Polestar onthult zijn eerste wagen.

Polestar 1 white exterior, front

De Polestar 1, en daarmee ook zijn ambitie om het nieuwe elektrische sportmerk bij uitstek te worden.

Polestar, het sportmerk van Volvo Car Group, heeft vandaag bekendgemaakt dat het zijn vleugels uitslaat als nieuw, zelfstandig merk voor elektrische sportwagens. Het bevestigde dat het al plannen heeft voor de eerste drie modellen, voor een nieuwe speciaal gebouwde productievestiging in China en voor een klantgerichte toegang tot de markt die een nieuwe maatstaf moet worden voor de hele sportwagensector.

Polestar heeft ook zijn 600 pk Polestar 1 onthuld, de eerste wagen van het bedrijf, die midden 2019 van de band moet rollen. Polestars technologieën en productaanbod kunnen steunen op synergieën en schaalvoordelen dankzij de Volvo Car Group. Zo kan Polestar zijn ontwerp-, ontwikkelings- en productieprocessen voltooien in een fractie van de tijd die het andere nieuwkomers zou kosten.

Thomas Ingenlath, Chief Executive Officer bij Polestar, zei: “De Polestar 1 is de eerste wagen met het logo Polestar op de motorkap. Het is een fraaie GT met geweldige technologieën – een uitmuntende start voor ons nieuwe Polestar-merk. Elke wagen die Polestar in de toekomst zal bouwen, zal volledig elektrisch aangedreven zijn. Het is dan ook onze ambitie om het nieuwe, zelfstandige merk voor elektrische sportwagens bij uitstek te worden.”

Thomas Ingenlath, Chief Executive Officer Polestar

De Polestar 1 moet het nieuwe Polestar-merk luister geven. Het is een Gran Turismo-tweedeurscoupé met twee zitplaatsen achteraan en een elektrische sporthybrideaandrijving. De wagen heeft een elektrisch bereik van 150 km – geen enkele hybridewagen op de markt doet beter – en een verbrandingsmotor ter ondersteuning. Met zijn vermogen van 600 pk en koppel van 1.000 Nm hoort hij resoluut thuis in het sportwagensegment.

Polestar 1 black exterior, side

De Polestar 1 mag dan wel gebaseerd zijn op de Scalable Platform Architecture (SPA) van Volvo, ongeveer de helft van het design is volledig nieuw en op maat ontworpen door de ingenieurs van Polestar. Hij heeft een hele resem nieuwe technologieën meegekregen om zijn dynamische rijkenmerken kracht bij te zetten, stuk voor stuk met het doel om er een echt sportieve wagen van te maken. De Polestar 1 wordt als allereerste wagen ter wereld uitgerust met de gloednieuwe, toonaangevende en geavanceerde CESi-chassistechnologie (Continuously Controlled Electronic Suspension) van Öhlins. Dankzij de carrosserie in koolstofvezel is de wagen lichter met een 45% betere torsiestijfheid, en heeft hij een lager zwaartepunt. Ook maakt de dubbele elektrische achteras koppeloverdracht mogelijk. Daardoor krijgt elk wiel precieze acceleratie, zodat de wagen ook in de bochten maximaal grip heeft op de weg en zijn snelheid kan behouden.

De Polestar 1 zal worden geproduceerd in het geavanceerde en speciaal gebouwde Polestar Production Centre in het Chinese Chengdu. Dat wordt momenteel nog volop gebouwd en zou midden 2018 afgewerkt moeten zijn.

 

Polestar 1 black exterior, on location

Polestar zal ook een totaal andere manier van wagenbezit introduceren. Klanten zullen hun wagens volledig online kunnen bestellen en een abonnement van twee of drie jaar kunnen kiezen. Dat all-inclusive abonnement zonder waarborgsom zal ook andere diensten toevoegen, zoals een haal- en brengservice voor onderhoud en de mogelijkheid om voertuigen binnen het Volvo- en Polestarassortiment te huren, wat allemaal inbegrepen is in de maandelijkse betaling.

Dankzij het forfaitaire abonnement kan de klant zonder zorgen met een Polestar-wagen rijden. Met ‘Phone As Key’-technologie wordt die ervaring nog eenvoudiger. De eigenaar kan dan een virtuele sleutel delen met anderen, waardoor ook een hele resem andere diensten mogelijk worden. Dankzij die conciërgedienst kan de klant zich volledig focussen op het rijplezier.

Elke wagen die door Polestar wordt gebouwd, zal een volledig elektrische aandrijving hebben. Later in 2019 gaat de productie van de Polestar 2 van start, het eerste batterijaangedreven elektrisch voertuig (BEV) dat de Volvo Car Group zal bouwen. Het middelgrote BEV zal concurreren met de Tesla Model 3 en dus in hogere volumes geproduceerd worden dan de Polestar 1. De startfase van de Polestar-productuitrol zal uiteindelijk worden vervolledigd met de Polestar 3, een groter BEV in SUV-stijl dat een modern symbool van elektrische sportprestaties en rijdynamiek moet worden.

De bestelling en configuratie van Polestar-wagens zal online verlopen, via een speciale app of een portaal. Aangezien Polestar weet dat de klant ook nog steeds een rechtstreekse band met het merk wil, zal het een netwerk van Polestar Spacesverspreid over de hele wereld opbouwen. Daar zullen toekomstige Polestar-klanten offline in aanraking kunnen komen met de producten en het merk. De Polestar Spaces zullen op zich staande vestigingen zijn, en dus niet geïntegreerd worden in bestaande Volvo-showrooms.

Op 17 oktober 2017 worden de orderboeken voor de nieuwe Polestar 1 geopend en kunnen geïnteresseerden aan Polestar hun belangstelling laten blijken.