Zylinderhaus De teletijdmachine van Bernkastel

De Teletijdmachine van Professor Barabas is een magisch begrip voor de lezers van de stripreeks Suske en Wiske maar wat als je werkelijk teruggeflitst wil worden naar het verleden?

Dat kan… en is nu net de ervaring die je krijgt als je binnen stapt in het fraaie gebouw van het Zylinderhaus. Gelegen in het Duitse Bernkastel aan de Moezel herbergt het een prachtige collectie oldtimers maar er is meer!

Op het gelijkvloers van het drie niveau’s tellende museum vind je om te beginnen tal van oude winkeltjes die je laten zien hoe het leven vroeger was.

Bij het zien van die oude apotheek, de gezellige kruidenierszaak, de ouderwetse fietsenzaak, de speelgoedwinkel of de vergeelde fotozaak word je zowaar ondergedompeld in de sfeer van pakweg vijftig, zestig jaar geleden of nog vroeger. Een melancholische reis in de tijd!

 

 

Mede door het antieke Aral-station beleef je zo de omgeving waarin de tentoongestelde oldtimers terecht kwamen toen ze fris van de montageband reden…

En onder die meer dan 100 oldtimers zitten heel wat juweeltjes: een verrukkelijk zeldzame DKW Schwebeklasse, een Steyr 220 in berline en cabrio, een Adler Trumpf Junior, verschillende Wanderers (W21, W23), een elitaire Horch 930V, een DKW Schnellaster, een DKW F1 Roadster, verschillende Hansa’s (1700, 1100 berline en Kombi, 1800), Goliath, Lloyd en ga zomaar door. Tussen de rijen vierwielers staan zuilen opgesteld met daarop een leerzame beschrijving van zeldzame automerken en de bijbehorende personages (denk aan Stoewer, Röhr… ). Knap gedaan!

Op de mezzanine vindt de bezoeker tevens een uitgebreide collectie motorrijwielen. Voor de hongerigen is er een restaurant met daarnaast de onvermijdelijke ‘Biergarten’ (we zijn in Duitsland… ) maar voor bedrijven of clubs is er ook de ruimte voor conferenties of bijeenkomsten. Handig is daarbij de ruime parking rond het gebouw.

Het museum ging pas recent (eind 2017) open en hier en daar moet misschien nog wat bijgeschaafd worden, we denken aan ontbrekende infobordjes bij bepaalde modellen, maar het geheel loont zeker de moeite temeer omdat het zich in een toeristische streek bevindt waar tal van andere zaken te beleven zijn en waar uitgebreide accommodatie is.

Een aanrader dus, ‘sehr gut gemacht’!

Tekst en foto’s: Vincent Arpons.

 

 

www.zylinderhaus.com