“Niet rekenen. Voluit aanvallen!”


“Niet rekenen. Voluit aanvallen!”

Na hun overwinning in de Rally van Wallonië, reizen Vincent Verschueren en Veronique Hostens met vertrouwen af naar het Noord-Limburgse Bocholt, waar de Sezoensrally zaterdag op het programma staat. Op de 15 klassementsproeven, met ongeveer 20% onverharde maaskiezel, zal opnieuw hard gestreden worden voor de overwinning, want ook Kris Princen en Adrian Fernémont willen een gooi doen naar de overwinning in deze vijfde manche van het Jobfixers Belgian Rally Championship.

De voorbije weken genoot Vincent Verschueren niet alleen van zijn overwinning in Jambes, maar zeker ook van de Moto GP in Jerez, die hij als toeschouwer bijwoonde. “Het was de eerste wedstrijd van het seizoen in Europa en Jerez stond al lang op mijn verlanglijstje. Het was weer een fantastisch kijkstuk,” vertelt de vroegere motoracer.

Aan spektakel zal het dit weekend ook niet ontbreken in Bocholt. Vincent Verschueren komt in elk geval met vertrouwen aan de start na zijn zege in Namen. “Weet je, ik had vooraf niet gedacht dat ik de snelste zou zijn in de Rally van Wallonië, waar ik eerder tipte op Cédric Cherain. Ik had me wel goed voorbereid op die nieuwe, lange proef en daar ik met het betere stuurwerk het verschil maken. Helaas zal dat in de Sezoensrally niet mogelijk zijn, want iedereen kent de proeven van de Sezoensrally ondertussen goed. Het is elk jaar erg moeilijk om het verschil te maken, zeker omdat we aan elkaar gewaagd zijn en met hetzelfde materiaal rijden. Vorig jaar stond ik ook maar een handvol seconden voor Kris Princen toen ik die steen raakte in een koord in de slotfase…”

Vincent Verschueren geeft de afwezigen in elk geval ongelijk. “De Sezoensrally heeft een prachtig parcours. Vroeger was het anders, maar de voorbije jaren zijn er twee schitterende proeven ingelast, Steenberg en de rondkoers De Hees. Het aandeel onverhard is daardoor wat minder groot, maar het voordeel is dat we geen rondjes meer rijden op de maaskiezel, waardoor de proeven er goed bij blijven liggen. In de laatste ronde gebeurt vaak nog wat, maar dat is logisch. Na twee doortochten zijn de koorden uitgereden en ligt er enorm veel grind in de bochten. Het parcours wordt in de loop van de wedstrijd erg verraderlijk.”

Vincent en Veronique komen met 4 punten achterstand in het kampioenschap op Kris Princen aan de start. De titelstrijd ligt weer helemaal open. “Over de strategie moeten we in deze fase van het kampioenschap nog niet nadenken. We moeten gewoon voluit aanvallen, vanaf de eerste proef tot de laatste. Dat zal Kris ook doen en ik ben benieuwd welke tijden Adrian Fernémont zal draaien, terwijl er nog een aantal kleppers aan de start staan. Veel tijd om na te denken zal er niet zijn. Het is een korte wedstrijd, dus elk foutje zal genadeloos afgestraft worden. Hard aanvallen en geen fouten maken, dat is de boodschap dit weekend.”

De grote onbekende factor blijft het weer. Vincent Verschueren heeft nog nooit in de regen op de maaskiezel gereden…

Foto’s BRC – Johan Hendrickx