De nieuwe Mercedes-Benz E-Klasse Cabriolet

 

Mercedes-Benz E-Klasse Cabriolet; 2017; Exterieur: rubellitrot metallic, 25th Anniversary Edtion; Interieur: tizianrot / macchiatobeige; Zierteile: Holz Ulme hellbraun offenporig // Mercedes-Benz E-Class Cabriolet; 2017; exterior: rubellite red metallic, 25th anniversary edtion; interior: tizian red / macchiato beige, trim parts: open-pore light brown elm wood

Brussel – Mercedes-Benz vervolledigt de E-Klasse familie met de nieuwe E-Klasse Cabriolet. Deze open vierzitter met klassieke stoffen kap koppelt een sensueel puur design aan een hoogstaand comfortniveau voor vier inzittenden en de nieuwste technologie. Dit omvat uitgebreide smartphone-integratie met Wireless Charging en sleutelfunctie, een widescreen cockpit en de nieuwste assistentiesystemen. Krachtige motoren en comfortabele onderstellen zorgen voor een sportief-luxueuze rijervaring. Het elektrische windschermsysteem AIRCAP is standaard en optioneel kan de Cabriolet worden voorzien van hoofdruimteverwarming AIRSCARF – voor maximaal comfort bij rijden met open dak. Voor het eerst is de Cabriolet ook leverbaar met vierwielaandrijving 4MATIC.

De nieuwe Cabriolet is het vijfde en nieuwste lid van de E-Klasse familie, die binnen een jaar compleet is vernieuwd. Het merk uit Stuttgart zet met dit model zijn traditie van high-end Cabriolets met klassieke stoffen kap voort.

Als de stoffen kap gesloten is, lijkt het silhouet van de E-Klasse Cabriolet op dat van de E-Klasse Coupé. De nauwe verwantschap tussen de twee modellen komt ook naar voren in het design van sensuele puurheid. Het design is warm en cool tegelijk en straalt elegantie en intelligentie uit. Uiteraard heeft de Cabriolet ook een heel eigen gezicht, met name als de kap geopend is.

Het opvallende front met laag geplaatste diamond grille en geïntegreerde ster, high-performance led-koplampen (optioneel MULTIBEAM LED-koplampen), scherp gelijnde motorkap met powerdomes en volledig te openen zijruiten benadrukken het dynamische karakter van de Cabriolet. De strak gespannen stoffen kap met glazen ruit sluit optisch perfect aan op de gespierd ogende achterzijde.

De langgerekte, sensueel vormgegeven schouderpartij en de tweedelige smalle led-achterlichten dragen bij aan de sportieve uitstraling van de vierzitter. Daarnaast doet het licht van de achterlichten denken aan de gloed die een warme vliegtuigmotor uitstraalt. Nieuw is ook de speciale lichtshow voor de bestuurder ter begroeting en ten afscheid.

Met geopende kap valt extra op hoe het exterieur- en  interieurdesign op elkaar aansluiten, waarbij de hoogwaardige details op een unieke manier worden benadrukt. Voor visuele eenheid zorgt het geëloxeerde, gepolijste aluminium (mat aluminium bij de AMG Line) op de A-stijlen en rond de voorruit in combinatie met de sierlijst op de bovenkant van de portieren en een breed sierdeel rond het dakcompartiment. Het derde remlicht met transparante afdekking is op harmonieuze wijze in deze sierlijst opgenomen.

Het onderstel is 15 millimeter verlaagd ten opzichte van dat van de Limousine, wat het luxueuze en sportieve karakter van de E-Klasse Cabriolet benadrukt. De standaard 18 inch lichtmetalen velgen dragen ook bij aan het sportieve uiterlijk.

Stoffen kap uit de premiumklasse

De stoffen kap is verkrijgbaar in donkerbruin, donkerblauw, donkerrood en zwart. Een volautomatische stoffen akoestische kap behoort tot de standaarduitrusting. De meerlaags structuur met uitgebreide geluidsisolatie vermindert het wind- en rijgeluid, waardoor de inzittenden zelfs bij hoge snelheid op plezierige wijze met elkaar kunnen praten. De softtopstructuur heeft een vergelijkbaar positief effect op het klimaatcomfort en zorgt ervoor dat er het gehele jaar met de Cabriolet kan worden gereden.

