MINI onthult de nieuwe MINI John Cooper Works Rally

de nieuwste MINI Motorsport ontwikkeling voor de wereld van cross-country rally.

MINI Motorsport opent met de nieuwe MINI John Cooper Works Rally een nieuw hoofdstuk in zijn autosporgeschiedenis. De geheel nieuwe auto voor cross-countryrally’s debuteert in de Dakar Rally van 2017 (2 tot en met 14 januari). Momenteel ondergaat de auto de laatste tests. De introductie van de MINI John Cooper Works Rally geeft de goede samenwerking weer van MINI Motorsport en rallypartner X-Raid voor deelname aan langeafstandsrally’s. De auto voor 2017 moet het succes voortzetten van zijn voorganger, de MINI ALL4 Racing. MINI past de ervaring en technische feedback vervolgens ook toe bij zijn productieauto’s.

MINI John Cooper Works Rally: meer is beter.
De rallyauto voor seizoen 2017 is ontwikkeld op basis van de geheel nieuwe MINI Countryman in combinatie met de ervaringen met de bestaande MINI ALL4 Racing. De MINI John Cooper Works Rally is volgens de nieuwste eisen van de FIA opgebouwd. Daarbij is extra aandacht besteed aan de aerodynamica, de koeling en de gewichtsverdeling. Verder is het zwaartepunt verlaagd, het onderstel verbeterd en nieuw motormanagement ontwikkeld. Dankzij alle verbeteringen is de MINI John Cooper Works Rally nog stabieler, met meer tractie en een nog grotere wendbaarheid. Onder alle denkbare omstandigheden – sneeuw, modder, zacht zand, droge warme omstandigheden, op grote hoogte en diepe rivierbeddingen – profiteert de auto enorm van de aanpassingen aan het onderstel en de motor.

Carrosserie. 

Uiterlijk oogt de auto als de nieuwe MINI Countryman, maar de technici van partner X-Raid hebben met uitgebreide aerodynamische verbeteringen gezorgd voor een veel lagere luchtweerstand. Omdat de afmetingen en de motorprestaties op basis van de FIA-reglementen zijn gelimiteerd, zorgen de aerodynamische maatregelen voor een hogere topsnelheid en meer stabiliteit, maar ook voor een lager brandstofverbruik en betere koeling. De carrosserie is vervaardigd van composietmaterialen als koolstofvezel en kevlar. Een honingraatconstructie van deze materialen is toegepast voor het onderste deel van de carrosserie. Daarmee is niet alleen op gewicht bespaard: de sterke en duurzame materialen bieden de twee inzittenden ook extra veiligheid. De maximaal drie door de FIA toegestane reservewielen zijn nu ondergebracht in de onderzijde van de carrosserie – net als de twee hydraulische krikken die vanuit de auto zijn te bedienen. Daardoor ligt het zwaartepunt van de auto relatief laag en is de dynamiek van de MINI John Cooper Works Rally optimaal. De zeer brede spatborden bieden plaats aan de brede rallywielen én een uitstroomopening vóór de voorportieren. De motorkap is verlaagd voor een betere aerodynamica maar ook om de berijders een beter zicht op de route te geven. De rallyauto wordt gekenmerkt door de brede dorpels die de reservewielen en de krikken bedekken.

Onderstel. 

De carrosseriestructuur van de MINI Countryman is vervangen door een speciaal geconstrueerd stalen buizenframe dat voldoet aan luchtvaartkwaliteitseisen. Het frame draagt de carrosserie en de aandrijfcomponenten, terwijl een subframe aan de voorzijde de motor draagt. Het subframe is relatief eenvoudig te demonteren, zodat het verwijderen van de motor binnen een uur mogelijk is. Zowel de voor- als achteras is opgehangen aan vier (twee per wiel) punten en de veerweg bedraagt de maximaal toegestane 250 mm. De geventileerde stalen remschijven hebben remklauwen met zes zuigers. De achterremmen zijn lucht- en watergekoeld om optimaal te presteren in de zwaarste rallyomstandigheden.

Motor en transmissie.

Een BMW Group TwinPower Turbo zescilinder dieselmotor drijft de MINI John Cooper Works Rally aan. De motor staat bekend om zijn snelle respons, vermogen, koppel en betrouwbaarheid. De drielitermotor (2.993 cc) levert 250 kW (340 pk) vermogen bij 3.250 toeren per minuut en ongeveer 800 Nm koppel bij slechts 1.850 toeren per minuut. Het lage verbruik van de dieselmotor, die zich in de sport al nadrukkelijk heeft bewezen, is een belangrijke kwaliteit. Om ook grote hoogte, met ijle lucht, optimaal te functioneren is de motor voorzien van een nieuw motormanagement. De nieuwe rallyauto heeft dezelfde aandrijflijn als de huidige MINI ALL4 Racing, waarmee MINI Motorsport zijn categorie de laatste jaren domineerde. De aandrijflijn omvat een AP Racing-koppeling en een zestraps sequentiële transmissie. De oliegekoelde Xtrac-voor- en -achterdifferentiëlen zijn te blokkeren voor maximale tractie in elk terrein. Voor extra opwinding bij het publiek zorgt het geluid van de Akrapovic-uitlaat, die nu aan de achterzijde van de auto uitkomt.

De racegeschiedenis gaat door. 

De MINI John Cooper Works Rally debuteert in de Dakar Rally van 2017 – de belangrijkste langeafstandsrally volgens de teams van MINI en X-Raid. Het partnerschap heeft een gigantische staat van dienst en won de afgelopen vier jaar zowel de Dakar Rally als de FIA Cross Country Rally World Cup. Het erfgoed van MINI reikt tot in de jaren zestig, toen John Cooper de klassieke Mini ontwikkelde tot een succesvolle race- en rallyauto die ook op de openbare weg zijn sporen verdiende. De kwaliteiten van de Mini Cooper S kwamen terug in de MINI van 2001. MINI Motorsport oogst sinds 2012 ongelofelijke successen met de MINI ALL4 Racing – op basis van de MINI Countryman. Het is de bedoeling om het succes voort te zetten met de MINI John Cooper Works Rally, met deelname aan de Dakar Rally en de Silkway Rally (van Moskou naar Beijing).

 

Technische specificaties MINI John Cooper Works Rally.

  • Motor : BMW Group TwinPower Turbo zescilinder diesel
  • Vermogen : 250 kW (340 pk) bij 3.250 toeren per minuut
  • Koppel : ongeveer 800 Nm bij 1.850 toeren per minuut
  • Cilinderinhoud : 2.993 cm3 Air restrictor: 38 mm diameter
  • Topsnelheid: ongeveer 184 km/u
  • Transmissie: sequentiële zesversnellingsbak
  • Remmen: schijfremmen diameter 320 x 32 mm, vier remklauwen met zes  zuigers, achterremmen lucht- en watergekoeld L x b x h: 4.350 x 1.999 x 2.000 mm
  • Wielbasis: 2.900 mm Spoorbreedte:1.736 mm Gewicht: 1.952,5 kg
  • Brandstoftank: 385 liter Onderstel:  stalen buizenframe met carrosserie van composietmateriaal Banden: BF Goodrich 245/80 R16

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait