Nieuwe boeken voor de autofan

 

Une autre histoire de l’automobile.

Jean-Louis Loubet is prof aan de universiteit van Evry en verzorgt maandelijks een artikel in het Franse oldtimermagazine Gazoline.

Verschillende van deze korte teksten zijn nu verzameld in een boek dat  belangrijke historische gebeurtenissen of beslissingen behandelt, ingedeeld naar de maanden van het jaar. Op die manier is het makkelijk om telkens een enkel hoofdstuk te lezen bijvoorbeeld op de trein, in een wachtplaats of als korte lectuur voor het slapen gaan. De man heeft een duidelijke historische blik op wat zich op economisch, financieel of bestuurlijk vlak afspeelde in de nu meer dan 100 jaar oude geschiedenis van de auto. Helaas zijn de teksten niet altijd vrij van bepaalde foutjes (zo geeft hij de motor van de Matford en latere Vedette aan als een V6 in plaats van een V8, alludeert hij verkeerdelijk naar Lee Iacocca als een van de Whiz Kids of vermeldt hij de term cost killers als cost kealers) maar in de grote lijnen en vooral wat de Franse auto-industrie betreft ontpopt hij zich als een competent expert van de materie. Een echte aanrader, door zijn inhoud maar ook door de indeling. Achteraan vind je ook een bruikbare index.

 

Auteur: J-L. Loubet. Taal: Frans.

ISBN: 978-2-75355208-1. 14 x 21 cm. 404 blz.

Uitgever: Presse universitaire de Rennes. pur-editions.fr

 

Vergessene Autos. Erloschene deutsche Marken.

 

Halwart Schrader bezorgde ons reeds veel interessante boeken en ook deze uitgave is een must voor de boekenkast. Net als in vele andere landen waren er in Duitsland ontelbare automerken in de eerste decennia van vorige eeuw. Door de verschillende economische crisissen en WO I & II verdwenen er heel veel uit het straatbeeld en die zijn ons dan ook meestal onbekend. Brennabor was ooit een vooraanstaande autoproducent en Dürkopp, Stoewer, Adler of Röhr leverden ons technische hoogstandjes maar toch zitten ze onder het stof in de schuiven van de autogeschiedenis. Dankzij auteur Schrader kan je ze leren kennen en tevens voegt hij er een opsomming en beschrijving van de belangrijke Duitse carrossiers aan toe.

Geen twijfel, een boek dat in de kast zeker niet mag ontbreken!

 

Auteur: H. Schrader. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-613-03996-4. 24 x 31 cm. 351 blz.

Uitgever: Motorbuch Verlag Stuttgart. motorbuch.de

 

Faster, higher, farther. The Volkswagens scandal.

Sedert enkele jaren is het VW-schandaal een vervolgverhaal geworden waar met de regelmaat van de klok een nieuw kapitel aan toegevoegd wordt. Gesneden koek voor de pers natuurlijk maar tevens een belangrijk historisch gegeven dat een fundamentele koerswijziging voor de ganse autotoekomst betekent. Auteur Ewing werkt sedert 1994 als journalist in Frankfurt en kent de Duitse markt maar al te goed. Hij schept een beeld van het VW concern met de dwingende technische eisen van toplui zoals Piëch en Winterkorn met de fatale gevolgen die we nu kennen.

 

Auteur: J. Ewing. Taal: Engels.

ISBN: 978-0-393-25450-1. 16 x 25 cm.

Uitgever: W. W. Norton & Company. wwnorton.com

 

Rover V8 Engine. The story of the engine.

 

Autokenners weten dat Rover in de jaren ‘60 het productiemateriaal en de rechten voor de lichtmetalen V8 Buick-motor overkocht om de hoge kosten van een eigen ontwerp te vermijden. Deze motor beleefde een myriade aan ontwikkelingen, evoluties en varianten en kwam tevens bij talloze merken onder de motorkap terecht (Rover en Range Rover uiteraard, Morgan, Triumph, MG, TVR, Leyland P76 enz.)

Dit boek doet alles fijn uit de doeken met de bijbehorende tabellen en illustraties. Achteraan is ook een nuttige index.

Fantastic!

 

Auteur: J. Taylor. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-787110-26-7. 21 x 26 cm. 144 blz.

Uitgever: Veloce Books UK. velocebooks.com

 

Horse-Power. Legendäre US-Cars.

