Pieter-Jan Michiel Cracco : “Die maaskiezel is toch iets speciaal”

In de 42ste editie van de Sezoensrally heeft Pieter-Jan Michiel Cracco zijn potentieel nog eens getoond. Met de Ford Fiesta R5 in de kleuren van Jobfixers reed hij drie keer een derde tijd, twee keer op een fractie van een seconde van de scratch. Het zou de eerste niet-snelste tijd van het seizoen geweest zijn voor een… niet-Skoda-rijder. Het geeft aan hoe snel de 22-jarige piloot progressie maakt, want hij debuteerde met een topauto op de Limburgse maaskiezel.

De wedstrijd begon nochtans erg ongelukkig voor de Jobfixers-piloot. Op de allereerste proef, de rondkoers van De Hees, moesten Pieter-Jan Michiel en zijn navigator Jasper Vermeulen een lekke band wisselen op de proef. Het kostte bijna 5 minuten. Een goed resultaat was meteen verkeken, want we moesten vanaf de 53ste plaats terugvechten…
“Al in ons eerste rondje reden we links achteraan lek. De afstand naar de finish was nog te groot om verder te rijden op de lekke band. Vanaf dat moment moest ik me even terug opladen, want een goed resultaat kon ik wel vergeten. Maar, het belangrijkste was het rijden op de maaskiezel onder de knie te krijgen,” vertelde Pieter-Jan bij de eerste hergroepering. Hij was op dat moment al opgerukt naar de 37ste plaats. “En die maaskiezel, dat is toch iets apart. In het begin was het moeilijk om goede rempunt te vinden en om efficiënt tractie te zoeken bij het uitkomen van de bochten.”

Naarmate de wedstrijd vorderde, werden de tijden van de Jobfixers Fiesta steeds beter. Na de tweede lus van 5 proeven was Pieter-Jan Michiel opgeklommen naar de 17de plaats met een 4de tijd in Steenberg en een 5de in Goolder.
“Pieter-Jan Michiel heeft al heel wat progressie gemaakt. In het begin dook hij te snel de bochten in, waardoor we op het grind te ver naar buiten schoven. Wanneer hij dan de handrem gebruikte, gingen we te breed. Nu gaan we iets trager de bocht in en gaat Pieter-Jan zo vroeg mogelijk op het gas. Je moet vertrouwen hebben dat er grip te vinden is in de sporen,” vertelde copiloot Jasper.

Virtueel op het podium

In de slotronde had Pieter-Jan Michiel zijn draai helemaal gevonden. Met drie keer een tweede tijd en nog een derde in Veldhoven, was hij zelfs de derde beste performer in de wedstrijd, achter het duo Verschueren-Princen. En zonder de 5 minuten die hij verloor op de eerste proef, zou hij zelfs op het podium gestaan hebben…
“Ik ben heel blij met de tijden die ik gereden heb. Deze keer heeft Jasper me trouwens de tijden wel meteen getoond,” lachte Pieter-Jan Michiel, die na de finish ook felicitaties kreeg van Freddy Loix, zijn vroegere leermeester. “Ik denk dat onze aanpak goed is. Eerst nemen we de tijd om te leren, om daarna stelselmatig het ritme te verhogen. Die maaskiezel, dat is echt iets speciaal. Ik heb al wedstrijden op gravel gereden, zoals de WK Rally van Portugal, maar dan kan je rijden met een specifieke ophanging en banden voor onverhard die bijna evenveel grip geven als een gewone band op asfalt. Hier moeten we aan hoge snelheid over de kiezel scheuren met banden die quasi geen grip geven. Ik had wel even tijd nodig om te wennen aan dat gevoel en om de techniek bij het remmen onder de knie te krijgen. Ik had niet gedacht dat ik enkele tijden zo dicht in de buurt van Princen of Verschueren zou kunnen draaien. We zaten dicht bij een scratch! ”

Dat belooft, want voor de Renties Ypres Rally wil Pieter-Jan Michiel zich grondig voorbereiden. Afspraak eind juni in de Westhoek voor de topwedstrijd op de Belgische rallykalender.

Foto’s: www.belgianrallychampionship.be