VAN THE BEAST TOT DE OMAFIETS:

DIT ZIJN DE OPMERKELIJKSTE VOERTUIGEN VAN DE STAATSHOOFDEN
• Een strijd tussen het Amerikaanse Beast en Russische beest Kortezh
• Zuid-Amerika: waar bepantserde staatsauto’s nodig zijn
• Nederland rijdt als enige deelnemer van de G20 op de fiets

HAMBURG, 4 JULI 2017
De staatsvoertuigen symboliseren de macht van staatshoofden en de boodschap die ze daarmee aan het buitenland willen doorgeven. Naast deze symbolische waarde dienen de voertuigen om hun passagiers zo veilig mogelijk te transporteren, zowel onderweg als in crisissituaties. HAPPYCAR heeft besloten onderzoek te doen naar de meest opvallende staatsvoertuigen van de wereldleiders die onder Belgen bekend zijn.

The Beast tegen het Russisch Beest
De Amerikaanse president Donald Trump rijdt in een Cadillac one ook wel “The Beast” genoemd. De auto kan traangasgranaten aan de voorkant lanceren en heeft aan de achterkant een rookscherm. Het gewicht van de auto is ongeveer 8 á 9 ton waardoor het niet harder dan 100km per uur kan rijden, het motorblok levert 1000pk. De deuren zijn vergelijkbaar met een Boeing 757 waardoor de president zelfs bij een chemische aanval kan overleven. Trump gebruikt deze auto in ieder land waar hij te gast is, van een logistiek perspectief zijn er meerdere Cadillac ones gebouwd die bij elk bezoek naar het dichtstbijzijnde land worden getransporteerd. De Russische president Vladimir Poetin probeert met het Kortezh project de prestaties van The Beast te overtreffen, de auto wordt door het NAMI (National AutoMotiv Institut) ontwikkeld. Naar verwachting zullen er twee Kortezh modellen in het najaar van 2017 beschikbaar zijn. De ontwerpen komen overeen met de Rolls Royce Phantom en The Beast uit Amerika. De motor zal naar verwachting 850pk leveren en ook worden gebruikt in de busjes van de Russische regering. De kosten zullen van het Kortezh project zullen naar verwachting rond de €1.570.000 bedragen.
Spanjaarden en Duitsers: dezelfde Audi maar niet hetzelfde bouwjaar

Bondskanselier Angela Merkel rijdt in een Duitse Audi, de Audi A8 L Security W12 kan vrijwel tegen elke aanval inclusief zandstormen, granaten en explosies. De auto heeft een 500pk (368 kW) motor en een topsnelheid van 250km per uur. Ook kan de auto in 7,5 seconden van 0 naar 100 km per uur accelereren. De Spaanse minister-president Mariano Rajoy heeft hetzelfde model als Merkel alleen zijn de specificaties anders. Zo ligt de auto lichter op de weg door een aluminium constructie in de carrosserie van de auto. De constructie en het bouwjaar verklaren mogelijk waardoor de auto gemiddeld €100.000 goedkoper is dan de andere A8 modellen.

Zwaar geschut in Zuid-Amerika
In Zuid-Amerika zijn de auto’s vrij dik bepantserd, sommige worden zelfs uit Europa geïmporteerd om vervolgens in eigenland te worden aangepast. Kitam, het “Wild Zwijn” van president Enrique Peña Nieto, werd speciaal door het eigen ministerie van defensie bepantserd. Het zwijntje kan zelfs granaten, lichte rakettenwerpers en andere lichte wapens doorstaan. Het ontwerp is gebaseerd op het ontwerp van een RAM 3500, de dieselmotor van de auto bereikt 400pk voor het 1,5 ton wegende voertuig. Het koste naar schatting $500.000 om het zwijntje te produceren. De Mexicaanse president is niet de enige die zijn auto liet bepantseren. De auto van de Argentijnse president Mauricio Macri werd vervangen na een hevige demonstratie die de vorige auto compleet verwoestte. Vervolgens werd er een Mercedes Benz-Vito uit Spanje geïmporteerd maar verder met bepantsering in Argentinië afgewerkt, deze platen wogen tussen de 500 en 1500 kilo.

Van baanbrekende Franse technologieën tot de goede oude Italiaanse tijd
De nieuwe Franse president Emmanuel Macron reed tijdens de verkiezingsceremonie in een Citroën CS7 Crossback, dit is een zelfrijdende auto met Active Scan Suspension en automatische besturing. Door deze scantechniek kan de auto van de tevoren anticiperen op drempels of ongelijkheden in wegen. Binnen in de auto zit een camera die het aandacht niveau van de bestuurder observeert. Verder heeft de auto een BlueHDi 2.0 dieselmotor met 180pk. In Italië houden ze echter meer van de klassieke tijden en rijdt de president Sergio

Mattarella in een Lancia Falminia 335. In 1961 zijn er vier modellen voor het bezoek van koningin Elisabeth
gebouwd, drie daarvan waren cabrio’s. Ook heeft John F. Kennedy in deze auto gezeten. De Lancia Falminia
wordt alleen bij officiële bezoeken gebruikt en hebben Rome haast nooit verlaten. Het is een 7 persoonsauto
met een maximale snelheid van 75km per uur en heeft een breedte van 3,35m in verplaats van 2,87m. Aan de
afwijkende breedte heeft de auto tevens ook zijn naam te danken.

De duurste Chinese auto in de voetsporen van Mao
De Chinese president Xi Jinping heeft de duurste Chinese auto van dit moment tot zijn beschikking, nieuw kost
deze $800.000. De Hongqi L5 heeft bovenop de nummerplaat aan de voorkant karakters die waarschijnlijk door
Mao zijn geschreven. De naam Hongqi betekent rode vlag, aan het begin van de motorkap staat een klein rood
teken die de Chinese vlag symboliseert. Het model van de auto is volledig gebaseerd op het oude model
waardoor het een retro uiterlijk heeft.
Rutte rijdt als enige deelnemer van de G20 op de fiets
Waarschijnlijk moeten de andere bestuurders van de G20 er niet aan denken, echter gaat onze ministerpresident
naar het werk en in zijn vrijetijd graag op de fiets. Het rijk stelt voor Rutte dienstfietsen beschikbaar,
zo is hij weleens gespot op een groene omafiets in een woonwijk. In zijn privéleven rijdt hij in een donkerblauwe
Saab en voor staatsaangelegenheden in een BMW5 of Audi A6. In het buitenland verschijnt Mark Rutte soms
ook op de fiets, hij werd zelfs ereburger van Seoul (Zuid-Korea) na een donatie van 220 fietsen.