Julien Mampaey R.I.P

Julien Mampaey, oprichter van het Juma raceteam en drievoudig winnaar van de 24 Uur van Spa-Francorchamps met BMW, is overleden.
Afgelopen dinsdag, op 27 juni, overleed Julien Mampaey, de oprichter van BMW concessie Juma in Mechelen en het bekende raceteam Juma, op 73-jarige leeftijd. De vader van Pascal en Bart droeg grotendeels bij aan het sportieve succes van BMW op het circuit.
Nadat hij zelf als piloot aan het stuur van een BMW 2002 zat, richtte Julien Mampaey een eigen team op waar hij op de 24 Uur van Spa-Francorchamps maar liefst drie keer de overwinning mee haalde (1977, 1982 en 1983) en vijf keer een tweede plaats (1978, 1979, 1980, 1981 en 1984). In 1975 startte hij het team Juma op en haalde met de BMW 530iUS in 1975 een eerste overwinning, om nadien ook met de BMW 528i en de BMW 635 CSI op de hoogste trede van het podium te staan. De naam van het Juma-team werd nog vaker gelinkt aan de overwinning in Spa in 1998, toen Bart Mampaey, die inmiddels een eigen RBM team had gecreëerd, een laatste overwinning voor BMW behaalde in het kampioenschap voor toerismewagens met een BMW 320i. Julien Mampaey en zijn team wonnen ook de Belgische kampioenentitel met de BMW 535i, met aan het stuur Jean-Michel Martin, vader van Maxim. Tot vandaag zit deze laatste als BMW Motorsportpiloot in het Team RBM van … Bart Mampaey.

 

Julien Mampaey richtte ook de concessie BMW Juma in Mechelen op. Die wordt tot op vandaag succesvol verder gezet door Gunther Van Lent en zijn echtgenote Pascal, de dochter van Julien.