover, Maserati, McLaren, Mercedes-Benz, Porsche, Rolls-Royce en Tesla hun meest tot de verbeelding sprekende premium modellen in het stijlvolle kader van de Kustlaan in Knokke Het Zoute. Verschillende autopartners hebben een expoplaats op de Zeedijk in Het Zoute of beschikken over een eigen paviljoen aan het strand. Kortom, de ZOUTE TOP MARQUES® exhibitie heeft alle troeven om het publiek te laten proeven van het mooiste en meest recente autodesign.
ZOUTE RALLY® by Chubb
Donderdag 6 t/m zaterdag 8 oktober 2016
Start & aankomst: Zeedijk t.h.v. het Albertplein (Het Zoute)
Regelmatigheidscriterium en balade voor klassieke wagens
De ZOUTE RALLY® by Chubb is een regelmatigheidsrally en een balade voorbehouden voor 195 exclusieve oldtimers met eerste inschrijvingsdatum in het verkeer vóór 1965 (pre- & post-war). De ZOUTE RALLY® by Chubb start en komt aan op de Zeedijk ter hoogte van het Albertplein (Het Zoute). Op vrijdag komen de deelnemers via de Zandstraat de dijk opgereden. Zaterdag rijden de wagens via de River Woods Beach Club tot aan het podium.De regelmatigheidsrally wordt gereden over twee dagen met gemiddelde snelheden en regularity tests (RT’s). Per dag leggen
de wagens zo’n 250 kilometer af, vooral op de openbare weg, met onderweg de behendigheids- en snelheidsproeven. Het parcours strekt zich uit van Knokke-Heist over de polders tot enkele pittoreske plaatsen in het hinterland. Het precieze traject wordt vrijgegeven bij de start. Op dat moment ontvangen de piloten een roadbook met alle nodige inlichtingen over de route,
de controles en de neutralisatieperiodes. Op vrijdag is er in de Graaf d’Ursellaan, vlak bij de Elizabetlaan in Heist, ook een spectaculaire snelheidsproef voorzien: de FLYING ¼ MILE®.
Naast het regelmatigheidscriterium nemen ook heel wat oldtimers deel aan een balade. Deze niet-gechronometreerde ‘autowandeling met roadbook’ volgt in dezelfde streek een kortere route. De balade is voor de deelnemers een waardige afsluiter van zowel het zomerseizoen als de kalender van oldtimer-evenementen.
Met een totaal deelnemersveld van 195 klassieke wagens zit de ZOUTE RALLY® by Chubb aan het maximum aantal deelnemers
ZOUTE SALE® by Bonhams
Preview op donderdag 6 oktober 2016
Sale op vrijdag 7 oktober 2016
VIP Marquee Zeedijk (Albertplein – Het Zoute)
Vorig jaar klopte de ZOUTE SALE® by Bonhams af op een recordbedrag. Daarmee zag het Britse veilinghuis de opbrengst verdubbeld tegenover de editie van 2014. De ZOUTE SALE® behoort voor Bonhams vandaag samen met de Grand Palais Sale in Parijs tot de absolute top in Europa en haalt het niveau van de Quail Lodge Auction tijdens de Pebble Beach Concours d’Élégance
in Carmel (USA). Het aanbod aan classic cars is dan ook bijzonder kwalitatief en gevarieerd. De ZOUTE SALE® by Bonhams wordt dit jaar gehouden in de VIP Marquee op de Zeedijk aan het Albertplein in hartje Het Zoute. De hoogstaande catalogus zal ongetwijfeld weer op een ruime belangstelling kunnen rekenen bij een nationaal en internationaal publiek van kopers en verzamelaars. De ‘loten’ kunnen op donderdag, van 10 tot 17 uur, worden bezichtigd. Op vrijdag loopt de expositie van de te veilen wagens van 10 tot 17 uur. De veiling zelf start aansluitend om 18 uur. Het einde is voorzien omstreeks 21 uur.
Meer informatie over het aanbod van de ZOUTE SALE® by Bonhams is tijdens de ZOUTE GRAND PRIX® zelf te verkrijgen in de Press Lounge in de ZOUTE DRIVERS CLUB® by Lebeau-Courally (Zeedijk – naast de VIP Marquee aan het Albertplein Het Zoute).
