Princen favoriet, maar niet zegezeker

Na een lange winterbreak van meer dan drie maanden, gaat zaterdag in het Vlaams-Brabantse Landen het Belgisch rallykampioenschap van start met de Rally van Haspengouw. De nervositeit stijgt bij de teams die een gooi willen doen naar de Belgische titel, want na het afscheid van drievoudig Belgisch kampioen Freddy Loix ligt de titelstrijd meer dan ooit open. Toch wordt vice-Belgisch kampioen in eigen streek getipt als favoriet.

Foto : Kris Princen tijdens een testsessie voor de Rally van Haspengouw (Jo Pijpops)

Kris Princen liet er deze winter geen twijfels over bestaan. De Truienaar mikt dit seizoen resoluut op een tweede Belgische rallytitel. De kampioen van 1999 reserveerde alvast het nummer 1 voor het volledige seizoen! Met dat nummer op zijn Skoda Fabia R5 profileert hij zich alvast tot titelkandidaat, zeker omdat de Rally van Haspengouw, zijn thuisrally, geen geheimen kent voor de Limburger.

Een week geleden werd Princen unaniem tot titelfavoriet gebombardeerd, maar ondertussen heeft Peugeot België-Luxemburg een serieuze knuppel in het hoenderhok gegooid door aan te kondigen dat hun 208 T16 bestuurd zal worden door Kevin Abbring, voormalig fabriekspiloot van Volkswagen en Hyundai in het Wereldkampioenschap. De jonge Nederlander moet Pieter Tsjoen aan een 9de Belgische titel helpen, maar deze keer voor Pieter in de rol van copiloot.

Skoda waande zich al kampioen, maar dat is nu verre van zeker, al zijn de Tsjechische machines wel in de meerderheid, want ook Vincent Verschueren rekent op de Fabia R5, vorig jaar de winnende machine in België. Verschueren wil meestrijden voor de titel, terwijl ook Melissa Debackere opieuw mee komt strijden voor de Belgische titel. En Benoît Allart, twee jaar geleden nog derde in Haspengouw, mag evenmin uit het oog verloren worden.

Naast Skoda en Peugeot, wordt DS vertegenwoordigd door de DS 3 R5 van Bert Cornelis, die zijn debuut maakt in deze categorie. Dat geldt ook voor Polle Geusens, die van een voorwielaangedreven Fiesta R2 de overstap maakt naar een Fiesta R5 Evo. Geusens zal de eerste wedstrijden gebruiken om te leren, maar in het Junior BRC heeft de Limburger zijn snelheid al voldoende bewezen.

De R5’s zullen wellicht toonaangevend zijn in de topklasse RC2, maar daarin krijgen ze wel weerwerk van de Mini RRC van Guino Kenis, die vorig weekend nog schitterde in de Legend Boucles met een BMW 2002 Ti, en de Mitsubishi Lancer EvoX van Jonas Langenakens, altijd erg snel voor eigen publiek in Landen. Jimmy D’hondt en Steve Vanbellingen kiezen eveneens voor een Lancer EvoX.

De tenoren van de BMW M Cup mogen we op de snelle proeven rond Landen zeker in de Top 10 verwachten. Franky Boulat start als titelverdediger, maar hij zal de zege niet cadeau krijgen van Brecht Hoorne, thuisrijder Patrick Diels en vooral de Nederlanders Jan Nijhof en Wim Muilwijk.

Naast de 57 deelnemers in de hoofdwedstrijd, gaan er nog 34 teams van start in het RACB  Rally Criterium, waarin we een mooie strijd verwachten tussen BMW-rijders Lommers en Louies, Opel-piloten Dobbelaere, Deveux en Schoenmakers en Renault-piloot Stefaan T’joens.

De eerste proef gaat zaterdag om 8h15 van start in Landen. De winnaar zal na 12 chronoritten en 140 km tegen de chrono, om 19h over het podium rijden.

Meer info: www.rallyvanhaspengouw.be en op www.belgianrallychampionship.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait