Een tweedehandsvoertuig invoeren en inschrijven: waarop moet u letten?

Brussel, 12 april 2019 –  Bent u van plan een tweedehandswagen uit de EU aan te kopen? Dan worden binnenkort een aantal zaken makkelijker, maar…

Van alle ingevoerde nieuwe wagens sturen de Belgische importeurs systematisch alle technische kenmerken door naar de DIV: de preregistratie. Dit laat toe later een wagen via webDIV elektronisch in te schrijven aangezien de overheid al over alle noodzakelijke informatie beschikt.

Dit kan vanaf begin april eveneens voor ingevoerde tweedehandswagens maar veronderstelt ook een preregistratie van deze wagens. Een gewone inschrijving met het formulier ‘Aanvraag tot inschrijving’ kan nog tot eind juni. Vanaf 1 juli zullen alle niet-gepreregistreerde voertuigen geweigerd worden aan de loketten van de DIV.

Nadat u dus eerst via een douanekantoor uw wagen heeft ingeklaard, dient u deze te preregistreren. Wil u dit als particulier zelf doen, dan kan dit via de website van de DIV. Daarna gaat u met de wagen naar de technische keuring, waar men een document ‘aanvraag tot inschrijving’ aflevert. Normaliter kan de keuring nog ontbrekende gegevens in het preregistratiedossier aanvullen maar in de praktijk blijkt dit niet altijd het geval. Let u er dus zeker op alle gegevens in de preregistratie volledig op te nemen. Hierna kan uw verzekeraar via webDIV uw wagen inschrijven.

Wil u zich al deze moeite besparen? Indien u een occasie aankoopt via een professional, neemt hij deze hele adminstratieve procedure voor zijn rekening. En u vertrekt met een wagen waarop u minstens één jaar garantie geniet.