Volvo Cars lanceert nieuwe, sportieve S60-berline, de eerste Volvo gemaakt in de VS

Premiumautofabrikant Volvo Cars heeft de nieuwe middelgrote, sportieve premiumberline S60 onthuld in de eerste Amerikaanse fabriek van de onderneming, in Charleston (South Carolina).

De nieuwe vestiging in Charleston wordt vandaag officieel ingehuldigd. Door de lancering van de nieuwe S60 en de inhuldiging van de fabriek te laten samenvallen, beklemtoont Volvo Cars het belang van Amerika als een belangrijke markt voor de onderneming en voor de nieuwe sportieve premiumberline. De nieuwe S60 is de eerste Volvo die op Amerikaanse bodem wordt gemaakt.

“De nieuwe S60 is een van de meest boeiende wagens die we ooit hebben ontworpen”, zegt Håkan Samuelsson, President en CEO van Volvo Cars. “Het is een model dat het rijplezier centraal plaatst, dat ons een sterke positie biedt op de berlinemarkt in de VS en China en dat mooie groeikansen creëert voor Volvo Cars.”

De nieuwe S60 is de eerste Volvo die niet met een dieselmotor verkrijgbaar is, een nieuw bewijs van het engagement van Volvo Cars voor elektrificatie en een toekomst zonder de traditionele verbrandingsmotor. In 2017 was Volvo Cars de eerste wereldwijde constructeur die aankondigde om vanaf 2019 al zijn nieuwe modellen te elektrificeren.

Voor de nieuwe S60 zijn twee plug-inhybridebenzinemotoren met supercharger en turbocompressor beschikbaar: Volvo’s T6 Twin Engine AWD (met een gecombineerd vermogen van 340 pk) en de bekroonde T8 Twin Engine AWD (met een vermogen van 400 pk*). De bekende T5- en T6-benzinemotoren zullen beschikbaar zijn vanaf de lancering.

Het is ook de eerste wagen in dit segment waarbij klanten kunnen kiezen voor de nieuwe premium­abonnementsdienst Care by Volvo*, een alternatief voor het traditionele wagenbezit. Ze betalen dan een maandelijkse vaste vergoeding, zonder voorschot, voor het gebruik van een persoonlijke wagen. Dankzij Care by Volvo wordt een wagen hebben even transparant, eenvoudig en moeiteloos als een gsm hebben.

“Het actieve chassis en de rijmodi zorgen voor een uitstekende respons en intense prestaties waarbij het rijplezier centraal staat”, zegt Henrik Green, Senior Vice President Research & Development bij Volvo Cars. “Bovendien wordt de gelauwerde technologie van onze 90-reeks en andere modellen van de 60-reeks nu beschikbaar in dit segment, waardoor de S60 een van de beste sportieve berlines op de markt is.”

De nieuwe S60 deelt Volvo Cars’ eigen SPA-platform (Scalable Product Architecture), veiligheids­technologie en infotainmentsysteem met de nieuwe middelgrote premiumbreak V60, die eerder dit jaar werd gelanceerd, met de topmodellen van de 90-reeks en met de bekroonde XC60, die stuk voor stuk absolute topscores halen op het vlak van veiligheid. Zo wordt de nieuwe S60 een van de veiligste wagens ter wereld.

City Safety met Autobrake-technologie helpt de bestuurder mogelijke aanrijdingen te voorkomen, en is het enige systeem op de markt dat voetgangers, fietsers en grote dieren herkent. Nu komt de City Safety-technologie ook met een wereldprimeur voor het segment van de middelgrote berlines: automatisch remmen om de gevolgen van nakende aanrijdingen te beperken.

Het optionele Pilot Assist-systeem – dat de bestuurder op goed gemarkeerde wegen en bij snelheden tot 130 km/u ondersteunt bij het sturen, versnellen en afremmen – kreeg een upgrade met verbeterde prestaties in bochten. De S60 beschikt ook over Run-off Road Mitigation, Oncoming Lane Mitigation en andere stuurhulpsystemen. Het optionele Cross Traffic Alert met automatisch remmen zorgt voor nog meer veiligheid voor mensen in en buiten de wagen.

Volvo Cars’ Sensus Connect-infotainmentsysteem is volledig compatibel met Apple CarPlay, Android Auto en 4G, en houdt bestuurders te allen tijde geconnecteerd. Het systeem kan worden bediend via een intuïtief, tabletachtig touchscreen dat de functies van de wagen, het navigatiesysteem, de geconnecteerde diensten en de entertainmentapps combineert.

Voor de geëlektrificeerde versies van de nieuwe S60 is ook een prestatie-upgrade verkrijgbaar onder de naam Polestar Engineered, ontwikkeld door Polestar, de afdeling van Volvo Cars voor elektrische sportwagens.

Polestar Engineered is exclusief verkrijgbaar voor de T8 Twin Engine-plug-inhybride. Het totaalpakket optimaliseert de remmen, de ophanging, de wielen en de motorbesturingseenheid, waardoor het gecombineerde vermogen van de S60 T8 toeneemt tot 415 pk*.