Nieuwe boeken voor de autofan 12/17 Vincent Arpons

This day in automotive history

Het opzet van dit boek is origineel: ga je terug in de geschiedenis van de auto dan is er op iedere kalenderdag van het jaar wel iets speciaals gebeurd. Meestal is er een belangrijke gebeurtenis zoals de oprichting van een beroemd merk en heel zelden ook slechts een bijkomstig evenement. Auteur Corey vond in ieder geval een feit voor iedere dag in het jaar. Dat wordt dan van enige tekst voorzien en ook van fotomateriaal. Achteraan is tevens een index met de vermelde gebeurtenissen, personen of merken zodat je in omgekeerde zin kunt zoeken. Origineel!

 

Auteur: B. Corey. Taal: Engels

ISBN: 978-1-787110-68-7. 25 x 25 cm. 196 blz.

Uitgever: Veloce Books UK. velocebooks.com

 

Aston Martin. Die DB Modelle.

Er is in de geschiedenis van het sportieve Aston Martin een periode voor en na David Brown maar het is duidelijk dat vele klassiekers onder zijn beleid ontwikkeld werden en zijn initialen worden nog tot op heden gebruikt na zijn uitstap 45 jaar geleden in 1972. Met andere woorden beslaat het boek de tijdspanne van 1947, toen David Brown het merk kocht, tot op heden want ook de bloedmooie DB11 komt aan bod. Ook al kende het merk heel wat ups en helaas ook wat downs toch is het anno 2017 ‘still standing’ om het met Elton John te stellen. Een prachtig boek over elitaire klassiekers die op de veilingen ondertussen naar astronomische sferen zijn geklommen. Heel nuttig is het modellenoverzicht met technische gegevens achteraan in het boek. Mooi!

 

Auteur: A. Noakes. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-95843-599-5. 25 x 31 cm. 221 blz.

Uitgever: Heel Verlag Königswinter (D). heel-verlag.de

 

Jaguar E-Type. A celebration of the world’s favourite 60’s Icon.

Wat mooi dat Veloce zijn Classic Reprint Series nog uitbreidt, zo kan je die interessante titels die onvindbaar geworden zijn nu terug kopen. Dit boek uit de Great Cars-reeks vertelt je alles wat je wil weten over deze sportwagen waarvan Enzo Ferrari zei dat het de mooiste (sexieste) auto ter wereld is. Goed geïllustreerd en vol wetenswaardigheden, dit boek is in een woord ‘splendid’!

 

Auteur: N. Thorley. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-787110-25-0. 25 x 25 cm. 184 blz.

Uitgever: Veloce Books UK. veloce.co.uk

 

Lancia Loraymo and the Loewy logic of Industrial Design.

 

Onze eerste reactie was er een van verwondering dat een boek aan een weinig bekende one-off wordt besteed. Een nader kennis maken met dit werk opende onze ogen en het moet gezegd dat het een bijzonder interessant dubbel perspectief biedt. Enerzijds belicht het het ontstaan en de verwezenlijking van een bijzonder Loewy-ontwerp op een geniaal Lancia Flaminia-onderstel. Anderzijds wordt het project in een totaal historisch kader van styling en design geplaatst. Mooi geïllustreerd en vol wetenswaardigheden is dit boek met zijn nuttige Loewy-index een must en dat niet alleen voor de Lancia-boekenkast! Uitgegeven in de USA is het makkelijk en snel te verkrijgen bij Frenky autodocumentatie.nl

 

Auteur: B. Elitch. Taal: Engels.

ISBN: 978-0-9909214-1-7. 22 x 28 cm. 128 blz.

Uitgever: Fetherston Publishing LLC. loewylancia.com

 

Jahrbuch 2018 Opel.

 

Het jaareinde nadert en traditioneel verschijnt dan ook het Opel-Jahrbuch.

Deze compacte uitgave staat steeds vol interessante info gegrepen uit de goedgevulde Opel-historie. Ook de versie 2018 is weer van een hoog gehalte met bijdragen onder andere over Opel in de UK, de Olympia A, de Opel GT en de Lutzmann-Opel uit Dessau. In een woord: Klasse!

 

Auteurs: E. Bartels e.a. . Taal: Duits.

ISBN: 978-3-86133-868-0. 17 x 245 cm. 141 blz.

Uitgever: Podszun Verlag Brilon (D). podszun-verlag.de

 

Aston Martin.

 

Enkele jaren geleden startte het Franse E.T.A.I. met de schitterende Prestige-reeks waarvan de boeken gepresenteerd worden in een foedraal.

Ditmaal is Aston Martin aan de beurt en het is weerom een schitterende uitgave geworden. In verschillende hoofdstukken doorlopen we uitgebreid Aston Martin’s historie waarbij de vele wetenswaardigheden en technische details niet ontbreken. Dat alles tot en met de DB 11 en de Vanquish S.

Beautiful!

 

Auteurs: J-L Bertin/A. Millereau. Taal: Frans.

ISBN: 979-10-283-0219-1. 25 x 30 cm. 254 blz.

