Nieuwe boeken voor de autofan. Samenstelling Vincent Arpons

 

 

Ford Capri. 

De Ford Capri, gelanceerd begin 1969, is een icoon in de gamma van Ford Europe. Het model moest het succes van de Amerikaanse Mustang in Europa weerspiegelen en dat lukte heel aardig. Ook nu reageerde GM te laat, met de Manta, net zoals het enkele jaren voordien aan de overkant van de grote plas met de Camaro gebeurd was. Podszun publiceerde de eerste versie van dit boek reeds in 1988 en brengt ons nu de herwerkte versie. Het biedt een mooi overzicht van de evolutie maar verwonderlijk is dat de indeling hier enkel volgens de  Capri I en II gebeurt daar waar in andere werken ook sprake is van de Capri III.

Auteur: J. Kuhny. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-86133-837-6. 17 x 24 cm. 143 blz.

Uitgever: Podszun Brilon (D). podszun-verlag.de

 

The Ducati Story. Racing and production motorcycles from 1945.

Dit boek valt in onze autorubriek misschien wat buiten categorie maar toch presenteren we het graag vanwege de fascinerende geschiedenis en het hoge technische gehalte van deze Italiaanse motorrijwielen.

Alleen al het hoofdstuk over de desmodromische klepbediening steelt ons hart. Een aanrader!

 

Auteur: I.Falloon. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-787110-85-4. 21×27 cm. 368 blz.

Uitgever: Veloce Books UK. veloce.co.uk

 

Docker’s Daimlers. Daimler and Lanchester cars 1945-1960.

De titel van het boek is dubbel want Sir Bernard Docker bestuurde Daimler van halfweg de jaren ’40 tot 1956, toen hij van zijn functies werd ontheven. Het boek behandelt de gamma Daimler & Lanchester van 1945 tot 1960. Docker had een eigen stijl die niet door alle aandeelhouders werd gesmaakt maar Lady Docker was werkelijk een fenomeen. Ze begon als danseres in Parijs en trouwde een reeks rijke mannen. Uiteindelijk viel ook Sir Docker in haar net en speelde ze het klaar om, op kosten van de firma, verschillende Daimlers naar haar smaak te laten uitrusten en op autosalons tentoon te stellen. Zo was er onder andere de ‘Gold Car’ waar het chroom door goud was vervangen. Binnenin was er handgeweven zijde, de picknick-set was van de hand van Cartier en de bijhorende koffers waren in zwart krokodillenleder.

Onnodig te vermelden dat de financiën na een tijd in het rood gingen en men Sir Docker met aandrang naar de deur wees.

In dit boek bekom je een mooi overzicht van de naoorlogse Daimlers en Lanchesters tot en met 1960. Daarbij komt ook een hoofstuk betreffende de overname van Daimler door Jaguar en een soort handleiding voor wie overweegt een van die wagens te kopen.

 

Auteur: R. Townsend. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-4456-6316-6. 16 cm x 23 cm. 96 blz.

Uitgever: Amberley Publishing. amberley-books.com

 

Torino e l’arte dei carrozzieri. 1946-1980.

Na WO II werd de toon in styling, nu design genoemd, gezet door de Italiaanse carrossiers. Ze werden door firma’s uit de hele wereld gecontacteerd om voorstellen te doen.

Het boek leert ons over de bekende modellen, de minder bekende ontwerpen en de showcars. Daarna komen de verschillende designers aan bod maar de teksten zijn noodgedwongen beperkt en de indeling van het boek lijkt soms wat chaotisch. Niettemin is het werk een onbetwistbare aanwinst voor de boekenkast.

Auteur: M. Porta. Talen: Italiaans/Engels.

ISBN: 978-88-983-4456-7. 21 x 30 cm. 175 blz.

Uitgever: Edizioni ASI Service srl.

 

Katalog der Automobil Revue. Catalogue de la Revue Automobile. 2018.

Deze kataloog verschijnt onafgebroken sedert 1947 en biedt jaarlijks de technische gegevens van de meeste auto’s in de wereld. Daarvan een totaalbeeld scheppen is zeer moeilijk gezien de vele versies die enkel voor bepaalde landen geproduceerd worden. Toch blijft dit boek een soort bijbel voor wie wat naslagwerk wil doen of informaties opzoekt.

 

Uitgever: Aboflor AG Markus Mehr. Talen: Duits/Frans.

