Het Porsche Museum vertelt het succesverhaal van de sportwagen

Feestelijke opening van de tijdelijke tentoonstelling ‘70 jaar Porsche sportwagen’

Vrijdag 8 juni 2018 — 

Het Porsche-jubileumjaar staat voor zijn apotheose: vandaag vrijdag 8 juni wordt de tijdelijke tentoonstelling ‘70 jaar Porsche sportwagen’ in het Porsche Museum feestelijk geopend in aanwezigheid van de minister-president van Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann, de burgemeester van Stuttgart, Fritz Kuhn, de parlementaire staatsecretaris van het Bondsministerie voor verkeer en digitale infrastructuur, Steffen Bilger, en talrijke namen uit de politiek, economie en maatschappij. Dr. Wolfgang Porsche, voorzitter van de raad van toezicht van Porsche AG, Oliver Blume, voorzitter van de raad van bestuur van Porsche AG, en Uwe Hück, voorzitter van de ondernemingsraad van Porsche AG, zullen samen terugblikken op de ontstaansgeschiedenis van het iconische merk. Precies op 8 juni 1948 kreeg de Porsche 356 ‘Nr. 1’ Roadster zijn algemene typegoedkeuring. Sindsdien bouwt de onderneming veel meer dan gewoon sportwagens: Porsche is synoniem geworden voor een sportieve rijstijl en mentaliteit, maar staat tevens voor innovatie, design en functionaliteit in de autosector.

 

De tijdelijke tentoonstelling schetst een beeld van het rijke verleden en de vele innnovaties waarmee Porsche de ontwikkeling van de sportwagen sinds 1948 tot vandaag in belangrijke mate heeft voortgestuwd. Centraal daarbij staan de markante verwezenlijkingen van Porsche in de afgelopen zeven decennia. Ruim 75 tentoonstellingsmodellen – van de legendarische Porsche 356 ‘Nr. 1’ Roadster uit 1948 tot de volledig elektrisch aangedreven Porsche Mission E – illustreren verleden en toekomst van het merk.

“Met deze tentoonstelling ter gelegenheid van het jubileum van ons merk slaan we resoluut een nieuwe weg in”, vertelt de conservator van het Porsche Museum, Achim Stejskal. “Eerst en vooral hebben we onze volledige tentoonstellingsruimte van ruim 5.600 vierkante meter integraal vernieuwd.” Zo worden de bezoekers aan de tentoonstelling al meteen verwelkomd door de jubilaris: de 356 ‘Nr. 1’ Roadster, de ‘oorsprong van de sportwagen’. Met dit unieke stuk bezit Porsche als een van de enige autoconstructeurs ter wereld het originele exemplaar van de allereerste auto van het merk die van de band rolde.

De motorsport neemt in elk decennium een centrale plaats in. Tot op heden ontwikkelt en test Porsche nog steeds nieuwe technologieën in racewagens die stuk voor stuk zijn uitgegroeid tot legendes. En die insteek drukt ook zijn stempel op de ‘toekomst van de sportwagen’. De Mission E bijvoorbeeld, de eerste volledig elektrisch aangedreven Porsche die vanaf 2019 in serie zal worden geproduceerd, bouwt volledig voort op de ervaringen met de 919 Hybrid, die als eerste over de streep kwam in de 24 uren van Le Mans. Naast de tentoongestelde Porsche-modellen komen ook digitale projecten aan bod, zoals de geconnecteerde diensten van Porsche Connect en de gegevensbescherming dankzij blockchain in de sportwagen. De tijdelijke tentoonstelling wordt bovendien aangevuld met interactieve toepassingen, zoals een augmented reality-toepassing bij de Mission E. Terwijl de bezoeker de conceptcar bekijkt, krijgt hij via een AR-bril bijkomende informatie over de technische kenmerken van de Mission E.

 

Wat de tijdelijke tentoonstelling bijzonder fascinerend maakt, is de combinatie van mijlpalen uit het verleden en de waarden van de Porsche-cultuur: pioniersgeest, passie, sportiviteit en familie. Speciale aandacht gaat naar de mensen achter het merk: medewerkers, racepiloten en vrienden van het huis die Porsche mee hebben groot gemaakt. Zonder de legendarische gedrevenheid van de Porsche-medewerkers en het enthousiasme van de wereldwijde Porsche-community is het succesverhaal van de sportwagenfabrikant ondenkbaar.

Ook in de Autostadt in Wolfsburg loopt in het Porsche Pavillon een tijdelijke tentoonstelling over het jubileumjaar. Daar illustreert een van de vier eerst gebouwde 356 Speedsters uit 1954 de ingenieurskunst van Porsche. Een andere tentoonstelling is ook te zien in de Porsche-fabriek in Leipzig, waar morgen een familiedag wordt georganiseerd.

 

Daarnaast viert de sportwagenbouwer het jubileumjaar 2018 met tal van feestelijke activiteiten over de hele wereld. Morgen (9 juni) nodigt Porsche alle klanten uit op zijn ‘Sports Car Together Day’ in alle Porsche-vestigingen wereldwijd. Zondag 10 juni viert Porsche feest op het festival Cannstatter Wasen in Stuttgart. En in het weekend van 16 en 17 juni verwelkomt Porsche zijn personeel, alle inwoners van Stuttgart-Zuffenhausen én alle fans van het merk op een groot volksfeest aan de Porsche-fabriek in Zuffenhausen. Jong en oud zal er naar hartenlust kunnen genieten van fabrieksrondleidingen, optredens, foodtrucks, de live-uitzending van de 24 uren van Le Mans én de uitzending op groot scherm van de WK-match Duitsland-Mexico. Het museum en de tentoonstellingen zijn dat weekend gratis toegankelijk.

 

Maar ook op het Festival of Speed, dat van 12 tot 15 juli plaatsvindt in het Engelse Goodwood, gaat het jubileum van Porsche niet onopgemerkt voorbij. Net zomin als bij de ‘Porsche Rennsport Reunion’ in Californië van 27 tot 30 september. De jubileumactiviteiten worden afgesloten met de ‘Sound Nacht’, op 13 oktober in de Porsche Arena in Stuttgart.

 

De tijdelijke tentoonstelling ‘70 Jaar Porsche Sportwagen’ loopt nog tot 6 januari 2019. Het Porsche Museum is geopend van dinsdag tot zondag van 9.00 tot 18.00 uur. Meer informatie vindt u op www.porsche.de/museum of via deze link: http://porsche-qr.de/70Jahre.