Op vakantie vertrekken: tips om sereen te rijden

Een gewaarschuwd chauffeur is er twee waard!

Donderdag 7 juni 2018 — De zomer komt eraan en dus trekken er binnenkort velen met de auto op vakantie. Coyote is er om hen in alle sereniteit te helpen reizen, als voorsmaakje van een welverdiende rust.

Reisvoorbereiding

Wie zijn reis goed wil voorbereiden, moet zijn voertuig eerst en vooral goed controleren: banden, oliepeil, algemene staat van de auto, enz. (zie alle tips van Coyote in onderstaande infografiek).

Een aantal veiligheidsmaatregelen

  • Voor vertrek: de route uitstippelen, het weerbericht en de verkeerssituatie bekijken, de reis uitstellen indien nodig.
  • Vertrek uitgerust, stop regelmatig onderweg en drink voldoende water gedurende de hele reis.
  • Laad uw auto in met de grootste zorg. Probeer dit de avond voor vertrek te doen. Verdeel het gewicht over de hele auto. Plaats de zwaarste spullen zo laag mogelijk.
  • Respecteer steeds de snelheidsbeperkingen en blijf op uw hoede voor mogelijk gevaar.

Snelheid beheersen en anticiperen

De kracht van de Coyote-technologie bestaat erin om overal en op elk moment te informeren over geldende snelheidsbeperkingen. Er worden ook waarschuwingen getoond voor mogelijke hinder op de weg.

Coyote waarschuwt duidelijk en in real time voor snelheidsbeperkingen overal in Europa, vertragingen met hun duur en afstand, ongevallen, wegversmallingen, voorwerpen op de weg, spookrijders, stilstaande voertuigen langs de weg, ongevalgevoelige zones met vaste radars, mobiele radars en trajectcontroles (of gevaren- en risicozones in Frankrijk en Duitsland), wegverzakkingen, verminderde zichtbaarheid, gladde wegen…

Coyote wil ook slaperigheid achter het stuur voorkomen. Dankzij een analyse van 4 criteria (het verschil in snelheid en in richting, het tijdstip en de duur van het traject), kan Coyote de chauffeur aanbevelen om een pauze te nemen voor het te laat is.

Overal in Europa

Met een community van meer dan 5 miljoen gebruikers in Europa, informeert Coyote duidelijk en in real time alle bestuurders die binnen Europa op autovakantie gaan (Duitsland, Spanje, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Litouwen, Luxemburg, Noorwegen, Nederland, Polen, Portugal, Roemenië, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Tsjechië).

Ter herinnering: reizigers die naar het Frans grondgebied rijden, mogen hun Coyote-toestel gebruiken zonder een overtreding te riskeren. Bij het oversteken van de grens, wordt de Coyote (of smartphone) aangepast om aan de Franse wetgeving te voldoen en schakelt het van waarschuwingssysteem over naar rijhulpsysteem.

Voorzorgsmaatregel

Zoals bij elk elektronisch toestel met een batterij, mogen Coyote-toestellen niet aan extreme warmte blootgesteld worden. Bijvoorbeeld in een stilstaand voertuig in volle zon. Temperaturen van meer dan 50°C kunnen de werking van een Coyote verstoren, de levensduur van het scherm en de batterij aanzienlijk verkorten en het toestel in extreme gevallen zelfs in brand steken.