 

Muscle-cars zijn een typisch Amerikaans fenomeen, zeker sedert het onstaan in de jaren ’60 van een zekere Pontiac GTO. Na een historische inleiding krijg je een overzicht van de legendarische powercars van de Amerikaanse merken zoals AMC, Chrysler Co, Ford MoCo en GM. Zelfs de Dodge Challenger SRT Hellcat/Demon 2018 wordt niet vergeten.

Een ‘brullend’ boek…

Auteur: S. Priebe. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-613-04001-4. 23 x 31 cm. 224 blz.

Uitgever: Mototbuch Verlag Stuttgart. motorbuch.de

 

Porsche. Vom Konstruktionsbüro zur Weltmarke.

 

De carrière van Ferdinand Porsche loopt zoals bekend via verschillende autoconstructeurs zoals Lohner, Steyr, Daimler-Benz, Auto-Union en is verbonden met belangrijke projecten voor onder andere NSU, Wanderer en VW. Nu het VW-concern waartoe Porsche behoort in tumultueuze conflicten verzeild is komt de voorgeschiedenis van Porsche steeds meer in de kijker, dus ook het delicate Nazi-luik. Dit boek werpt een duidelijker licht op de levensloop en het merk van een van de geniaalste ontwerpers en helpt je om het ganse met de nodige serene blik te beoordelen. Achteraan vind je niet alleen een namenindex maar ook een tabel met de gebruikte afkortingen, een omvangrijke bibliografie en een nuttige bronvermelding.

Klasse!

 

Citroën’s Maserati-engined Supercar.

Het waren tijden waarin Citroën nog een echt uitzonderlijke constructeur was en juweeltjes als de DS, GS en de SM presenteerde. Een schril contrast met de anonieme producten die ze nu brengen, maar dat geldt helaas bijna voor iedere hedendaagse constructeur. Zoals een pientere geest laatst opmerkte: wie zal zich binnen 25 of 30 jaar nog omdraaien voor een Mercedes of een BMW van nu…

Deze SM-uitgave behoort tot de Classic Reprint Series van Veloce en verdient met zijn goed geschreven en geïllustreerde inhoud een voorbehouden plaats in de boekenkast: we just love it!

 

 

Auteur: B. Long & P. Claverol. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-78711-25-7. 25 x 25 cm. 224 blz.

Uitgever: Veloce Books UK. velocebooks.com

 

Wolseley. A very British car.

 

Groot-Brittannië beschikt over een zeer waardevol patrimonium aan automerken en het statige Wolseley hoort daar zeker bij. Het mooie van dit boek is dat over dit merk nog niet zo heel veel verscheen. Na een historische inleiding krijg je een mooi overzicht tot en met het helaas treurige en moordende ‘badge-engineering’ beleid van British Leyland.

De namenindex, bibliografie en de Wolseley Identification car numbers vervolledigen dit bijzonder interessant boek. Prachtig!

 

 

Auteur: A. D. Clausager. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-906133-73-3. 22 x 28 cm. 304 blz.

Uitgever: Herridge & Sons UK. Michael Sedgwick Trust.

 

Deutsche Autos. Personenwagen und Nutzfahrzeuge in der DDR.

 

In dit genre veschenen reeds meerder boeken omdat onze kennis van wat in die tijd achter het Ijzeren Gordijn geproduceerd werd uiteraard zeer beperkt is. Het boek beschrijft zowel personen- als vrachtwagens, import uit andere Oostblok-landen en doet dit alles met tabellen met technische gegevens en mooie kleurfoto’s. Een degelijk overzicht van de Europees-communistische autoproductie.

 

 

 

Auteurs: M. Dünnebier/E. Kittler. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-613-04000-7.24 x 27 cm. 303 blz.

Uitgever/ Motorbuchverlag Stuttgart. motorbuch.de

 

Ford Design in the UK. 70 years of success.

 

Ford was en is nog steeds een belangrijk constructeur in de UK. De styling van hun producten was dan ook doorslaggevend en bepalend voor het typisch Britse straatbeeld. Succesnummers als de Consul, Zephyr, Anglia, Cortina,  Capri of zelfs de Transit droegen bij tot de uitstekende commerciële cijfers van deze grote autoconstructeur. Dit boek biedt een unieke blik achter de schermen van de ontwerpstudio’s en beschrijft de historische evolutie van de Ford-lijn. Een prachtig boek dat duidelijk een leemte vult in dit soort lectuur. Achteraan is een lijst met model-codenummers en een verklaring omtrent styling-termen. Great!

 

Auteur: N. Hull. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-845849-86-3. 26 x 26 cm. 224 blz.

Uitgever: Veloce Books UK. velocebooks.com