Nieuwe boeken voor de autofan. April 2018 Vincent Arpons

Alfa Romeo Alfetta Coupé GT/GTV/GTV6

Auteur Di Paolo bracht ons reeds meerdere Alfa-titels (Das Werk – Die Ära Arese, Alfa Romeo 75, Alfa Romeo 155 Tourenwagen Legende) en verdiept zich deze keer in de iconische Alfetta Coupé-modellen. Deze sportieve klassieker, bijna 135.000 maal geproduceerd tussen 1974 en 1986, valt op door zijn zeer herkenbare en elegante lijn. Vandaar de ondertitel ‘Der Keil aus Arese’. Via de hoofdstukken ontwikkeling en design worden we geïntroduceerd in de wereld van de vele varianten (van 1,6 tot 3,0…). Daarop volgt een mooi geïllustreerd technisch overzicht en een uitgebreid kapitel (Alfa zou Alfa niet zijn…) over de racedeelnames. Helemaal compleet wordt het met een hoofdstuk gewijd aan de miniaturen, de reclame, advies bij aankoop en een overzicht van de modellen die de Coupé aflosten (de ‘Fumia’ GTV en Spider, de Brera enz.). Aanbevolen van ganser ‘cuore sportivo’!

 

Auteur: U. Di Paolo. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-95843-695-4. 25 x 29 cm. 239 blz.

Uitgever: Heel Verlag Königswinter (D). heel-verlag.de

 

Schlumpf. De affaire achter de mooiste autocollectie ter wereld.

Het is jaren geleden, in 1978 om precies te zijn, dat ik tijdens een reis in Duitsland en Frankrijk halt hield in Mulhouse. De Schlumpf-hetze was toen in volle gang en de arbeiders bezetten de gebouwen waarin zich de befaamde collectie bevond. Mits een zelf te bepalen financiële steun kon je de site wel bezoeken. Achteraf maakte de Franse staat zich meester van de situatie en wist op die manier de heetgebakerde toestand enigszins te ontmijnen maar ook op slinkse (?) manier een mooie buit binnen te halen. Misschien kunnen we daar een analogie zien met de snelle confiscatie van de Usines Renault na WO II?
Honi soit qui mal y pense…

Over de hele zaak verschenen reeds talrijke boeken (L’affaire Schlumpf, Die Automobile der Gebrüder Schlumpf, The Schlumpf Obsession om er maar enkele te noemen) maar nu hebben vader en zoon op de Weegh – bekend van de ‘The fate of the sleeping beauties’ – zich over dit controversieel onderwerp ontfermd.

Als positief valt aan te merken dat ze een andere invalshoek (lees: in plaats van de gebruikelijke kritiek en het zwart maken van alles wat de Schlumpfs deden) nemen en hun licht werpen op de elementen die de collectie een andere toekomst hadden kunnen bieden. Zo lezen we met verbazing dat er een overnamebod was van de gefortuneerde Engelsman Tom Wheatcroft…

Iets minder positief is het feit dat de auteurs per moment in herhaling vallen en niet altijd even accuraat zijn. Zo schrijven ze bijvoorbeeld dat de Dilambda de opvolger was van de Lambda terwijl dat in werkelijkheid de Artena was. Enkele bladzijden verder heet het dat de Astura zowel de Lambda als de Dilambda moest vervangen… (wat dan wel juist is voor de Dilambda).

De tekst en de uitdrukkingen vertonen ook eerder een spreektaal-karakter en zijn dus niet altijd wat je in een boek verwacht maar ok, dat is dan voor anderen misschien net sympathiek: vergelijkbaar met een oldtimer met ‘patina’… Het is wel een kenmerk dat ook door de andere op de Weegh-boeken en tijdschriftartikels gedeeld wordt.

Achteraan in het boek, bij het hoofdstuk ‘autobeschrijvingen’, worden een twaalftal auto’s uit de collectie speciaal belicht. Een ietwat arbitraire keuze misschien waarvan de beschrijving bovendien de indruk geeft dat de auteurs hier wat haastig  te werk gingen.

Toch blijft het een leuk boek dat met onverwachte details en interessante details weet te verbazen.

 

Auteurs: Arnoud en Ard op de Weegh. Taal: Nederlands.

ISBN: 978-90-5961-189-4. 21 x 30 cm. 144 blz.

Uitgever: De Alk/ Alkmaar Holland.

 

Simca. L’aventure de l’hirondelle.

Iedere rechtgeaarde oldtimerfan pinkt met weemoed een traan weg bij het horen van de naam Simca. Eind de jaren vijftig klom het merk immers op tot de tweede plaats van de Franse markt. Begonnen als Frans Fiat-filiaal kwam er na de achtereenvolgende overnames door Chrysler en Peugeot een roemloos einde en dan nog wel onder het afgestofte Talbot-embleem. In dit boek brengt auteur Cahuzac een jaar per jaar overzicht van de geschiedenis van Simca.
Dit is een zeer overzichtelijk werk met mooie illustraties en voorzien van de nodige tabellen (o.a. ook productiecijfers). Op het eind wordt zelfs de buitenlandse productie vermeld: UK, Brazilië, Spanje en… Finland. Mooi werk.

 

 

 

Auteur: A. Cahuzac. Taal: Frans.

ISBN: 979-10-283-0192-7. 24 x 32 cm. 240 blz.

Uitgever: E.T.A.I. France. infopro-digital.com

 

  1. Made in Abingdon. Echoes from the shop floor.

MG is een succesverhaal dat eigenlijk vanuit een kleine fabriek open bloeide.

In dit boek staan de verhalen en belevenissen genoteerd van mensen op de werkvloer en in de burelen, bezoekers en zelfs klanten. Allemaal speciale karakters  die voor heel wat pittige wetenswaardigheden zorgen.

De manier waarop dit boek het dagelijkse gebeuren in een levendige en lawaaierige autofabriek weergeeft is een unieke benadering.

En ja, achteraan is een handig namenregister. Well done!

 

 

 

Auteur: B. Frampton. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-787112-68-1. 15 x 21 cm. 160 blz.

Uitgever: Veloce UK. velocebooks.com

 

Triumph & Standard Cars 1945 to 1984.

Het was in 1945 dat Standard en Triumph versmolten onder de leiding van Sir John Black. Aanvankelijk was er nog een rol weggelegd voor Standard maar langzaam werd het een solo voor Triumph. In 1984 was het dan ‘game over’ voor Triumph na de lange aftakeling van British Leyland.

Een roemloos einde dat ons de pareltjes uit de Standard-Triumph gamma niet mag doen vergeten. In dit compacte boekje krijg je een mooie beschrijving van de naoorlogse modellen. Ook de kleuren en de technische gevens worden vermeld, puik werk dus.

 

 

 

Auteur: K. Warrington. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-787110-77-9. 15 x 21 cm. 96 blz.

Uitgever: Veloce UK. velocebooks.com

 

Oldtimer Katalog nr 32.

 

 

Günther Zink’s kataloog is door de jaren heen een vaste waarde geworden bij Heel Verlag. Een verdienstelijk werk voor wie een prijsreferentie wil op zijn zoektocht naar de gedroomde oldtimer. Helaas voor sommige modellen niet echt gedetailleerd en met een duidelijke klemtoon op de Duitse producten maar wat wil je, deze materie is zo ruim dat we die beperkingen moeten accepteren.

 

 

 

Auteur: G. Zink. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-95843-448-6. 21 x 29 cm. 477 blz.

Uitgever: Heel Verlag Königswinter. heel-verlag.de

 

Renault 4 CV. Das Crèmeschnittchen.

 

 

Cremeschnittchen of boterklompje was de bijnaam voor de 4CV in Duitsland. Deze populaire Renault haalde behoorlijke productiecijfers en legde een basis voor het latere succes van Renault… en van Alpine.

In dit dunne boek krijg je een vooral kleurrijk geïllustreerd overzicht, niet meteen van de diepgaandste soort maar bedoeld als introductie voor wie nog niet in de wereld van de 4CV binnentrad.

 

Auteurs: A. Gaubatz/J. Erhartitsch. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-613-04064-9. 22 x 24 cm. 96 blz.

Uitgever: Motorbuch Verlag Stuttgart (D). motorbuch-verlag.de

 

Mazda MX-5 Miata. MK 2 NB–series.

 

 

 

Eerder verscheen bij Veloce The Book of the Miata 1988-1997 en nu presenteert auteur Brian Long ons het vervolg, namelijk 1997-2004.

Long is een kenner en MX-5 bezitter en heeft contacten binnen het Japanse merk. Een garantie voor degelijk werk dus. Je krijgt ook een overzicht van alle speciale types en de versies op andere markten van de wereld. Een handige index maakt alles compleet. A good job!

 

Auteur: B. Long. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-787111-93-6. 22 x 25 cm. 144 blz.

Uitgever: Veloce UK. velocebooks.com

 

Sportlich und sicher fahren mit Walter Röhrl.

 

 

Walter Röhrl hoeven we je zeker niet voor te stellen. De kampioen beweegt zich hier als leermeester en verklaart ons de fysische en technische knepen van het vak. Rijstijl, autotechniek, tuning, psychische voorbereiding enz.: het komt allemaal aan bod. Een aanrader voor wie zich wil bijschaven…

 

 

 

 

Auteurs: F. Lewerenz/Röhrl. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-613-04068-7. 17 x 25 cm. 319 blz.

Uitgever: Motorbuch Verlag Stuttgart (D). motorbuch-verlag.de

 

Mopar Muscle. Barracuda, Dart & Valiant. 1960 to 1980.

 

Mopar is een begrip in de racewereld en tijdens de gouden jaren ’60 en ’70 schoot Chrysler (maar dat geldt ook voor de andere Amerikaanse constructeurs) met scherp: de Muscle Cars waren het van het, tot de verzekeringsmaatschappijen en de milieuregels de spelregels veranderden.
Vanaf 1964 mengde Chrysler zich ondermeer via zijn Mopar-divisie in de strijd en produceerde enkele Muscle Car- juweeltjes, de Barracuda, de Challenger en ga zomaar door. Vandaag zelfs tracteren ze ons opnieuw op heel wat leuks met de bloedhete Hellcat-versies! Dit boek wil je dan ook inwijden in de wereld van de wereld van de snelle Chryslers, Dodges en Plymouths.

Start your engines!

 

Auteur: M. Cranswick. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-787110-71-7. 21 x 26 cm. 177 blz.

Uitgever: Veloce UK. velocebooks.com

 

Art of Mopar. Legendäre Muscle Cars.

Muscle Cars zijn een hot item, vooral nu er vernieuwde belangstelling is. Dit boek doet de harten uitgerekend sneller slaan door de mooie fotografie en de stimulerende illustraties, great! Jaar per jaar -vanaf 1963 tot 1972- wordt een ‘muscle car’ van de Chrysler groep gepresenteerd, prachtig in beeld gebracht en in een korte tekst beschreven. Kers op de taart is de eindstory met de 2016 Dodge Challenger SRT Hellcat. Een daverend boek!

 

 

 

Auteurs: T. Glatch/T. Loeser. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-613-04069-4. 25 x 31 cm. 222 blz.

Uitgever: Motorbuch Verlag Stuttgart (D). motorbuch-verlag.de

 

Peugeot. L’aventure automobile.

 

Over Peugeot verschenen reeds heel wat boeken maar wat dit werk speciaal maakt is de jaar tot jaar presentatie van de Peugeot-productie.

Auteur Dominique Pagneux leverde ons al heel wat mooi materiaal en ook hier is de mix van tekst, foto’s en technische gegevens van hoog niveau. Het boek sluit af met 2015 en biedt dus een rijke bron aan kennis over het merk van Sochaux.

 

 

 

 

Auteur: D. Pagneux. Taal: Frans.

ISBN: 979-10-283-0104-0. 24 x 32 cm. 310 blz.

Uitgever: E.T.A.I. France. infopro-digital.com