Uitgever: E.T.A.I. France. infopro-digital.com

 

Immortal Austin Seven.

De Austin Seven was indertijd de redder van het toen wankelende Engelse merk en heeft in al zijn versies (Chummy, Military, Box, Ruby enz.) de Britse autowereld gekleurd. In dit boek krijg je alle info over deze minimalistische vierwieler die Sir Herbert Austin’s persoonlijke verwezenlijking was (samen met S. Edge). Uiteraard komen ook de buitenlandse licenties zoals Rosengart, Dixi of Bantam aan de beurt. 

 

Auteur: D. Morgan. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-845849-79-5. 25 x 25 cm. 228 blz.

Uitgever: Veloce Books UK. velocebooks.com

 

Lancia Delta Integrale.

 

Ooit stond de naam Lancia synoniem voor klinkende rally-successen. De Fulvia HF, de Stratos, de 037 en de supersnelle Delta S4 brachten het merk bijna ononderbroken op het podium.

De meest bekende zal echter wel de Integrale zijn die verschillende evoluties kende en van 1986 (HF4WD) tot 1994 succesvol was. Dit boek behandelt de hele story, beschrijft alle speciale edities, geeft nuttige koopinformatie met bovenop een nuttige index en verschillende tabellen.

Benissimo!

 

Auteur: P. Collins. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-787110-76-2. 22 x 25 cm. 160 blz.

Uitgever: Veloce Books UK. velocebooks.com

 

Cadillac. Un faste particulier.

 

Het Amerikaanse merk Cadillac spreekt tot ieders verbeelding en dit boek past dan ook wonderwel in E.T.A.I.’s Prestige-reeks. Luxueus uitgevoerd met een foedraal en mooi geïllustreerd is dit werk een schitterende ode aan de toplijn van de Amerikaanse autoproductie. De eerste hoofdstukken behandelen verschillende periodes in de geschiedenis van Cadillac en vervolgens wordt nog eens dieper ingegaan op de Eldorado, de V16 (met de mysterieuze Madam X-stijl), de show- en conceptcars en de speciale carrosserieën. Een speciaal hoofdstuk gaat zelfs naar LaSalle, Cadillac’s ‘companion make’. Merveilleux!

 

Auteur: P. Lesueur. Taal: Frans.

ISBN: 979-10-283-0217-7. 25 x 30 cm. 272 blz.

Uitgever: E.T.A.I. France. infopro-digital.com

 

 

A-Z European Coachbuilders. 1919-2000.

Auteur James Taylor levert in dit werk info omtrent de carrossiers in Oostenrijk, België, Duitysland, Frankrijk, Italië, Nederland, Spanje en Zwitzerland. Ook al is de keuze in enkele zeldzame gevallen arbitrair toch kan het boek behagen met zijn vele foto’s en zijn veel omvattend overzicht. Wat werkelijk ontbreekt is echter een namenindex! Toch is het een waardevol naslagwerk voor de boekenkast.

 

Auteur: J. Taylor. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-906133-78-8. 22 x 28 cm. 239 blz.

Uitgever: Herridge & Sons UK. herridgeandsons.com

 

Carrozzeria Allemano Torino.  

De Automotoclub Storico Italiano bracht al een hele reeks boeken over Italiaanse carrossiers die we hier ook behandelden. In deze betaalbare reeks verschijnt nu een aflevering over Allemano. Voor de zoveelste keer worden we geconfronteerd met de rijke Italiaanse autocultuur en zijn vele bekwame stylisten. Het is een mooi overzicht met daarbij vele tekeningen van de onvolprezen Giovanni Michelotti. Bellissimo!

 

Auteur: G. Silli. Talen: Italiaans en Engels.

ISBN: 978-8898-3445-12. 23 x 30 cm. 188 blz.

Uitgever: ASI Service Torino.

 

Touring. Masterpieces of Style.

Giorgio Nada is een dynamisch uitgever en snijdt met deze serie Masterpieces of Style een interessant onderwerp aan. Het boek biedt een mooie keuze aan foto’s en afbeeldingen en schetst een beeld van de geschiedenis van Touring ook al gaat dat niet zo diep als in andere uitgaves.

In ieder geval een nuttig naslagwerk en een fijn boek om op gezellige winteravonden in te verdwijnen…

 

Auteur: L. Greggio. Taal: Engels.

ISBN: 978-88-7911-677-0. 25 x 27 cm. 189 blz.

Uitgever: G. Nada Editore. giorgionadaeditore.it

 

Zagato. Masterpieces of Style.

In dezelfde reeks Masterpieces is er nu ook het boek over Zagato. Een uitgebreid werk dat nota bene loopt tot en met de samenwerking met het Chinese Thunder Power. Goed geïllustreerd en met duidelijke tekst is dit boek van harte welkom in ons kreunend boekenrek.

 

Auteurs: L. Greggio/A-M Seno. Taal: Engels.

ISBN: 978-88-7911-670-1. 25 x 27 cm. 207 blz.

Uitgever: G. Nada Editore. giorgionadaeditore.it