D-25 De Coyote World RX of Belgium met François Duval tussen de sterren

Over minder dan een maand zal een talrijk publiek tijdens de Coyote World RX of Belgium kunnen genieten van de beste rallycrossrijders op het circuit van Mettet. Onder hen ook enkele namen die de autosportliefhebbers tot op vandaag laten wegdromen.

Fangio, Senna, Hamilton, Prost… de namen van de grootste F1-rijders zijn gekend bij het brede publiek. In de rallysport is de bekendste naam zonder twijfel die van Sébastien Loeb, negenvoudig wereldkampioen in de discipline (van 2004 tot 2012).

De 44-jarige Fransman kent de proeven van alle WK-rally’s als zijn broekzak en was door zijn onbeschrijfelijke talent bijna vijftien jaar lang een ongrijpbare prooi voor zijn tegenstanders. Nadien draaide hij de bladzijde van de rallysport om en ging hij nieuwe uitdagingen aan: hij racete drie jaar in het WTCC, was daarna te zien in de rallyraids en tot slot in de rallycross. Sébastien Loeb barst van het talent, is een competitiebeest in hart en nieren, een onvermoeibare werker en maakte dus al snel deel uit van de elite in de rallycross. De Elzasser vond onderdak bij het officiële Peugeot-team en heeft maar één ambitie: wereldkampioen worden.

Petter Solberg (44) is eveneens afkomstig uit de rallysport. Hij werd wereldkampioen in 2003. De Noor kwam nadien terecht bij minder goede teams en verloor zijn statuut van officieel rijder. Zijn privéstructuur heeft alles in het werk gesteld om het tempo te volgen van de constructeursteams, maar de budgetten waren buiten proportie en ‘showman’ Petter Solberg richtte zijn pijlen bijgevolg op de rallycross. Hij werd de eerste RX-wereldkampioen in 2014 en als klap op de vuurpijl ook de eerste rijder die wereldkampioen werd in twee verschillende autosportdisciplines. Solberg haalde de titel een tweede keer naar Noorwegen in 2015. Sinds vorig jaar schrijft hij via zijn eigen structuur de VW Polo in, een initiatief dat ook steun krijgt van de constructeur.

De 40-jarige Mattias Ekström is afkomstig van het circuit. Hij is al meer dan vijftien jaar Audi-rijder en heeft twee titels in de wacht gesleept in het DTM-kampioenschap, in 2004 en 2007. Hij won ook prestigieuze wedstrijden als de 24 Uur van de Nürburgring (2001) of de 24 Uur van Spa (2011). In 2014 zette hij zijn eigen structuur op poten, EKS, en trok hij naar de rallycross. Hij kroonde zich tot wereldkampioen in 2016. Dit jaar laat Ekström de DTM links liggen om zich uitsluitend te concentreren op het World RX, waar hij voortaan de officiële steun geniet van de constructeur.

Als kers op de taart heeft François Duval (37) zijn deelname bevestigd aan het stuur van de Audi S1 van het Belgische ComToYou Racing. De voormalige rallyrijder is een vaste klant van de wedstrijd, aangezien hij dit jaar al voor de vijfde keer aan de start staat. Na een Polo (2014), een Ford Focus (2015), een Ford Fiesta (2016) en een Peugeot 208 (2017) beschikt de Belgische kampioen ditmaal over een wagen die een ware bedreiging zou moeten vormen voor de tenoren van de discipline.

Afspraak in Mettet om te ontdekken wie na drie dagen intense strijd de bovenhand zal krijgen!

Palmares World RX
2014 : Petter Solberg (DS3 – PSRX)
2015 : Petter Solberg (DS3 – PSRX)
2016 : Mattias Ekström (Audi S1 – EKS RX)
2017 : Johan Kristofferson (VW Polo GTI – PSRX VW Sweden)

Tijdens de openingsmanche van een totaal onvoorspelbaar kampioenschap in Barcelona is regerend kampioen Johan Kristofferson (VW Polo) uiteindelijk met de zege aan de haal gegaan, na een diskwalificatie tijdens de finale met Mattias Ekström (Audi), die aan de oorzaak lag van een te hevig contact met Petter Solberg (VW). Bloemen waren er ook voor Sébastien Loeb (Peugeot), die uit een verloren positie terugkwam na moeilijke kwalificaties en tweede werd in de finale. De top 5 werd vervolledigd door Bakkerud (Audi) en Grönholm (Hyundai). In het kampioenschap doen beide VW-rijders Kristofferson en Solberg voorlopig beter dan Audi-rijders Bakkerud en Ekström, en de verrassende Niclas Grönholm.

VOORVERKOOP
Opgepast, er blijven nog maar goed drie weken over om uw tickets in voorverkoop aan te schaffen, aan een voordelig tarief. Afspraak op de website mettetrx.com om uw tickets online te kopen. En vergeet niet, het World RX of Belgium is gratis voor kinderen jonger dan 16 jaar!