Renties Ypres Rally – 21-23 June 2018 Thierry Neuville bouwt zijn voorsprong uit

Thierry Neuville bouwt zijn voorsprong uit

Na de eerste drie klassementsproeven van de tweede etappe van de Renties Ypres Rally, lijkt een overwinning van Thierry Neuville in de maak. De leider in het Wereldkampioenschap heeft zijn voorsprong op Vincent Verschueren uitgebouwd tot 25″9, terwijl Verschueren 6″5 bonus heeft op Kris Princen.
“Het is puur een kwestie van vertrouwen en gewenning. Ik krijg meer vertrouwen in de reacties van de banden en van de Hyundai i20 R5. Ik neem niet meer risico’s dan gisteren,” aldus de leider, die definitief afstand lijkt te nemen van de twee belangrijkste titelkandidaten.
“Nee, we gaan Thierry niet bedreigen. Ik had verwacht dat hij vandaag nog een tandje bij zou steken. Zelf heb ik niet super gereden in Zonnebeke. Ik was teveel aan het forceren. De auto is goed, daar ligt het niet aan,” lachte Vincent Verschueren.
“Het tempo ligt erg hoog en het zal spannend blijven tussen mij en Vincent. Misschien moet ik iets anders proberen met de afstellingen om nog wat meer grip te vinden,” aldus Kris Princen, die op 26″ gevolgd wordt door Cédric Cherain, die tevreden was over zijn chrono’s, net als Adrian Fernémont, knap vijfde bij zijn eerste deelname met een auto uit de topklasse.


Keith Cronin had een comfortabele voorsprong in het Brits kampioenschap, maar toch liet de Hyundai-rijder zich bijna verrassen: “Ik probeerde het ritme wat te laten zakken, maar daardoor liet ik me bijna verrassen in een trage bocht met veel gravel op de baan. We schoven over de neus tegen een paal, maar gelukkig niet in de sloot. Te voorzichtig zijn is hier ook niet goed.”
Kevin Demaerschalk tuimelde door een fout op KP 11 terug naar de 8ste plaats, achter Sébastien Bedoret. De Citroën-rijder ging een fractie te laat in de remmen en schoof daardoor in een veld. Het kostte de rijder uit Hoeilaert een minuut omdat de motorkap op de proef ook nog open ging. Davy Vanneste liet deze ochtend wat tijd liggen. Hij staat 9de met zijn Skoda, voor merkgenoot Hermen Kobus, die dit jaar het vertrouwen niet lijkt te vinden om voluit te gaan op de gladde en hobbelige proeven in Ieper.
Bij de Porsches voert Patrick Snijers nog steeds autoritair het klassement aan, hoewel het asfalt bijzonder glad was in Zonnebeke. Chris Van Woensel volgt op de tweede plaats, maar op anderhalve minuut: “De Porsche blijft toch heel bijzonder om mee te rijden, maar in feite is hij helemaal niet geschikt voor het parcours in Ieper. De wagen ligt te laag voor de coupures.”
Claudie Tanghe is derde, ondanks een lekke band gisteren en drie proeven met een smal achterwiel. Verder volgen Gunther Monnens en Jochen Claerhout, die al verder geraakt is dan de twee voorgaande jaren, toen hij al vroeg moest opgeven.
In R2 is de strijd ook razend spannend. James Williams begon als leider aan de tweede etappe, maar de Brit ging rond in Zonnebeke, waardoor hij naar de 4de plaats is getuimeld op… 9″4 van de leider, Gilles Pyck uit Poperinge. Het neefje van Filip, die met zijn Mitsubishi voor de 25ste keer aan de start staat, rijdt een erg sterke wedstrijd. Joachim Wagemans volgt op 3″3. Voor Wagemans, die met DMack-banden niet meetelt voor het Junior BRC.

Twee tenoren zijn opnieuw van start gegaan. De Skoda van Ole-Christian Veiby werd door het team van Wevers Sport deze nacht hersteld en ook Kevin Abbring is opnieuw van start gegaan met de Citroën C3 R5.