ZOUTE GT TOUR® by EY
Zondag 9 oktober 2016
Tour en parade van GT’s in en rond Knokke-Heist
De ZOUTE GT TOUR® by EY sluit op zondag 9 oktober de ZOUTE GRAND PRIX® al voor de vijfde keer af. Aan deze balade van zo’n 120 km nemen een honderdtal exclusieve en moderne GT’s (jonger dan 20 jaar) deel. De tocht start ‘s morgens tussen 9.30 uur aan de VIP Marquee (naast de ZOUTE DRIVERS CLUB® by Lebeau-Courally op de Zeedijk aan het Albertplein in Het Zoute). Tussen 9.45 en 10.45 uur vindt de ZOUTE GT SLALOM® plaats op een gesloten parcours. Daarna wordt er op een afgesloten locatie van het VOC trainingcenter in Brugge tussen 10.45 en 11.45 uur de FLYING ½ MILE® gereden. Van 11.45 tot 12.30 uur kan het publiek ten slotte aan de Graaf d’Ursellaan in Heist naar de ZOUTE GT SPRINT® gaan kijken. Na deze snelheidsproeven
gaat het in parade en onder politie-escorte terug naar Het Zoute. In de VIP Marquee op de Zeedijk aan het Albertplein is er tussen 13.30 en 16 uur nog een receptie en lunch voor genodigden, met de prijsuitreiking van de ZOUTE GT TOUR® by EY.
Van 16 tot 17 uur wordt de ZOUTE GRAND PRIX® dan officieel afgesloten met de presentatie van de deelnemende wagens van het ZOUTE CONCOURS D’ELEGANCE® by Bank Degroof Petercam (open voor publiek).
NIEUW: Extra aandacht voor veiligheid De organisatie van de ZOUTE GRAND PRIX® doet er elk jaar alles aan om de veiligheid van deelnemers en publiek te garanderen en de evenementen in optimale omstandigheden te laten verlopen. De proeven vinden plaats op afgesloten circuits en de deelnemende wagens aan de ZOUTE RALLY® by Chubb zijn uitgerust met een track&trace systeem. Daarmee wordt hun snelheid tijdens de regelmatigheidsrally en balade strikt gecontroleerd. Sinds dit jaar zijn ook de wagens die deelnemen aan de ZOUTE GT TOUR® by EY voorzien van zo’n systeem. Een extra garantie op een leuke en veilige tour.
ZOUTE CONCOURS D’ÉLÉGANCE® by Bank Degroof Petercam
Zaterdag 8 en zondag 9 oktober 2016
Approach Golf & Royal Zoute Golf Club
Het ZOUTE CONCOURS D’ÉLÉGANCE® by Bank Degroof Petercam presenteert in het weekend naar goede gewoonte een gelimiteerd aantal uitzonderlijke wagens. Zo was vorig jaar de 1930 Bentley ‘Speed Six’ Blue Train nog een van de opmerkelijke winnaars. De schoonheidswedstrijd, die ondertussen ook in het buitenland een uitstekende reputatie geniet, vindt plaats op de
twee vertrouwde locaties: de Approach Golf en de Fairway 1 van de Royal Zoute Golf Club. Het ZOUTE CONCOURS D’ÉLÉGANCE® by Bank Degroof Petercam legt dit jaar de lat nog hoger dan bij de vorige edities. De organisatie van de ZOUTE GRAND PRIX® heeft de ambitie om internationaal nog sterker te scoren en past daarom voortaan de richtlijnen van de International Chief Judge Advisory Group (ICJAG) toe zoals die gelden voor alle topconcours wereldwijd.
De wedstrijd staat onder leiding van Philip Kantor van het veilinghuis Bonhams. Het organiserend comité deelt de auto’s in een pre- en post-war categorie in. De internationale jury van experten (vorig jaar was Sandra Button van de partij) verzorgt de beoordeling en is samengesteld uit een aantal klinkende namen zoals Lorenzo Ramaciotti, de voorzitter van het Concorso
d’Eleganza Villa d’Este, de bekende carrosseriebouwer Andrea Zagato, Louis de Fabribeckers, Head of Design bij Carrozzeria Touring Superleggera, Adolfo Orsi, historicus en voorzitter van Historica Selecta, en Quirina Louwman, Nederlands verzamelaar en racer van historische wagens. Voor de volledige jury, kijk op www.zoutegrandprix.be.
Het publiek kan de meer dan 50 unieke, bijzondere en exclusieve classic cars bewonderen op zaterdag van 12 tot 18 uur op de Approach Golf aan de Prins Filiplaan in Het Zoute. Op zondag wordt de schitterende selectie tentoongesteld tussen 9.30 en 15 uur op de Fairway 1 van de Royal Zoute Golf Club. Toegangstickets zijn te koop via de website. Een ticket voor zaterdag of zondag kost € 25. Meer info: www.zoutegrandprix.be of op de Facebookpagina van de ZOUTE GRAND PRIX®.
Na de jurering op zondag volgt dan ‘s middags, van 12.30 tot 15.30 uur, de prijsuitreiking. De prijsuitreiking bijwonen kan enkel op uitnodiging. Tussen 16 en 17 uur worden alle deelnemende wagens nogmaals aan het publiek gepresenteerd mét bijhorende uitleg. Dat defilé vindt plaats aan de VIP Marquee op de Zeedijk ter hoogte van het Albertplein (Het Zoute) en is vrij toegankelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait