Drie op de vier Belgen vindt minder vervuilende wagen belangrijk

Hybride meest overwogen aandrijving bij aankoop nieuw voertuig

Maandag 24 juli 2017 — Belgen staan bij de aanschaf van een nieuwe wagen meer en meer open voor milieuvriendelijkere alternatieven. Voor 74% is het ecologische aspect van groot belang. En bijna een op de twee Belgen zou voor een hybride aandrijving (verbrandingsmotor+elektromotor) kiezen bij de aankoop van een nieuwe auto. Toch blijkt ook dat de consument meer dan ooit in de war is.  Het huidige aanbod, de aankoopprijs en de verschillen tussen de milieuvriendelijke alternatieven die de dag van vandaag worden aangeboden, zorgen voor onwetendheid bij de Belgische automobilist. Dat blijkt uit een onderzoek dat Ipsos in juni afnam bij een duizendtal Belgen, in opdracht van Toyota*.

 

Hybride aan de top

Maar liefst 44% van de Belgen overweegt een hybride motor bij de aankoop van een nieuwe wagen, ten opzichte van 30% in 2014. Ook elektrische wagens worden meer in beschouwing genomen, 21% van de Belgen zou voor die optie gaan. Vooral diesel krijgt zware klappen: nog slechts 26% van de Belgen zou voor een dieselmotor gaan, in 2014 was dat nog 54%. Wat wel opvalt: als de Belg het komende jaar al een nieuwe wagen zou moeten kopen, scoren diesel- en benzinemotoren terug ietsje beter. Die cijfers verbazen Mark Pecqueur, onderzoeksleider autotechnologie aan de Thomas More Hogeschool, helemaal niet: “Hybride is de dag van vandaag nu eenmaal de enige realistische weg naar groene mobiliteit.”

 

Tabel: Overwogen brandstoftype bij aankoop nieuwe wagen

Hybride (hybride + plug-in hybride) 44%
Benzine 42%
Diesel 26%
Elektrisch 21%
Waterstof 10%
Gas 9%
Ik weet het niet 14%

 

Groen rijden

Dé reden waarom Belgen kiezen voor hybride is ongetwijfeld het ecologische aspect (64%). Op de tweede plaats komt het verminderde brandstofverbruik met 37%. De aankoopprijs staat op de derde plaats met 5%. Vooral vrouwen weten het feit dat een hybride wagen minder vervuilend is te appreciëren (74% van de vrouwen versus 57% van de mannen). Mannen hechten dan weer meer belang aan het verminderde brandstofverbruik (43% vs 29%).

 

Belgen plaatsen de volgende drie automerken in hun top drie van meest ecologisch: Tesla (bij 69% in de top drie), Toyota (bij 54%) en Lexus (bij 28%). Voor 40% van de Belgen is Toyota hét hybride merk bij uitstek, en maar liefst 3 op de 4 overweegt een Toyota bij de aankoop van een hybride wagen. In Wallonië ligt dit aantal zelfs nog iets hoger. Elektrisch rijden linkt de Belg het meest aan Tesla (33%) en Toyota (14%), maar liefst 35% van de Belgen kan echter geen enkel automerk noemen.

 

Tabel. Belgen zetten volgende drie automerken in hun top drie van meest ecologisch

Tesla 57%
Toyota 54%
Lexus 28%

 

Verwarring troef

Wat vooral opvalt is de verwarring bij de Belg over het aanbod aan en potentieel van milieuvriendelijke wagens. Men ziet een duidelijke toename in het aantal Belgen die geen specifieke voorkeur voor een bepaald motortype hebben: 14% nu ten opzichte van 6% in 2014.

 

Maar ook wanneer er wel een voorkeur is, baseren Belgen zich vaak op halve waarheden. Zo is de belangrijkste reden waarom Belgen geen hybride zouden aankopen, meteen ook een misverstand: 38% zegt dat de hoge aankoopprijs hen tegenhoudt. Terwijl hybride wagens niet veel duurder zijn dan hun niet-hybride variant, als je dezelfde uitrustingsniveaus met elkaar vergelijkt**. Bovendien zijn de onderhouds- en brandstofkosten een pak lager.

 

Ook denkt de helft van de Belgen dat je een hybride wagen moet opladen (44%), terwijl dit niet het geval is. 15% geeft aan dat ze het niet weten. Bij 61% van de Belgen blijkt ook dat ze het verschil niet kennen tussen een hybride en een plug-in hybride. Vlamingen en mannen scoren hierin over het algemeen iets beter.

 

* Het onderzoek werd uitgevoerd door Ipsos in opdracht van Toyota bij 924 Belgen in 2014, 2015 en meest recent in juni 2017.

** Vergelijking aankoopprijs Toyota Yaris met identieke uitrusting (automatische versnellingsbak):

Yaris benzine: € 18.340

Yaris diesel: € 19.180

Yaris hybride: € 20.225