Historic GP Zandvoort NL. Tim Havermans

Zandvoort Historic GP 2018

 

Afgezien van een korte maar hevige plensbui op vrijdagmorgen, net voor de start van de training van de Tourenwagen Classics, waren de weergoden de Zandvoort Historic GP goedgezind. 3 dagen prachtig nazomer weer met wat zon en een briesje. Zet daar dan nog een programma bij van races met historische eenzitters , touring wagens, GT’s en voor de liefhebbers van motoren de Camathias Cup met historische zijspannen. Pret gegarandeerd toch.

Het was de eerst maal dat vier FIA historische series aanwezig waren op de Zandvoort Historic GP. De FIA Historic F1, de FIA Masters Historic Championship en de FIA Lurani Trophy for Formula Junior Cars zijn oude bekenden in Zandvoort, vermits ze al enkele jaren races hebben tijdens de Zandvoort Historic GP. Dit jaar kwam er ook nog de FIA Formula 3 European Cup bij. In deze serie rijden Formule 3 autos gebouwd tussen 1971 en 1985.  Met een startgrid van een 30 tal wagens, was dit zeker een succes te noemen. Ook de historische Formule 2 en de F3-500 hadden een goed gevuld startveld.

Nieuw was ook de Tourenwagen Classics, een Duitse klasse voor touring wagens uit de DTM van midden jaren 80 tot midden jaren 90. Voor het publiek zeker een leuke reeks, gezien de herkenbaarheid van de wagens. Meer tourings en GT’s waren te zien in de Gentlemen Drivers cup, en de Nederlanse series NK GTTC en NK HTGT.

Porsche en BMW hadden als belangrijke sponsor ook hun deel van de track-tijd opgeeist. En ze vulden die perfekt met demo rondjes van wagens uit het museum. Aan het stuur bekendheden zoals de ex Le Mans winnaars Jan Lammers, Gijs van Lennep en Jurgen Barth.

Verder verscheen ook de  Silk Cut-Jaguar XJR9 waarmee Jan Lammers Le Mans won in 1988 op de baan, in een speciale demo. In diezelfde demo ook 2 replica Ferrari Tip0 156  Sharknose te zien. Een van deze prachtige Ferraris werd bestuurd door de flamboyante ex fabrieks coureur Arturo Merzario.

Foto’s:

www.vintageracephotography.com                                       www.loveforporsche.com