Mazda MX-5 Cup 2019

Mazda Motor Belux neemt deel aan de Mazda MX-5 Cup 2019

  • Op initiatief van Mazda Motor Nederland komt er een nieuwe Mazda MX-5 Cup 2019
  • Hierin racen een 25-tal identieke racewagens op basis van de huidige MX-5 2.0
    184 pk, omgebouwd door Intrax
  • De organisatie van de Cup is in handen van V-MAX Racing Management
  • Ook Mazda Motor Belux neemt deel met een auto die gerund wordt door MSTC

Willebroek, 7 mei 2019.

Na jaren de zeer succesvolle Mazda MX-5 NA Cup (eerste generatie MX-5) te hebben ondersteund, heeft Mazda Motor Nederland besloten om een nieuwe Cup op basis van de MX-5 ND (de huidige generatie) te creëren. Deze Mazda MX-5 Cup Racer wordt voor de circuitracerij door Intrax Suspension Technology omgebouwd, voorzien van een ingelaste rolkooi met FIA-certificaat en een aangepast onderstel met Intrax-schokdempers, goed  voor een gewicht van 960 kg en 184 pk onder de motorkap. Tijdens zes publieksvriendelijke meetings op Circuit Zolder, Spa-Francorchamps, Circuit Zandvoort en TT Circuit Assen worden telkens twee sprint-races gereden van 30 minuten. Het is Dick Van Elk, de man achter de Supercar Challenge en de Fiesta Cup, die de promotor is van deze nieuwe Mazda MX-5 Cup.

En er rijden alvast 3 Belgische auto’s mee in dit kampioenschap. Twee worden er ingezet door het Belgische BMS Motorsport van Filip Baelus. “Op dit ogenblik zijn wij in gesprek met enkele potentiële piloten,” licht Filip nog toe. “Er is nog niets beslist maar wij van onze kant zijn alleszins vastbesloten om aanwezig te kunnen tekenen tijdens de openingsmanche van de Mazda MX-5 Cup in het kader van de Jumbo Familiedagen op Circuit Zandvoort. Gezien de enorme publieke belangstelling – vorig jaar waren er 100.000 toeschouwers aanwezig – is het een unieke gelegenheid voor sponsors, partners en dus kandidaat-piloten om zich daar een eerste keer te tonen en zich in de kijker te rijden. In de hoop er samen een vervolg aan te breien tijdens de eerstvolgende meeting van de Mazda MX-5 Cup en dan nog wel op Belgische bodem met de Zolderse Superprix.

Maar ook Mazda Motor Belux kocht een wagen aan, die ter beschikking zal gesteld worden van de autopers om vanop de eerste lijn (hopelijk) van deze nieuwe MX-5 Cup te proeven. Mazda Belux is daarmee niet aan zijn proefstuk toe want er werd de afgelopen jaren al een “perswagen” succesvol ingezet in vier edities van de 24H van Zolder.

Afgelopen maandag vond de officiële voorstelling van de wagens plaats op het circuit van Zandvoort in Nederland en meteen hadden de deelnemers ook de kans om voor het eerst hun auto’s uit te proberen en in te rijden gedurende een 4-uurs testsessie. Voor België namen Maxim Pasture (AutoTrends) en Hans Dierckx (AutoWereld) plaats achter het stuur. Zij zullen de eerste twee sprintjes rijden over twee weken op Circuit Zandvoort. De auto, die net als destijds bij de 24H van Zolder, gerund wordt door MSTC (het team van Jan Wouters) werd rustig ingereden en afgesteld voor het eerste raceweekend.

Dit is de kalender van de Mazda MX-5 Cup:

18-19 mei – Jumbo Familiedagen Circuit Zandvoort

31 mei / 1-2 juni – Zolder Superprix

12-13-14 juli – Blancpain GT Series  Circuit Zandvoort

16-17-18 augustus – Gamma Racing Day TT Circuit Assen

4-5 oktober- TCR 500 Spa-Francorchamps

18-19-20 oktober – Finaleraces TT Circuit Assen