De BMA Skoda Fabia R5 van Kris Princen en Peter Kaspers weer aan het feest!

In de voorlaatste manche van het Belgisch rallykampioenschap, verreden in de omgeving van Sankt-Vith, stond BMA weer op het hoogste schavotje dankzij de combinatie Kris Princen en Peter Kaspers. Het duo had even voordien aangekondigd een punt te zetten achter zijn seizoen, alvorens zich te herpakken!

Kris en Peter hebben eens goed nagedacht en ze vonden dat het niet goed was om te stoppen na een nederlaag in de Omloop van Vlaanderen,” vertelt Bernard Munster, de teambaas van BMA. “Daarom kwamen ze terug op hun beslissing en schreven ze zich op het laatste moment nog in voor de East Belgian Rally. Testen voor de wedstrijd zat er niet meer in, maar tijdens de shakedown donderdagavond kon iedereen vaststellen dat het goed ging…”

Net als zijn rechtstreekse concurrenten, maakte Kris Princen kennis met de nieuwe regenbanden van Michelin. Hij begon voorzichtig aan de wedstrijd, maar vanaf de tweede ronde verhoogde de piloot van de BMA Skoda Fabia R5 gevoelig het tempo. Hij reed de concurrentie met enkele scratches uit de wielen. Met 36 seconden voorsprong voor de slotronde, kon hij het voetje in het donker lichten om de zege veilig te stellen.

“Deze wedstrijd stond hoog op mijn verlanglijstje, want ik had hier nog niet gewonnen,” lachte Kris. “De proeven zijn schitterend. Dit weekend lagen ze er wel bijzonder verraderlijk bij. De wedstrijd begon niet optimaal, want op de eerste proef ging ik even rechtdoor en liet ik de motor afslaan. Maar, in de namiddag, toen er veel modder in de bochten lag, heb ik het verschil gemaakt. Na de fout van Kevin Abbring kon ik mijn voorsprong controleren. De titelstrijd wordt pas beslist in de Condroz…”

Ghislain de Mevius, genavigeerd door Johan Jalet, was er na een lange pauze sinds de Rally van Wallonië ook nog eens bij. Hij begon sterk aan de wedstrijd, met twee derde tijden, waarna hij de afstellingen wijzigde, maar daarbij de verkeerde keuzes maakte. “We hebben daarna de vering weer stugger gezet en toen werd het weer beter,” vertelde Bernard Munster. “Net als de anderen monteerde Ghislain opgesneden slicks voor de laatste ronde. Hij klokte prima tijden, met zelfs een scratch op de voorlaatste proef, waar er nochtans heel wat mist hing. Kortom, een erg knap slot van de wedstrijd, goed voor de 4de plaats in de eindstand. Met wat meer wedstrijden en ritme in de benen, zou Ghislain zeker mee kunnen doen voor de overwinning…”

“Met meer kilometers aan het stuur, zou ik inderdaad meer vertrouwen hebben,” bekende Ghislain de Mevius. “De R5’s zijn geweldig om mee te rijden, maar je hebt er ook een aanzienlijk budget voor nodig. Mochten er minder wedstrijden zijn in het Kampioenschap van België, dan zouden er ook zeker een paar rijders meer zijn die het kampioenschap zouden betwisten. Voor het overige verloren we nog eens 35 seconden door een probleem met de ruitenwissers op KP 6, maar zelfs zonder dat probleem zouden we 4de geworden zijn. Omdat ik de proeven maar drie keer gezien had, door tijdsgebrek, reed ik puur op de nota’s. Dat was de eerste keer voor mij in België. Het was niet simpel, want ik moest strijden tegen piloten die de proeven uit het hoofd kenden. Maar goed, globaal gesproken was het een goede wedstrijd…”

De twee Skoda Fabia’s R5 ingezet door BMA kenden in deze East Belgian Rally 2017 niet het minste technische probleem. Kortom, het was een uitstekend weekend voor de formatie uit Petit-Rechain.

Top 5 in… Kenia !

BMA zette afgelopen weekend niet twee, maar drie Skoda Fabia’s R5 in. De derde reed in Kenia in de Guru Nanak Rally, een manche van het Keniaans kampioenschap. De Keniaan Onkar Rai, net terug van de Balkan Classic Rally, reed met de Fabia R5 deze lastige wedstrijd, gekenmerkt door veel keien op de klassementsproeven. Rai ging te voorzichtig van start. Hij zat nog teveel in het ritme van de Balkan Classic Rally. Stelselmatig rukte hij op in het klassement om uiteindelijk in de Top 5 te eindigen, zonder het minste technische probleem.

Deze andere Fabia R5 van BMA werd onder de technische verantwoordelijkheid van Bob geplaatst. Hij heeft het programma van het team in Kenia perfect gerund. De betreffende teams zijn heel tevreden, wat dit weekend nog maar eens gebleken is,” besluit Bernard Munster.

(Einde)