Nieuwe boeken voor de autofan

Nieuwe boeken voor de autofan

 

Lincoln. L’étoile de Wixom.

Op 22 november 1963 stond een Lincoln Continental plots op alle foto’s van de persagentschappen over de hele wereld toen JFK tijdens een bezoek aan Dallas in zijn auto werd neergeschoten. Het merk dat met veel moeite uit de schaduw van concurrent Cadillac wou treden kreeg zo op onverwachte wijze veel aandacht. Daar waar Cadillac sinds jaren met toenemend overdrevene staartvinnen de show stal hield de Continental het meestal bij sobere, strakke lijnen. Eigenlijk was Lincoln al jarenlang, eerst nog onder invloed van Edsel Ford en Bob Gregorie, een toonbeeld van goede smaak (denk aan de Lincoln Zephyr). In dit boek wordt de Continental behandeld vanaf Model Year 1958, toen de Lincoln-productie op 15 april 1957 verhuisd was naar Wixom (Michigan), tot en met MY 1970-1971.  Na een interessante introductie omtrent de origines van het merk, krijgen we een overzicht van de verschillende series waarbij ook een link gelegd wordt naar de andere Ford-producten (Galaxie, Mercury, Edsel en Thunderbird- deze laatste werd ook in Wixom gebouwd van 1958 tot 1976) en naar de concurrentie (Chrysler Imperial, Cadillac). In bijlage achteraan volgt een (te) compacte lijst van de technische gegevens.

Een boeiend boek over een prachtig merk!

 

Auteur: X. Chauvin. Taal: Frans.

ISBN: 979-10-283-0334-1. 25 x 29 cm. 191 blz.

Uitgever: E.T.A.I. France. infopro-digital.com

 

Räder-Rennen-Rekorde. F3 Symposium Band 4.

 

Om de twee jaar houdt de vereniging F-Kubik een symposium omtrent een bepaald thema. Daarbij worden voordrachten gehouden door experten ter zake wat natuurlijk bijdraagt tot de technische kwaliteit van de inhoud.

Vervolgens worden deze lezingen samengevat en verschijnen ze in boekvorm. Dit is nu voor de 4demaal gebeurd en wordt gepubliceerd met steun van uitgever Delius-Klasing, het is een must voor wie zich interesseert voor de geschiedenis en ontwikkeling van de autotechniek. Het betreft in Band 4 het symposium van maart 2017 dat thema’s rond de aerodynamica van voertuigen behandelde. Het boek kan ook besteld worden via FGV-Verlag in Münster (www.fgv-verlag.de)

Het eerstvolgende symposium vindt plaats van 14 tot 16 maart 2019 in Eisenach en heeft als onderwerp ‘Technik-Transfer: Wege über Grenzen. Grenzen im Weg’ (zie www.f-kubik.de).

 

Auteurs: F3 Forum. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-667-11634-5. 17 x 24. 94 blz.

Uitgever: Delius-Klasing, Bielefeld (D). delius-klasing.de

 

Enzo Ferrari. L’homme derrière la légende.

Auteur Alain van den Abeele kennen we als vroeger sportjournalist bij de RTBF en medewerker van L’Année automobile. Je kan het boek bekijken als de zoveelste uitgave over de legendarische figuur Enzo Ferrari, wat het ook is, maar het brengt tevens een andere kijk op de stichter van s’ werelds meest bekende sport-en renwagenmerk. In het boek krijg je een boeiend relaas via de invalshoek autosport en verneem je wat pittige details over fameuze piloten zoals Tazio Nuvolari. Hier en daar duikt een foutje op tegen de Italiaanse taal en grammatica maar voor de rest is het een vlot lezend werk.

 

Auteur: A. van den Abeele. Taal: Frans.

ISBN: 978-2-50705-473-1. 14 x 21 cm. 221 blz.

Uitgever: Editions Luc Pire. editionslucpire.be

 

Fins. Harley Earl, the rise of GM and the glory days of Detroit.

Wie van design en Amerikaanse wagens houdt moet dit boek zeker op zijn wenslijstje plaatsen. Earl startte eind de jaren ’20 en klom op als chef van GM’s Styling-afdeling tot Vice-President naast Alfred Sloan. Alhoewel hij zelf met moeite iets op papier kon tekenen wist hij zijn designers zo goed te loodsen en te instrueren dat GM uiteindelijk Ford van de eerste plaats kon duwen door middel van aantrekkelijker ogende koetswerken. Earl had een goede feeling voor proporties, kon een team leiden en voelde wat de Amerikaanse consument verlangde. Dat lukte zo goed dat GM midden de jaren ’50 de Amerikaanse automarkt domineerde.

Maar stilaan raakte hij verstrikt in een overladen, ongecontroleerde stijl. Toen de kopers meer en meer oog kregen voor Europese importwagens en de Noord-Amerikaanse markt in de zogenaamde Eisenhower-recessie terecht kwam bleken zijn barokke modellen voor MY 1958 totaal buiten proportie. In 1959 ging hij met pensioen maar liet ons niettemin een ongelooflijk rijk palet aan mooie, glimmende sleeën na.

Dit boek beschrijft nauwgezet het leven en de carrière van deze, ook fysiek, grote man die in grote mate mee het gezicht van de Amerikaanse samenleving bepaalde.

 

Auteur: W. Knoedelseder. Taal: Engels.

ISBN: 978-0-06-228907-0. 16 x 24 cm. 309 blz.

Uitgever: Harper Collins Publishers. harpercollins.com

 

Marchionne, lo straniero.

De controversiële Sergio Marchionne, reddende engel van Agnelli’s als verloren beschouwde Fiat-groep en CEO van het door zijn toedoen ontstane Fiat-Chrysler (FCA), was jarenlang het geliefkoosde onderwerp van vele auto-commentatoren. Dat had deels te maken met zijn vestimentaire keuzes (hij droeg haast nooit een das maar steeds een zwarte rolkraagtrui) maar vooral met zijn krasse, ongezouten uitspraken. Door het feit dat hij geen verleden had als petrolhead, dat hij bijzonder geslepen en met kennis kon onderhandelen en dat hij bepaalde stoute, vooropgestelde doelen dan toch niet haalde, lag hij dikwijls onder vuur maar werd hij echter ook met ontzag bejegend. Net toen het hem gelukt was om FCA ten koste van heel wat inspanningen schuldenvrij te krijgen liet zijn gezondheid hem in de steek. De jarenlange stress, de vele werkuren en vliegtuigreizen, en het onafgebroken kettingroken eisten hun tol. Zelf kon hij amper genieten van de door velen onmogelijk geachte resultaten maar door zijn deels autoritair beleid kwam FCA uiteindelijk in een (voorlopig) veilig scenario terecht. Auteur Bricco schetst in dit boek de carrière en de verdiensten van de in Canada opgegroeide Italiaan. Puik werk!

 

Auteur: P. Bricco. Taal: Italiaans.

ISBN: 978-88-17-10844-7. 15 x 22 cm. 300 blz.

Uitgever: Rizzoli/Mondadori Libri. rizzolilibri.it

 

Auto Logos.

Het belang van het embleem van een automerk valt moeilijk te betwisten. Net zoals een logo op een kledingstuk schept het een eerste impressie en vaak ook een waardebepaling. Tevens steekt er veel historiek in en meestal is het qua vormgeving en uitzicht sterk geëvolueerd in de loop van de tijd.

In dit boek krijg je een overzicht en bespreking van de emblemen van vele bekende automerken maar daarnaast ook van mindere ‘goden’ of exotische producten zoals het Chinese Great Wall en het Zweedse Koenigsegg. Een leuk naslagwerk.

 

Auteur: S. Heptinstall. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-667-11401-3. 18 x 24 cm. 224 blz.

Uitgever: Delius-Klasing Bielefeld (D). delius-klasing.de

 

MGB. The illustrated history.

Dit lijvige werk is aan zijn vierde uitgave toe. Auteur Jonothan Wood is geen onbekende en in dit boek kreeg hij nog eens de medewerking van bepaalde mensen uit het vroegere ontwerpbureau. Uiteraard krijg je in dit boek dan ook een volledige en gedetailleerde beschrijving van dit Britse sportwagenicoon. Achteraan vind je nog tabellen met productiecijfers en dies meer. Great!

 

Auteur: J. Wood. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-787113-62-6. 24 x 29 cm. 256 blz.

