Kris Princen nipt leider

In de ConXioN Omloop van Vlaanderen, de 7de manche van het Belgian Rally Championship, stonden vanavond de eerste vier klassementsproeven op het programma. Na deze openingsavond is nog niets beslist, want de eerste vier in de tussenstand staan binnen de 14 seconden, met een klein voordeel voor Kris Princen, de leider in het Belgisch kampioenschap.

Er was wisselvallig weer aangekondigd, maar uiteindelijk was het vrijdagavond zonnig en droog in Roeselare en omgeving. Een fijn laagje stof maakte de proeven zelfs verraderlijk glad volgens de tenoren. De drie titelkandidaten, Kris Princen, Vincent Verschueren en Kevin Abbring gingen meteen vol in de aanval, maar de verschillen bleven bijzonder klein. Enkel Andy Lefevere kon zich met de Skoda Fabia WRC tussen de titelkandidaten mengen.

Kris Princen sluit de eerste etappe af met 1″5 voorsprong op Vincent Verschueren. Beiden rijden ze met een Skoda Fabia R5. “Het was verrassend glad op de proeven, maar het is duidelijk dat ook Vincent en Kevin goed wakker zijn,” lachte Kris Princen, die twee keer de snelste tijd reed. “We beseffen ook alledrie dat een foutje fataal kan zijn voor onze titelkansen, dus we mogen ook niet over de limiet gaan.”

Vincent Verschueren reageerde rustig op de minieme achterstand: “Ja, ik was een beetje verrast door het gladde asfalt, maar niet dat ik daardoor veel tijd heb laten liggen. We zijn goed mee. De rest zien we morgen.”

Kevin Abbring was heel tevreden over zijn openingsproef, maar de chrono viel tegen. Uiteindelijk strandde de Peugeot-piloot op 13″4, als vierde op 0″5 van de WRC van Andy Lefevere. “Ik had op de openingsproef in De Ruiter het gevoel dat ik op het ritme van Ieper aan het rijden was. Het ging erg goed, maar de chrono’s volgden niet. We gaan nog veel werk hebben…”

Andy Lefevere, die nog kampt met de nasleep van een keelontsteking en nachtblindheid, is sterk begonnen. Met een achterstand van 12″9 blijft alles nog mogelijk met de Skoda Fabia WRC.

Didier Duquesne ging op de eerste proef al van de baan in een maïsveld, maar er was geen schade voor de Ford-piloot, die als vijfde de openingsdag kon afronden, net voor zijn merkgenoten Polle Geusens en Pieter-Jan Maeyaert, die met drie nog binnen de minuut volgen van de leider. Achiel Boxoen, die voor de start van de tweede proef aan de kant werd gezet door de politie wegens overdreven snelheid, eindigde in het spoor van Maeyaert.

De Top 10 wordt vervolledigd door Fredericq Delplace, leider bij de Porsches, en Paul Lietaer, die de strijd in Historic domineert na de vroege opgave van Stefaan Stouf (turbo stuk).

De leider bij de Juniors is Sébastien Bedoret, voor Romain Delhez, die kampte met een geblokkeerde versnellingsbak op de tweede proef, en Pierre Vauterin. Ondanks zijn vierde plaats, zien we een stralende Jelle Vermeire aan het stuur van zijn Ford Fiesta R2. Zijn vriendin Michelle Demeestere, de dochter van organisator Joost, schonk deze ochtend het leven aan een flinke dochter, Amber. Onze felicitaties aan Jelle en Michelle!

Morgenochtend gaat de ConXioN Omloop van Vlaanderen verder. Er staan nog 15 chronoritten op het programma