Kobus opent sterk tijdens Zuiderzeerally

Na het behalen van de titel Open Nederlands Rallykampioen in 2017 willen Hermen Kobus en Erik de Wild in 2018 opnieuw schitteren tijdens het Open Nederlands Rallykampioenschap (ONRK). Ronde één van het ONRK werd afgelopen weekend verreden in de Noordoostpolder, in en rondom Emmeloord. Het team wist de rally na 160 kilometer op snelheid te bezegelen met een nette tweede plaats.

 

Dat het een uitdaging zou worden om het resultaat van vorig jaar te evenaren was voor de start van de Zuiderzeerally 2018 al duidelijk. Aan de start een 7-tal R5 auto’s. Het resultaat; een ijskoude strijd op de koudste 17 maart ooit gemeten.

 

Hermen en Erik startten de rally met startnummer 1, maar bleken gedurende de dag niet in staat om dat startnummer waar te maken. Na 160 kilometer bleek Hans Weijs in zijn Ford Fiesta R5 te sterk. Hermen en Erik finishten de rally op een achterstand van 24,6 seconden.

“Lang heb ik gedacht dat we de aansluiting zouden kunnen vinden tijdens de langste proef van de rally. Deze proef kent een aantal hele snelle stukken waar onze auto bijna 200 km/h rijdt. De auto van Hans kent niet zo’n hoge topsnelheid waardoor ik hier mijn slag wilde slaan. De hoop was tevergeefs. Hans bleek vandaag te snel voor ons”, vertelt Hermen.

 

Na een secondenstrijd bleken Hans Weijs en Hans van Goor in hun Ford Fiesta R5 een maat te groot voor het team van Kobus Tuning Competition, maar de verschillen met de concurrentie in de titelstrijd verraden het tempo dat voorin het veld verreden werd.

Hermen: “Oké, ik had vandaag niet mijn beste dag, maar de verschillen met de concurrentie in de strijd om de Nederlands titel spreken boekdelen. Bob de Jong kan zijn draai duidelijk nog niet vinden in zijn nieuwe Hyundai R5, Erik van Loon kan ondanks meer vermogen in zijn Fabia R5 niet volgen en ook Kevin van Deijne en Jim van den Heuvel komen niet in de buurt van de tijden die Hans en ik draaien op de smalle dijkproeven. Ik denk dat we zeer tevreden kunnen zijn met dit resultaat!”

 

Prolongatie van de ONRK titel en van de Benelux Rally Trophy staan op de target-list van het team.

“We hebben vandaag goede zaken gedaan in de strijd om de ONRK titel. Daarnaast is met deze 2e plaats algemeen een eerste stap gezet in het najagen van de prolongatie van de FIA Benelux Rally Trophy titel. Ik verheug me op de volgende ronde van beide kampioenschappen!” aldus Hermen.

 

 

Kalender

17 MRT                  ZUIDERZEERALLY                  Emmeloord                           ONRK / BRT

4-6 MEI  RALLYE SULINGER LAND    Sulingen                 ONRK / BRT

1-2 JUN  53e ELE RALLY                      Veldhoven                            ONRK

21-23 JUN             RENTIES YPRES RALLY        Ieper                                      BRT

13-15 JUL              GTC RALLY                                            Etten-Leur                            ONRK / BRT

16-19 AUG            DEUTSCHLAND RALLYE      Trier                                       WRC

28-29 SEP              EAST BELGIAN RALLY          Sankt-Vith                             ONRK / BRT