Nieuwe boeken voor de autofan

Wartburg 311

In dit compacte werk wordt gestart met een uitvoerige beschrijving van de naoorlogse situatie in de voormalige BMW-fabriek van Eisenach. Via het EMW- en IFAverhaal komen we bij de Wartburg 311 die met zijn moderne vormgeving volledig in de lijn lag van de internationale automarkt. Daarna volgen de ontwikkelingen van de verschillende varianten zoals ondermeer de Sport Coupé, Coupé, Kombi of de Limousine. Ook de evolutie naar de 312 en de 353 en de autosportdeelnames  komen aan bod. De tabellen (met kleuren/uitvoeringen) en de mooie afbeeldingen vervolmaken de presentatie van dit interessante boek!

 

Auteur: Garant. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-7359-1555-9. 15 x 22 cm. 175 blz.

Uitgever: Garant Verlag. garant-verlag.de

 

Volkswagen Käfer, laüft und laüft seit 75 Jahren

Dit werk vult de overvloedige reeks Kever-boeken aan maar brengt toch veel nuttige info op zijn manier. Er is een mooi overzicht van de ontstaansgeschiedenis met vermelding van andere autopionieren zoals Rumpler of Ledwinka en er wordt natuurlijk ook verzwezen naar de directieven van ‘autofreak’ Adolf Hitler. Achteraan vind je nog een opsomming van de verschillende jaargangen met korte beschrijving.

‘Gut gemacht!’

Auteur: H. Wesselhoff. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-86852-694-3. 23 x 25 cm. 202 blz.

Uitgever: Heel Verlag Königswinter (D). heel-verlag.de

 

American Dream Cars and Bikes. The golden years

Dit is de catalogus die verscheen naar aanleiding van de prachtige tentoonstelling die in Autoworld Brussel liep van midden december 2017 tot 28-1-2018.

In drie talen worden de geëxposeerde modellen vakkundig beschreven en daarbij ook mooi geïllustreerd. Knap werk!

Auteurs: B. Lenaerts/P. Rijckaert. Talen: Nederlands/Frans/Engels.

21 x 25 cm. 87 blz.

Uitgever: Autoworld Brussels/S. De Baere. autoworld.be

 

Carrozzeria Motto

De ontelbare Italiaanse ‘carrozzieri’ hebben de autogeschiedenis in grote mate beïnvloed en gekleurd. In zijn reeks over die carrozzieri bracht uitgeverij Il Cammello reeds de titels Moretti, Riva, Scioneri, Viotti, Vignale en het lijvige ‘Encyclopedia of Italian Coachbuilders’. Ditmaal is Rocco Motto aan de beurt en, hoewel minder bekend, is Motto niet weg te denken vooral ook vanwege zijn realisaties voor racewagens. Aan het eind van de rit legde zoon Franco zich nog toe op de productie van motorhomes en marktwagens. Net als de andere boeken in de reeks is dit een waardevolle aanvulling van de ‘design’-boekenkast!

Auteur: A. Sannia. Talen: Italiaans/Engels.

ISBN: 978-88-96976-53-5. 22 x 30 cm. 131 blz.

Uitgever: Il Cammello Torino (I). ilcammello.it

 

Renault. Un siècle de création automobile

Mede-auteur Jean-Louis Loubet is universiteitsprofessor en autoriteit op gebied van de historisch-economische facetten van de auto-industrie.

Dit boek behandelt Renault’s geschiedenis jaar per jaar en dat telkens op een pagina. Zo leer je wat bij Renault in een bepaald jaar plaats vond en welke de belangrijke thema’s en tendenzen waren. Een speciale invalshoek die de periode 1898-2017 verduidelijkt. ‘Bien fait!’

Auteurs: J-L. Loubet/C. Le Maître. Taal: Frans.

ISBN: 979-10-283-0215-3. 24 x 32 cm. 319 blz.

Uitgever: E.T.A.I. France. editions-etai.fr

 

Lancia Rally. Nome in codice O37.

Voor de jongere lezers is Lancia helaas een minder beroemde naam geworden en wie zich niet in autohistorie verdiept kan er weinig aan vast knopen. Iets waar de Fiat-fabrieksleiding in recente jaren grote verantwoordelijkheid draagt. Tot in de jaren ’90 was Lancia een van de belangrijkste spelers op rallygebied en dat mag niet worden vergeten!

Het O37-project was een fantastisch rallywapen in zoverre dat Walter Röhrl de Lancia O37 als zijn all-time favoriete rallywagen betitelt! Excusez du peu! In dit boek dat meegeschreven is door toenmalig Lancia-ingenieur Sergio Limone kom je alle details van deze ‘winner’ te weten. Bellissimo!

Auteurs: S. Limone/L. Gastaldi. Taal: Italiaans.

21 x 24 cm. 200 blz.

Uitgever: L. Gastaldi.

 

Apal. De Luikse uitdaging

Het Luikse apal-verhaal is een schoolvoorbeeld van wat je met passie kan bereiken. De gedreven Edmond Pery werd geboren in een bescheiden milieu maar slaagde erin om, met behulp van anderen, het fenomeen Apal uit te bouwen en dat desondanks grote tegenslagen zoals de vernietigende brand van november 1969. In dit boek kan je een kijkje nemen achter de gordijnen en meer te weten komen over de achtereenvolgende Coupé, Formule V, Buggy, Horizon of Francorchamps.

Kortom: leuk dat er nu een boek is over het gewaagde avontuur van de vastberaden Edmond Pery, een aanwinst voor de bibliotheek!

Auteurs: C. Yvens/C. Gaascht. Taal: Nederlands.

ISBN: 978-2-9601019-4-2. 25 x 28 cm.

Uitgever: Benoît Deliège Editions. benoitdeliege.be

 

Hispano-Suiza and Pegaso Volume 1

Two men. Two Marques in Spain

Het feit dat de Spaanse autogeschiedenis niet zovele merken telt belet niet dat er toch enkele zijn die wereldfaam bereikten. In het geval van Hispano-Suiza en Pegaso was dit respectievelijk de verdienste van twee

geniale ingenieurs: Marc Birkigt en Wilfredo Ricart.

Uitgever Stinkwheel Publishing is gespecialiseerd in titels met kleine oplages die vaak geweerd worden door de grote editeurs. De bedenkelijke naam Stinkwheel is overigens afgeleid van de slang-benaming die in de jaren ’30 in Engeland gebruikt werd voor blauwe rook uitstotende en kwalijk geurende tweetakt moto’s… Maar terug ter zake. Over beide Spaanse merken bestaat niet zoveel lectuur dus is het mooi meegenomen dat auteur David Beare ons daarover meer kan vertellen. Alles wordt ook nog eens in een historische context geplaatst zoals bijvoorbeeld die van de Spaanse Burgeroorlog. Alleen spijtig dat lay-out en presentatie van het A4 formatige boek zeer amateuristisch over komen maar dat is een onvermijdelijk gevolg van de beperkte mogelijkheden waarover zo’n kleine uitgever beschikt.

Auteur: D. Beare. Taal: Engels.

ISBN: 978-0-9547363-4-7. 21 x 30 cm. 146 blz.

Uitgever: Stinkwheel Publishing UK. stinkwheel.co.uk

 

Pegaso and Ricart. Volume 2

From Hispano-Suiza to Pegaso: trucks, buses & sportscars.

Dit is het tweede luik van David Beare’s verhaal over Hispano-Suiza en Pegaso. Heel interessant omdat daaromtrent niet zoveel lectuur bestaat en dat beide merken bij ons minder bekend zijn. Tevens leer je hier meer over de exotische figuur van ingenieur Wilfredo Ricart, een man zoals bekend met een speciaal karakter dat behoorlijk botste met dat van Enzo Ferrari (eufemisme…). Boeiend!

Helaas gelden hier weer dezelfde bemerkingen omtrent de povere presentatie en de tussengevoegde ondertitels. Zelfs met beperkte middelen moet dit toch beter kunnen. Maar afijn, we zijn blij dat beide werken de bibliotheek vervolledigen.

Auteur: D. Beare. Taal: Engels.

ISBN: 978-0-9547363-5-4. 21 x 30 cm. 117 blz.

Uitgever: Stinkwheel Publishing UK. stinkwheel.co.uk

 

Lorraine-Dietrich.

De la voiture de grand luxe au géant de l’aéronautique

De Prestige-uitgaves van E.T.A.I. zijn werkelijk klasse. Eerst en vooral is er de mooie presentatie in een foedraal. Maar ook de rest van de publicaties is werkelijk top en dit zowel naar uitstraling als naar inhoud!

De laatste aanwinst in de reeks is dit magistrale werk over een minder bekend Frans automerk dat net zoals andere prestigemerken (Farman, Voisin, Hispano-Suiza…) connecties had met de luchtvaartwereld. Auteur Sébastien Faurès Fustel de Coulanges, zelf luchtvaart-ingenieur, brengt ons hier de ongelooflijk gedetailleerde geschiedenis van een van de pioniers in de Franse industrie. Een waar kijk- en leesgenoegen.

Merveilleux!

Auteur: S. Faurès Fustel de Coulanges. Taal: Frans.

ISBN: 979-10-283-0220-7. 25 x 31 cm. 415 blz.

Uitgever: E.T.A.I. France. editions-etai.fr