Uitgever: Veloce UK. velocebooks.com

 

Triumph Cars. The complete story.

Het wordt misschien wat snel vergeten maar het Engelse Triumph betekent meer dan alleen maar de Spitfire en de TR2-TR8 reeks.

In de derde editie van dit boek laten de auteurs Robson en Langworth je kennis maken met de Triumph-productie vanaf 1923. Ook de nauwe band met dat ander illuster Brits merk Standard komt aan bod en je krijgt een overzicht tot en met de laatst gebouwde Triumph, de Acclaim in 1984.

In aansluiting zijn er nog volgende appendices: over de afgeleide versies (Peerless, Swallow Doretti, Dove, Bond Equipe enz.), over de fabrieken waar Triumph produceerde (Banner Lane, Radford enz.), met de technische gegevens en de productiecijfers. Subliem!

 

Auteurs: G. Robson/R. M. Langworth. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-787112-89-6. 26 x 26 cm. 256 blz.

Uitgever: Veloce UK. velocebooks.com

 

Letourneur & Marchand, Autobineau. Maîtres Carrossiers français.

De Prestige-reeks van E.T.A.I. draagt zijn naam voortreffelijk, wat een mooie presentatie in een foedraal en wat een sublieme lay-out. Du grand art!
Koetswerkbedrijf Letourneur & Marchand en haar dochter Autobineau blonken uit door de geleverde kwaliteit en de typische ‘bon chic, bon genre’ stijl die contrasteerde met de exuberante aanpak van bepaalde Franse concurrenten. In het eerste deel van dit boek lees je over de geschiedenis (1905-1998) en de ontwerpen van dit prestigieuze bedrijf. Het tweede deel behandelt de realisaties per merk: van Alfa Romeo tot het Amerikaanse White. En dat alles gepresenteerd op een bijzonder verzorgde wijze. Nogmaals, ‘du grand art’!

 

Auteur: D. Pagneux. Taal: Frans.

ISBN: 979-10-283-0141-5. 25 x 30 cm. 400 blz.

Uitgever: E.T.A.I. France. infopro-digital.com

 

Durchgeboxt. Die Enzyklopädie der Kleinserien und Eigenbauten auf VW Käfer-und Bus-Basis.

Meer dan 550 bedrijven en meer dan 1300 modellen komen aan bod in dit boek dat handelt over de afgeleiden en speciale versies gebouwd op VW Kever- en Bus-basis. Een indrukwekkende lijst met types uit alle mogelijke landen vult met zijn vele foto’s en verklarende teksten dit 448 pagina’s tellende boek. Complete volledigheid bestaat echter zoals we weten niet… en zo vonden we geen spoor van de Roeselaarse fabrikant Van Clee. Maar desondanks: puik werk!

 

Auteur: T. Braun. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-667-11444-0. 23 x 28 cm. 448 blz.

Uitgever: Schneider Media (D) en Delius-Klasing.

schneider-media.eu en delius-klasing.de

 

Mercedes-Benz Personenwagen 1886-1986.

Zoals de titel aangeeft brengt auteur Oswald een gedetailleerd overzicht van MB’s (dus Benz en Daimler ook) productie over de 100 jaar tot 1986. Ook de figuren van Carl Benz, Gottlieb Daimler en Wilhelm Kissel worden belicht.

Een lijvig boek, geschreven door een vooraanstaande kenner.

Prima!

 

Auteur: W. Oswald. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-613-04128-8. 23 x 27 cm. 584 blz.

Uitgever: Motorbuch Verlag Stuttgart. motorbuch.de

 

Salmson. La belle mécanique française.

In 2010 bracht E.T.A.I. reeds een eerste versie van dit boek maar de huidige, nieuwe editie in de Prestige-reeks is gewoonweg magnifiek!

De luxepresentatie in een foedraal en de schitterende lay-out verheffen dit werk tot ongekende hoogten. Je krijgt de hele geschiedenis aan de hand van prachtige foto’s en degelijke teksten, merci E.T.A.I.

 

 

Auteurs: C. & L. Chevalier. Taal: Frans.

ISBN: 979-10-283-0303-7. 25 x 30 cm. 320 blz.

Uitgever: E.T.A.I. France. infopro-digital.com.