Kobus gespannen voor wat komen gaat

Na een lange periode van afwezigheid zullen Hermen Kobus en Erik de Wild komend weekend aantreden tijdens de eerste ronde van het Open Nederlands Rally Kampioenschap (ONRK). De Zuiderzeerally in en rondom Emmeloord dient net als andere jaren als toneel voor de openingswedstrijd van het ONRK en lijkt ook dit jaar meteen een goede krachtmeting te worden.

Een goede start is van groot belang. Vanaf de eerste meter zullen Hermen en Erik het op moeten nemen tegen regerend Nederlands rallykampioen Jasper van den Heuvel, voormalig Nederlands rallykampioen Bob de Jong en Duits talent Christian Riedeman. “Het zal een serieuze krachtmeting zijn in de Noordoostpolder komend weekend!” vertelt Hermen. “Ik ben al een tijd niet meer in de omgeving van Emmeloord geweest en ik denk dat ik mij voor het laatst in 2013 op de proeven van de Zuiderzee shortrally heb begeven. Hoewel de rally mij op zich goed ligt denk ik dat we toch voorzichtig moeten beginnen. Erik en ik hebben sinds vorig jaar augustus niet meer in competitieverband gereden en zijn een beetje roestig. Desalniettemin heb ik er erg veel zin in om de Fabia R5 komend weekend de sporen te geven!”

Op 18 maart zullen er flink wat deelnemers staan te trappelen om aan het Nederlands rallyseizoen te beginnen. Maar in 2017 zal de Zuiderzeerally ook meetellen voor de FIA Benelux Rally Trophy. Een lokale variant van het Europees rally kampioenschap waar Hermen en Erik in 2016 in vertegenwoordigd waren.

“Het samenvallen van deze beide kampioenschappen komt ons eigenlijk wel goed uit,” vertelt Erik. “We hadden de Kenotek Ypres rally al op ons verlanglijstje staan voor komend seizoen. Toen bleek dat de FIA Benelux Rally Trophy naast een aantal ONRK wedstrijden ook de Ypres rally heeft opgenomen op de wedstrijdkalender. Een leuke extra uitdaging!”

Zo’n compact evenement als de Zuiderzeerally hebben Erik en Hermen al tijden niet meer gereden. Juist de beperkte lengte van de rally maakt het dan ook extra belangrijk om snel een juist ritme te vinden. In deze wetenschap heeft het team van Kobus Tuning Competition 2 weken geleden dan ook een succesvolle test afgewerkt in Couvin (Wallonië). Hier maakten Hermen en Erik zo’n 80 snelheidskilometers om de Fabia R5 weer naar de hand te zetten. Hermen vertelt; “Ik ben blij dat we  in Couvin de mogelijkheid kregen om de auto, die helemaal opnieuw werd opgebouwd gedurende de winter, weer eens op snelheid te kunnen rijden. Dat is wel weer even wennen kan ik je vertellen, maar het gevoel zit goed. Laat die rally maar komen!!”

Benieuwd naar de prestaties van het team gedurende de Zuiderzeerally op 18 maart, volg dan de gebruikelijke nieuwsmedia, facebook en twitter.

Kobus gaat ‘back to the roots’ in 2017

De afgelopen jaren hebben zich voor Hermen Kobus en Erik de Wild op rallygebied voornamelijk afgespeeld buiten Nederland. In 2012 nam het duo nog deel aan het Open Nederlands Rally Kampioenschap en wist het team de titel vicekampioen te veroveren in een Ford Fiesta S2000. In de jaren die zouden volgen waren Kobus en de Wild echter veelal op visite bij de zuiderburen. Met de herintreding van het ONRK heeft het team van Kobus Tuning Competition voor 2017 opnieuw een poging gedaan om de rallykalender te voorzien van een behoorlijk Nederlands tintje.

Voor 2017 zijn de plannen duidelijk; het team van Kobus Tuning Competition zal met Hermen Kobus en Erik de Wild aantreden in het ONRK. Met de opnieuw opgebouwde Skoda Fabia R5 zal het team dit seizoen proberen om hoge ogen te gooien met als doel het resultaat uit 2012, waarin Hermen en Erik vicekampioen van Nederland wisten te worden, te verbeteren.

“We hebben even moeten nadenken over de kalender voor 2017, maar toen duidelijk werd dat er opnieuw een Open Nederlands Rally Kampioenschap zou zijn dit seizoen was de keuze snel gemaakt. Daarbij komt dat ook de FIA European Rally Trophy een aantal van de ONRK wedstrijden in zijn kalender heeft opgenomen, dit maakt het voor ons nog interessanter om het gehele ONRK te rijden”, aldus Hermen.

Naast het ONRK zal het team van Kobus Tuning Competition ook deelnemen aan de Kenotek Ypres rally. “Het programma voor dit jaar is erg gaaf!”, aldus Erik de Wild. “Ik hoop dat we komend seizoen kunnen laten zien dat we een heleboel geleerd hebben in België en in het Europees Kampioenschap de afgelopen jaren. De keuze voor het ONRK en de FIA European Rally Trophy past ons perfect. Helemaal gezien de drukke agenda’s van zowel Hermen als mijzelf. Dan zijn wedstrijden die iets dichter bij huis zijn toch net iets eenvoudiger in te passen.”
Rallykalender 2017
18 MRT ZUIDERZEERALLY Emmeloord
5-6 MEI RALLYE SULINGER LAND Sulingen
26-27 MEI 53e ELE RALLY Veldhoven
21-24 JUN KENOTEK YPRES RALLY Ieper
8-9 JUL GTC RALLY Etten-Leur
15-16 SEP HELLENDOORN RALLY Hellendoorn
29-30 SEP EAST BELGIAN RALLY Sankt-Vith

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait