Vincent Verschueren – Veronique Hostens “Een veel te zware sanctie”

In de openingswedstrijd van het Jobfixers Belgian Rally Championship, de Rally van Haspengouw, heeft Vincent Verschueren nog maar eens zijn topvorm getoond. De regerende Kampioen van België domineerde de wedstrijd met de matzwarte Skoda Fabia R5 van GoDrive, het team van Gaby Goudezeune. Op 10 van de 12 klassementsproeven waren Vincent Verschueren en Veronique Hostens de snelsten, maar toch ging de overwinning met 1″2 verschil naar Kris Princen, na een zware tijdstraf die uitgesproken werd door het college van Sportcommissarissen…


Van bij de start domineerden Vincent Verschueren en Veronique Hostens de wedstrijd. Na de eerste ronde stond #46 met 7 seconden voorsprong aan de leiding en in de tweede lus bouwde Vincent zijn voorsprong verder uit tot een halve minuut. Er leek niets te doen aan het overwicht van de kampioen.

“Ik hoor dat Kris Princen zich vragen stelt bij de tijden, maar ik voel me heel goed in de Skoda en ik heb nog geen warm moment gehad. Ik val maximaal aan met vertrouwen. We maken het verschil in de snelle bochten. Dat blijkt uit de vaststellingen van enkele kameraden die met een speedgun de snelheden vaststellen op de proeven. Maar, ik maak me niet druk. Ik kan het enkel als compliment beschouwen.”
In de slotfase waren de tijden van Vincent Verschueren trouwens toch niet “onhaalbaar”, want in de slotronde werden deze chrono’s wel geëvenaard en zelf verbeterd door zijn concurrent.

Hoe dan ook, bij het ingaan van de slotronde werd de comfortabele voorsprong van Vincent en Veronique omgebogen tot een achterstand van een seconde, want de GoDrive-bemanning kreeg een halve minuut straftijd. In Heers hadden ze het parcours niet exact gevolgd in de openingsronde.

“Eerlijk, wat daar gebeurde was zeker niet bewust. Ik kwam aan hoge snelheid op een haarspeld af. In feite een kruispunt rechts, maar we moesten rond een vluchtheuvel. Maar, vorig jaar moesten we voor de vluchtheuvel, in het midden van het kruispunt, haaks rechts. Ik kwam op volle snelheid aan en plots zag ik een lint op de weg recht voor me wapperen. Het leek of de weg afgesloten was, dus draaide ik vroeger naar rechts. Maar, ik mikte op de haarspeld, dus ik moest erg hard remmen en zelfs even achteruit om de bocht te nemen. Heel verwarrend, maar blijkbaar was er gewoon een lint los gewaaid en moesten we wel rond de vluchtheuvel. Daarna werd ik beschuldigd van het niet volgen van het parcours. Maar, ik heb het zeker niet bewust gedaan om tijd te winnen. Integendeel, ik verloor tijd. Het was de enige proef van de eerste ronde waar ik Kris Princen sneller was. Ik stond stil. Wanneer je zoiets meemaakt op circuit en je misrekent je in een chicane, dan krijg je geen straf als je er geen voordeel uit haalt. Maar, hier geven ze meteen 30 seconden straftijd. Waarom precies 30 seconden en geen 10 seconden? Dat is gewoon niet fair. Een halve minuut, dat is een eeuwigheid in zo een wedstrijd. Nee, dit is niet fair, maar ik zal mijn revanche wel nemen…”

Na een bloedstollende finale ging de overwinning met 1″2 verschil naar Kris Princen, die op de slotproef zijn achterstand van 0″2 om kon buiten naar een voorsprong. Heel zuur voor Vincent Verschueren en Veronique Hostens, die zich de morele winnaar voelden van deze Rally van Haspengouw. Maar, het seizoen is nog lang…

Foto’s BRC Leeuwerck & Vanpoucke