De van de S-Klasse Cabriolet afgeleide stoffen kap voldoet ook aan de hoogste eisen met betrekking tot duurzaamheid en bedieningsgemak. Het kan tot 50 km/h in 20 seconden volledig worden geopend en gesloten. Bij het openen wordt het op een geruisloze en nauwkeurige wijze opgevouwen en opgeborgen in een compartiment in de bagageruimte. Een afdekhoes scheidt het stoffen dak van de resterende bagageruimte.

Dankzij de volledig elektrische bediening die deel uitmaakt van het optionele cabriocomfortpakket hoeft de bestuurder niet te stoppen om de bagageafdekking met de hand in een andere stand te zetten. De bagageruimte heeft een volume tot 385 liter (310 liter als de kap geopend is), waarmee voor veel praktisch gebruiksgemak is gezorgd. De achterbankleuning kan in de verhouding 50:50 worden omgeklapt, waarmee een doorlaadmogelijkheid wordt gecreëerd – nog een pluspunt op het gebied van gebruiksgemak.

Het interieur – moderne stijl en sportieve luxe

Het interieur van de nieuwe E-Klasse Cabriolet heeft een duidelijke basisvorm. De bovenkant van het dashboard lijkt te zweven en rust op een fraai sierdeel dat vloeiend overgaat in de portieren. De hoogwaardige materialen en afwerking sluiten perfect aan op het sportieve, stijlvolle karakter. Sportieve details zijn onder meer de luchtuitstroomopeningen die zijn afgewerkt in de kleur silvershadow en een vorm hebben die op die van straalmotoren lijkt.

De twee optionele 31,2 cm (12,3 inch) displays (resolutie 1.920 x 720) zijn uniek in dit segment. Ze zijn naast elkaar geplaatst onder één glazen afdekking waardoor een breed display ontstaat dat lijkt te zweven en tegelijkertijd op fraaie wijze is geïntegreerd tussen het bovenste en onderste gedeelte van de cockpit. De bestuurder kan kiezen uit drie verschillende weergavestijlen in het combi-instrument: ‘Classic’, ‘Sport’ en ‘Progressive’.

De basismodus toont twee ronde klokken en een 17,8 cm (7 inch) combikleurendisplay (resolutie 1.000 x 600) met een centraal display met 21,3 cm (8,4 inch) scherm (resolutie 960 x 540). De ronde klokken, het combi-instrument en het centrale display zijn in één frame opgenomen dat is uitgevoerd in hoogglanzende pianolaklook.

De bestuurder heeft meerdere opties voor de bediening van het combi-instrument, het multimediasysteem en andere functies: touch controls in het stuurwiel voor bediening met simpele vingerbewegingen, een touchpad dat handgeschreven commando’s herkent, de controller in de middenconsole, de spraakbediening LINGUATRONIC en direct toegankelijke toetsen, bijvoorbeeld voor de bediening van de airconditioning en voor de snelle in- en uitschakeling van bepaalde rijassistentiesystemen.

De avantgardistische, luxueuze zitplaatsen geven alle vier de inzittenden het gevoel in afzonderlijke stoelen te zitten. De sportstoelen in integraallook zijn voorzien van stevige zijwangen en geïntegreerde hoofsteunen. Ook is optioneel de hoofdruimteverwarming AIRSCARF leverbaar. De standaard automatische gordelaanreikers helpen de voorpassagiers bij het vastmaken van hun gordels. De achterbank is standaard voorzien van een doorlaadmogelijkheid en beschikt optioneel over verwarming, waarmee opnieuw duidelijk wordt dat de vierzitter het hele jaar door kan worden gebruikt.

De hoogwaardige materialen en moderne kleurstellingen zorgen voor een gevoel van sportiviteit en moderne luxe. De fraaie aankleding in de kleur yachtblauw in combinatie met macchiatobeige verleent de Cabriolet een moderne, exclusieve uitstraling. Optioneel is warmtereflecterend leder in vijf kleuren leverbaar. Er kan ook worden gekozen uit negen sierdelen, waaronder twee innovatieve, lichtgekleurde, generfde, glanzende houtsoorten.

