Wereldpremière van de gerestaureerde Golden Sahara II

Wereldpremière van de gerestaureerde Golden Sahara II, een autonoom conceptvoertuig van de jaren vijftig, met Goodyear-banden

Goodyear en Klairmont Kollections onthullen gerestaureerde Golden Sahara II op doorzichtige Goodyear-banden tijdens het autosalon van Genève 2019

– In samenwerking met Klairmont Kollections onthulde Goodyear tijdens het autosalon van Genève 2019 de gerestaureerde Golden Sahara II. Deze iconische ‘custom car’ van de jaren vijftig en zestig was een van de eerste concepten van autonome voertuigen. Hij was uitgerust met lichtgevende, doorzichtige banden die speciaal voor het voertuig ontwikkeld werden door Goodyear.


“Voor Goodyear waren de jaren vijftig en zestig een periode van intense innovatie. Samen met pioniers op het vlak van mobiliteit werkten we aan tal van projecten, van de verkenning van de maan tot landsnelheidsrecords”, zei Henry Dumortier, Vice President Consumer voor Goodyear Europa. “De medewerking van Goodyear aan het Golden Sahara II-project was onze eerste stap in het vormgeven van de toekomst van autonome mobiliteit.”


De Golden Sahara II werd ontworpen door Jim Street en George Barris, de legendarische ontwerper van ‘custom cars’, en was een platform voor het testen van nieuwe elektronische systemen. De auto was voorzien van een besturingssysteem met een op de luchtvaart geïnspireerde controlehendel voor het versnellen, remmen en sturen, en een automatisch remsysteem dat gebruikmaakte van sensoren om mogelijke hindernissen op de weg te detecteren.


De banden van de auto werden ontwikkeld door Goodyear en waren vervaardigd uit Neothane, een doorzichtig synthetisch rubber. Ze gaven ook licht dankzij interne verlichting in de band. Dit maakte deel uit van een breder onderzoek van Goodyear naar de haalbaarheid van banden die de zichtbaarheid konden verbeteren in slechte weersomstandigheden of konden oplichten wanneer de bestuurder het rempedaal induwde.


“De Golden Sahara II is een uniek voertuig, dat deel uitmaakt van de Amerikaanse autogeschiedenis”, zei Larry Klairmont, stichter en eigenaar van Klairmont Kollections, een museum van 300 klassieke en customvoertuigen in Chicago, in de staat Illinois. “Mijn team en ik zijn trots dat we dit iconische voertuig samen met Goodyear weer tot leven kunnen brengen op het autosalon van Genève 2019.”


In zijn gloriedagen doorkruiste de Golden Sahara II de Verenigde Staten en was hij te zien op tv en in films. Vervolgens stond hij bijna vijftig jaar stof te vergaren in een garage, tot Klairmont Kollections het voertuig in mei 2018 kocht van Mecum Auctions. De Golden Sahara II werd in zijn oorspronkelijke staat hersteld met de hulp van Speakeasy Customs and Classics in Chicago en werd in Genève voorgesteld op vier gloednieuwe Goodyear-banden van Neothane.
“Wij zijn oprecht vereerd dat wij opnieuw hebben mogen meewerken aan het Golden Sahara II-project”, voegde Dumortier toe. “Ontdekking en innovatie blijven kernwaarden van Goodyear. Projecten als de Golden Sahara II en de conceptbanden die we in Genève voorstellen, bieden een kans om onze verbeelding de vrije loop te laten en de mogelijke producten en diensten van de toekomst te bedenken.”