ISBN: 978-3-905386-17-2. 22 x 30 cm. 696 blz.

 

 

Jaguar from the shopfloor. Foleshill Road and Browns Lane -1949 to 1978.

Over merken zoals Jaguar verschenen reeds talloze boeken zodat je je afvraagt wat een nieuw werk nog kan brengen. Het is net de benadering van binnenuit, met de ervaringen vanop de fabrieksvloer en in de bureau-afdeling, die het dan weer spannend maakt. Auteur Martin werkte immers verschillende jaren bij Jaguar en dan ook nog op verscheidene afdelingen. Uiteindelijk gaat het hier dan ook om Jaguar’s gouden periode, knap boek!

 

Auteur: B.J. Martin. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-787112-79-7. 16 x 24 cm. 192 blz.

Uitgever: Veloce Books UK. velocebooks.com

 

Morris Minor. 70 years on the road.

De naoorlogse Minor is een van de bekendste Britse auto’s en dit boek behandelt de hele geschiedenis van Issigonis’ geniale ontwerp. Alle versies en bouwjaren komen aan bod, zelfs de afgeleide grotere Morris-modellen (Oxford, Six). Ook de accessoires, de onderdelenvoorziening en restauratie ontbreken niet. Alles weliswaar voorzien van veel afbeeldingen (onder meer uit brochures) en niet zo uitgebreide tekst maar het geheel is erg boeiend.

 

Auteur: R. Newell. Taal: engels.

ISBN: 978-1-787112-07-0. 25 x 25 cm. 224 blz.

Uitgever: Veloce Books UK. velocebooks.com

 

Opel Kadett Story. Alle Generationen seit 1962.

De Kadett was het wapen van GM-dochter Opel tegen het succes van de kever. Daarvoor werd de naam van een vooroorlogs Opel-model herbruikt en werd in Bochum een nieuw fabriek uit de grond gestampt.

De verkoop sloeg meteen aan en mondde uit in een succesvolle reeks van Kadett A tot Kadett E. Het boek behandelt ze allemaal en vermeldt tevens de Amerikaanse versies die bij Buick verkocht werden en de Zwitserse Kadett Ascona, een rariteit! Je vindt ook een hoofdstuk over het Opeltestcentrum in Dudenhofen en het design van de Kadett C.

Het boek gaat echter niet erg diep en moet het ook veelal hebben van zijn afbeeldingen. Het vervolledigt echter de rest van de Kadett-lectuur in onze kast. Goed, dus.

 

Auteur: A.F. Storz. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-613-04052-6. 23 x 27 cm. 192 blz.

Uitgever: Motorbuch Verlag Stuttgart. motorbuch.de

 

The Indianapolis Automobile Industry. 1893-1939.

De auteur is geboren in Indianapolis en goed geplaatst om de geschiedenis van de automerken uit die streek te behandelen.

Indianapolis was in de eerste helft van vorig jaar een van de centra van de automobielbouw. Prestigieuze merken zoals Marmon, Stutz of Duesenberg waren er gevestigd maar er waren ook de minder bekende Lafayette, Cole, Premier enz.

Een mooie inkijk op een deel van de rijke Amerikaanse autohistorie met een zeer gedetailleerde en nuttige index.

Auteur: S. E. Withaker. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-4766-6691-4. 17 x 25 cm. 313 blz.

Uitgever: Mc Farland USA. mcfarlandpub.com

Automobile Manufacturers of Cleveland and Ohio. 1864-1942.

De staat Ohio is bekend om zijn industrie en het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de auto-industrie er vroeg bloeide. In totaal is er sprake van 550 merken waarvan de meeste natuurlijk ‘eendagsvliegen’ waren…Toch waren er ook belangrijke en prestigieuze namen zoals Peerless, White, Packard, Crosley of Willys. Het boek toont vele foto’s en afbeeldingen, weliswaar in zwart-wit, en dan zijn er nog tabellen met de producenten opgelijst per jaar, met de adressen van de voornaamste autobouwers van Cleveland, met de Ohio-constructeurs per stad en tenslotte een nuttige index.

Een puik naslagwerk!

Auteurs: F.E. Wrenick/E. V. Wrenick. Taal: engels.

ISBN: 978-0-7864-7535-3. 17 x 25 cm. 262 blz.

Uitgever: Mc Farland USA. mcfarlandpub.com