Volvo start productie van allereerste kleine premium SUV in België

Vandaag is een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van de fabriek van Volvo Cars in Gent.  De eerste XC40 zal er namelijk van de band rollen, op weg naar zijn eigenaar.

De nieuwe XC40, waarvoor het bedrijf al meer dan 13.000 bestellingen heeft ontvangen, is Volvo Cars’ allereerste kleine premium SUV. De eerste klanten mogen de levering van hun nieuwe XC40 begin volgend jaar verwachten.

Met de XC40 maakt Volvo Cars zijn opwachting in het snelst groeiende segment in de auto-industrie en positioneert het zich voor een verdere omzetgroei. Naast zijn grotere neven, de XC60 en de XC90, maakt de XC40 het wereldwijde SUV-assortiment van Volvo nu compleet.

De eerste XC40 wordt verwelkomd door een aantal prominente gasten, onder wie de Belgische premier Charles Michel, Håkan Samuelsson (CEO en President van Volvo Cars) en Javier Varela (Senior Vice President Manufacturing & Logistics bij Volvo Cars).

“Dit is een grote dag voor Gent, het bedrijf en alle medewerkers hier”, aldus dhr. Samuelsson. “Onze mensen hebben lange dagen en vele uren gewerkt om de fabriek klaar te maken voor de productie van de XC40 en ze hebben uitstekend werk geleverd. De XC40 betekent een mooie toekomst voor Gent en voor Volvo Cars.”

De nieuwe XC40 is het eerste model op Volvo’s nieuwe modulaire platform voor kleine wagens, de Compact Modular Architecture (CMA), waar alle toekomstige wagens in de 40-reeks op zullen worden gebouwd. Het CMA-platform, dat samen met Geely werd ontwikkeld, zal Volvo Cars de nodige synergie en schaalvoordelen bieden om optimaal te concurreren in het segment van de kleine premium wagens.

De voorbereidingen voor de productiestart van de XC40 in Gent zijn al lang aan de gang. Dankzij de aanzienlijke investeringen van de afgelopen jaren is de fabriek in Gent uitgegroeid tot een wereldwijde exporthub voor CMA-gebaseerde wagens, waarbij onder meer de carrosserieafdeling werd uitgebreid met 8.000 m2.

Er werden 363 nieuwe robots geïnstalleerd, waarvan er één intussen ‘The Beast’ wordt genoemd door de medewerkers in Gent. Deze grote robot, die uniek is in het wereldwijde productiesysteem van Volvo Cars, wordt gebruikt om onderstellen op een transportband dichtbij het plafond van de fabriek te tillen.

Gent is een van de twee autofabrieken van Volvo Cars in Europa en produceert al Volvo’s sinds 1965. Tot voor kort produceerde de fabriek in Gent de eerste generatie van Volvo’s populaire middelgrote SUV, de XC60, terwijl ook de V40 en de V40 Cross Country en de S60 en V60 er worden gebouwd.

De andere Europese fabriek van Volvo Cars is gevestigd in Torslanda in thuisland Zweden. Het bedrijf heeft ook twee autofabrieken in China en een fabriek in aanbouw in de Amerikaanse staat South-Carolina (waarvan de opening is gepland voor de tweede helft van 2018).