De interieurverlichting maakt gebruikt van duurzame, energiebesparende led-techniek. Hetzelfde geldt voor de optionele uitgebreide sfeerverlichting met 64 kleuren.

Comfortabel open rijden onder alle omstandigheden

De E-Klasse Cabriolet zorgt onder alle omstandigheden voor een maximaal comfortniveau door middel van het standaard automatische windschermsysteem AIRCAP en de optionele hoofdruimteverwarming AIRSCARF, die ervoor zorgen dat de buitenlucht veel aangenamer aanvoelt bij lage temperaturen. Het automatische windschermsysteem AIRCAP is speciaal ontwikkeld voor de Cabriolets van Mercedes-Benz. Het bestaat uit een elektrische lamellenmodule die onopvallend in het dakframe is geïntegreerd en een elektrisch windscherm achter de achterbank. Na het indrukken van een knop houdt dit systeem ook de luchtwervelingen voor de achterpassagiers tegen. De hoofdruimteverwarming AIRSCARF laat warme lucht circuleren rond de nek en schouders van de bestuurder en voorpassagier om het open rijden bij lage temperaturen plezieriger te maken.

 

Groter en luxueuzer

Ten opzichte van zijn voorganger is de E-Klasse Cabriolet gegroeid qua lengte, breedte en wielbasis: met een lengte van 4.826 mm, een breedte van 1.860 mm en een hoogte van 1.428 mm is de nieuwe E-Klasse Cabriolet aanzienlijk groter dan voorheen. De grotere spoorbreedte van 1.605 mm aan de voorzijde (+ 67 mm) en 1.609 mm aan de achterzijde (+68 mm), komt ten goede aan de rijdynamiek. Van het aanzienlijk grotere oppervlak profiteren met name de achterpassagiers. Op de vier hoogwaardige zitplaatsen – die allemaal aanvoelen als individuele stoelen – genieten de bestuurder en alle passagiers ook tijdens lange ritten van een hoog comfortniveau.
Afmetingen

Exterieur E-Klasse Cabriolet Voorganger Verschil
Lengte in mm 4.826 4.703 + 123
Breedte in mm 1.860 1.786 + 74
Hoogte in mm 1.428 1.398 + 30
Wielbasis in mm 2.873 2.760 + 113
Spoorbreedte voor in mm 1.605 1.538 + 67
Spoorbreedte achter in mm 1.609 1.541 + 68

 

Interieur E-Klasse Cabriolet Voorganger Verschil
Beenruimte achter in mm 866 764 + 102
Max. hoofdruimte voor en achter in mm 1.034/925 1.019/919 + 15/+ 6
Schouderruimte voor en achter in mm 1.424/1.228 1.374/1.214 + 50/+14
Elleboogruimte voor en achter in mm 1.492/1.308 1.454/1.288 + 38/+ 20

 

De motoren

Bij de marktintroductie is er keuze uit diverse krachtige en efficiënte benzine- en dieselmotoren, voor het eerst in combinatie met vierwielaandrijving 4MATIC.

De komende tijd zullen er meer motoren aan het gamma worden toegevoegd. Standaard zijn alle modellen voorzien van de negentraps automatische transmissie 9G-TRONIC, die snel schakelt en voor lagere toerentallen zorgt. Dit heeft een bijzonder positieve uitwerking op het brandstofverbruik en de geluidsproductie.

Het onderstel: sportief-dynamisch en comfortabel

Het onderstel van de E-Klasse Cabriolet zorgt voor dynamisch rijplezier en biedt tegelijkertijd een hoge mate van rijcomfort. De op comfort gerichte DIRECT CONTROL-onderstel met amplitude-afhankelijk dempingsysteem, dat 15 millimeter lager ligt dan bij de Limousine, is standaard. Optioneel is het eveneens verlaagde DYNAMIC BODY CONTROL-onderstel met verstelbare demping. Hierbij kan de bestuurder de dempingseigenschappen via de DYNAMIC SELECT-schakelaar aanpassen. Er kan gekozen worden uit de modi ‘Comfort’, ‘Sport’ en ‘Sport+’.

Meerkamer-luchtveringssysteem AIR BODY CONTROL

De Cabriolet kan optioneel ook worden voorzien van het meerkamer-luchtveringssysteem AIR BODY CONTROL, dat reeds leverbaar is voor de E-Klasse Limousine. Dankzij kamers met drie verschillende formaten in de veerpoten van de achteras en twee in de veerpoten van de vooras kan de bestuurder drie standen kiezen voor de vering. Op deze manier kunnen de inzittenden genieten van een comfortabele basisafstelling en hebben ze ook bij hogere snelheid het veilige gevoel van een hoge rijstabiliteit.

Het meerkamer-luchtveringssysteem wordt aangevuld met een elektronisch geregelde verstelbare demping. Hierbij wordt de demping voor elk wiel afzonderlijk automatisch aan de rijstijl en het wegdek aangepast. Zodoende zorgt dit systeem voor afrol- en rijcomfort bij een tegelijkertijd indrukwekkende rijdynamiek.

Met behulp van de DYNAMIC SELECT-schakelaar kan de bestuurder ook verschillende veringafstellingen selecteren voor het AIR BODY CONTROL-systeem: ‘Comfort’, ‘ECO’, ‘Sport’, ‘Sport+’ en ‘Individual’.

DYNAMIC SELECT – kies je eigen rijprogramma

DYNAMIC SELECT maakt het echter niet alleen mogelijk om samen met DYNAMIC BODY CONTROL of AIR BODY CONTROL de onderstelkarakteristiek te veranderen, het stelt de bestuurder ook in staat om andere settings te wijzigen, zoals de respons op het gaspedaal, het ECO start-stopsysteem, de schakelmomenten van de automatische transmissie en andere zaken. Afhankelijk van het uitrustingsniveau biedt DYNAMIC SELECT de volgende rijprogramma’s: ‘Comfort’, ‘ECO’, ‘Sport’, ‘Sport +’ en ‘Individual’. Het rijprogramma ‘Individual’ stelt bestuurders in staat om hun favoriete voertuiginstellingen te configureren.

Lichte en veilige carrosserie

Bij een Cabriolet zorgt het ontbreken van een vast dak vaak voor een verminderde torsiestijfheid. De engineers van Mercedes-Benz hebben tijdens de ontwikkeling specifieke maatregelen genomen om dit tegen te gaan. Zo zijn de carrosseriestructuren aan de voorzijde en in de bodem uiterst stijf, wat voor een hoge rijdynamiek zorgt.

De intelligente lichtgewichtconstructie met aluminium-hybride design is overgenomen van de Coupé. De meeste carrosseriecomponenten zijn gemaakt van gegoten aluminium en plaatstaal. De voorspatschermen, de motorkap en het kofferdeksel zijn gemaakt van aluminium. De Cabriolet voldoet niet alleen aan alle internationale veiligheidseisen van dit moment, maar ook aan de nog strengere eigen veiligheidsnormen van Mercedes-Benz, die gebaseerd zijn op reële botsproeven.

Veilig beschermd

In het geval van een aanrijding zorgen de grote torsiestijfheid van de carrosserie en de uitgebreide veiligheidssystemen voor een optimale bescherming. Enkele voorbeelden:

 • Pyrotechnische gordelspanners en gordelkrachtbegrenzers op alle zitplaatsen
 • PRE-SAFE® reversibele gordelspanners op de voorstoelen
 • Airbags voor de bestuurder en voorpassagier
 • Kneebag voor de bestuurder
 • Thorax-/pelvisbags voor de bestuurder en voorpassagier
 • Optioneel: headbags in het bovenste gedeelte van de voorportieren die het hoofd beschermen bij een zware botsing van opzij
 • Optioneel: sidebags achter

De bescherming bij het over de kop slaan is speciaal ontwikkeld voor de Cabriolet. Het systeem bestaat uit twee rolbeugels die volledig zijn weggewerkt achter de achterbank en zodoende onzichtbaar zijn. Als de auto over de kop dreigt te slaan, schuiven deze rolbeugels met behulp van pyrotechniek omhoog, waardoor ze samen met de A-stijlen de overlevingsruimte vormen.

Alle innovaties van de E-Klasse zijn aan boord

Als lid van de huidige E-Klasse familie biedt de nieuwe Cabriolet alle features die we kennen van de E-Klasse Limousine, Estate en Coupé. De actieve remassistent behoort tot de standaarduitrusting. Dit systeem waarschuwt de bestuurder in geval van een dreigende aanrijding, zorgt voor een optimale bescherming met noodstopfunctie en voert indien nodig een autonome remingreep uit. Naast langzaam rijdende, afremmende of stilstaande auto’s herkent het systeem ook voetgangers die vlak voor de auto oversteken.

Andere highlights zijn het rijassistentiepakket met de doorontwikkelde afstandspilot DISTRONIC met stuurpilot: deze zorgt niet alleen voor een veilige afstand tot vooruitrijdende auto’s op alle soorten wegdek, het kan deze auto’s voortaan ook automatisch volgen tot een snelheid van 210 km/h.

MAGIC VISION CONTROL met cabriofunctie

Optioneel is het intelligente en effectieve wis-/wassysteem voor de voorruit MAGIC VISION CONTROL leverbaar. De sproeierkoppen zijn geïntegreerd aan beide zijden van de wisserbladen, waardoor de ruitensproeiervloeistof telkens vlak voor de ruitenwisser wordt gespoten. Zodoende kan de voorruit op een effectieve manier worden schoongemaakt zonder de bekende grote hoeveelheid water die het zicht van de bestuurder kort verstoort.

Daarnaast vermindert de cabriofunctie de hoeveelheid ruitensproeiervloeistof wanneer de kap geopend is, waarbij de vloeistof vlak voor de ruitenwisser wordt gespoten wanneer deze een neerwaartse beweging maakt. Zodoende komt er geen spray in het interieur terecht. Bij lage temperaturen wordt het complete systeem, inclusief de wisserbladen, verwarmd om te voorkomen dat er in de winter sneeuw of ijs aan de ruitenwissers blijft plakken.

Individuele highlights

De Cabriolet heeft een omvangrijke standaarduitrusting, maar er is een groot aantal individualiseringsopties leverbaar. Zo is er de AMG Line, die het dynamische karakter van de Cabriolet nog meer benadrukt. De AMG Line onderscheidt zich van de standaard uitrustingslijn AVANTGARDE door de bumpers, dorpelverbreders en grotere velgen in AMG-styling. De pins in de diamond grille zijn verchroomd, terwijl de remschijven voor geperforeerd zijn. Het interieur is voorzien van zaken als hoogwaardige bekleding in lederlook ARTICO/microvezel DINAMICA zwart met contrastsiernaden in grijs, het zitcomfortpakket en een AMG-sportstuur in leder.

Een cabriolet waarmee het gehele jaar kan worden gereden

De E-Klasse Cabriolet biedt bijzonder veel praktisch gebruiksgemak. Er kan gedurende alle seizoenen en onder alle weersomstandigheden met de auto worden gereden dankzij het automatische windschermsysteem AIRCAP, de optionele hoofdruimteverwarming AIRSCARF en andere features:

 • Stoffen akoestische kap met een effectieve isolatie die warmte en kou buitenhoudt
 • Zonnereflecterend leder in combinatie met optionele lederuitrusting
 • Afzonderlijk neerklapbare achterbankleuningen met doorlaadmogelijkheid
 • De mogelijkheid een trekhaak te monteren
 • Optioneel: programmeerbare voorverwarmingsinstallatie
 • Optioneel: vierwielaandrijving 4MATIC

 

 

 

Volledige smartphone-integratie

 

Het optionele infotainmentsysteem COMAND Online luidt een nieuw tijdperk in met betrekking tot connectiviteit en digitalisering. Het maakt eenvoudige integratie van de smartphone in het infotainmentsysteem mogelijk door middel van capacitieve antennekoppeling. Op deze manier kunnen geschikte mobiele telefoons draadloos worden opgeladen en met de buitenantenne van de auto worden verbonden. Via Near Field Communication verandert de smartphone in een digitale voertuigsleutel waarmee de auto kan worden ont- en vergrendeld en de motor kan worden gestart. Als de auto is voorzien van COMAND Online, is het mogelijk om Apple CarPlay® alsmede Android Auto™ te gebruiken.

Internet en Live Traffic Information, zelfs in de basisversie

Het infotainmentsysteem AUDIO 20 USB is, net als COMAND Online, voorzien van een Bluetooth®-handsfreesysteem en biedt tevens toegang tot internet dankzij een mobiele telefoonkaart die Bluetooth®-compatibiliteit en een data-optie biedt. Samen met de Garmin® MAP PILOT geeft de AUDIO 20 USB de  actuele en exacte verkeersinformatie van Live Traffic Information in realtime weer. Bij COMAND Online geeft de nieuwe ‘Free Flow’-techniek groene lijnen weer om de bestuurder te laten zien welke routes filevrij zijn. Het houdt rekening met de verkeerssituatie naast de hoofdwegen en geeft deze visueel weer.

Mercedes me connect Concierge Service: gepersonaliseerde service

Een andere comfortabele highlight is de nieuwe Concierge Service, die leverbaar is voor alle E-Klasse modellen in combinatie met Mercedes me connect. Aangemelde gebruikers kunnen gebruikmaken van tal van assistentie-opties: van het reserveren van een tafel in een restaurant tot het verkrijgen van informatie over toeristische routes, culturele evenementen en sportwedstrijden en het sturen van navigatiebestemmingen naar de auto. De toegang tot dit systeem verloopt heel eenvoudig: geregistreerde Mercedes me connect-gebruikers kunnen in twintig Europese landen de Concierge Service opvragen via de iCall-knop in de auto of in de Mercedes me-app. De persoonlijke assistent regelt vervolgens alles.
Klimaatregeling met een groot aanpassingsvermogen

De speciaal voor Cabriolets ontwikkelde klimaatregeling past zich aan geopende of gesloten kap aan. In tegenstelling tot conventionele systemen is de klimaatregeling volledig automatisch. De bestuurder hoeft zodoende geen modus te selecteren voor gesloten of geopend dak en het is niet nodig om een temperatuurinstelling op te slaan voor deze rijomstandigheden. Een overlappingsfunctie zorgt ervoor dat de overgang tussen gesloten en geopend dak (en vice versa) naadloos verloopt, wat voor maximaal klimaatcomfort zorgt.

Een verleden om trots op te zijn: speciaal model ‘25th Anniversary’

Mercedes-Benz lanceerde in het voorjaar van 1992 een vierde carrosserievariant in de middenklasse – de 300 CE-24 Cabriolet. Vandaag de dag is deze open vierzitter een geliefd verzamelaarsobject. 25 jaar na dato brengt Mercedes-Benz een eerbetoon aan de eerste E-Klasse Cabriolet met de introductie van het ‘25th Anniversary’ model, dat voornamelijk is gericht op verzamelaars en liefhebbers van unieke auto’s. Highlights van de exclusieve ‘25th Anniversary’ edition zijn de 20 inch vijf-dubbelspaaks lichtmetalen velgen, de cabriocomfortuitrusting, sierdelen in olmenhout openporig, het AIR BALANCE-pakket met de exclusieve parfum DAYBRAKE MOOD, verlichte instaplijsten met opschrift ‘Mercedes-Benz’, veloursmatten met opschrift ‘25th Anniversary Edition’, sfeerverlichting en het wis-/wassysteem MAGIC VISION CONTROL. Het interieur is voorzien van hoogwaardige designo bekleding in de nieuwe kleurencombinatie macchiatobeige/titiaanrood. Het fraaie ruitdessin van het geperforeerde leder onderstreept het luxueuze karakter van de nieuwe E-Klasse Cabriolet. Er is keuze uit twee lakkleuren – de nieuwe lak rubellietrood metallic en iridiumzilver – in combinatie met een donkerrode kap. Verder is dit speciale model voorzien van ‘25th Anniversary’ emblemen op de voorspatschermen en de middenconsole.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait