Nieuwe boeken voor de autofan. (08)

Nieuwe boeken voor de autofan

Le guide Méhari.

Tijdens de ‘zorgeloze’ jaren zestig werd een nieuw segment auto’s gepresenteerd dat van de strandauto’s leek afgeleid maar een beter all-round karakter bood en dat toch weer verschillend was van de Amerikaanse ‘dune buggies’. De meest bekende waren de Mini Moke, de Renault Rodéo en bovenal de Citroën Méhari. In deze gids, die aan zijn derde druk toe is, kan je alles opzoeken over deze vrijetijds Citroën.

Hier vind je alles over de kleuren en uitvoeringen, het onderhoud, hoe de verschillende versies en jaargangen te herkennen enz.

Een knap boek.

Auteur: J-M. Defrance. Taal: Frans.

ISBN: 979-10-283-0366-2. 20×26 cm. 167 blz.

Uitgever: E.T.A.I. France. editions-etai.fr

Minor II. Dvojka byla jednička.

Voor de tweede wereldoorlog was de Minor een model van het Jawa-programma. Na 1945 was het autolandschap in Tsjecho-Slowakije grondig veranderd en werd in 1947 de Minor II door Aero gepresenteerd. Het ontwerp was tijdens de oorlog in het geheim, zonder medeweten van de Duitse bezetter, ontwikkeld. De Minor II nam in sportuitvoering deel aan de 24 uren van Le Mans in 1949 terwijl de export ondermeer naar Zwitserland (waar tegen waar) en Nederland reeds in 1948 van start ging. De Nederlandse importeur Englebert kon er zo’n 1000-tal van slijten. In dit Tsjechische boek wordt alles uit de doeken gedaan over de Minor II, de Tsjechische taal zal uiteraard voor velen een struikelblok zijn…

Auteur: V. Nešpor. Taal: Tsjechisch.

ISBN: 978-802631356-4. 21×30 cm. 278 blz.

Uitgever: Tribun EU. Minory.CZ

Lotus Europa. Colin Chapman’s mid-engined masterpiece.

De middenmotor Europa is een Lotus-icoon en dit boek brengt een mooi overzicht van de Series 1, Series 2 en de Twin Cam en Special. Voorzien van vele kleurenfoto’s en nuttige tabellen, vertelt dit werk ons ook over de competitiegeschiedenis van deze Lotus en geeft interessante tips aan de lezer die een Europa wil kopen, ermee gaan racen of gewoon wil rontoeren. Het geheel wordt afgesloten met een bruikbare index. Well done!

Auteur: M. Vale. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-787112-84-1. 25×26 cm. 160 blz.

Uitgever: Veloce UK. velocebooks.com

Tatra Immortal. 120 years of automobile production in Kopřivnice.

Wie regelmatig deze boekenrubriek leest kent mijn bewondering voor het legendarische Tsjechische merk. Via verschillende hoofdstukken wordt in Tatra Immortal de rijke geschiedenis van Tatra uit de doeken gedaan. Een groot deel daarvan is uiteraard gewijd aan de truck-productie. Wie eens rondneust op Youtube zal versteld staan van de onmetelijke prestaties van de Tatra-vrachtwagens in ruig terrein. Een typisch voorbeeld is de T813 Kolos 8×8 (!) met zijn 12-cilinder motor. Dit lijvige werk, gedrukt op 1500 exemplaren, is een mooie aanvulling voor de bestaande Tatra-bibliotheek…

Auteur: Milan Olšanský. Taal: Engels.

ISBN: 978-80270-4816-8. 22×30 cm. 543 blz.

Uitgever: Tatra Trucks a.s. tatra.cz

Peugeot V6. 50 ans de prestige et de victoires.

Het gebeurt niet vaak dat een boek wordt uitgegeven omtrent een motor. De Peugeot V6, die de meesten onder ons het best kennen, zal wel de PRV zijn. Deze V6 op 90° was oorspronkelijk deel van een V8-ontwerp en genoot in het begin van zijn carrière niet meteen de grootste faam. De motor, geproduceerd door La Française de Mécanique, werd gebruikt door Renault, Citroën en Volvo maar ook door Lancia.

Een latere V6, type ES9, werd tevens door de Française de Mécanique in Douvrin gebouwd voor Peugeot en Renault (vanaf 1996), maar had een V op 60°, zoals voor een V6 gebruikelijk is. Een derde lid van Peugeot’s V6 familie is de DT-versie, die, zoals je kan raden, een diesel uitvoering is.

Dit boek geeft een uiterst gedetailleeerd overzicht van de drie families alsook van het gebruik in competitie.

Een prachtig werk, subliem!

Auteur: P. Coignard. Taal: frans.

ISBN: 979-10-283-0363-1. 25×30 cm. 192 blz.

Uitgever: E.T.A.I. France. editions-etai.fr

Citroën SM. 

De presentatie van dit E.T.A.I. boek in de reeks Top model valt natuurlijk prima nu het Franse merk in de kijker staat voor zijn 100-jarig bestaan. 

De SM (Sa Majesté) is als haut de gamme van het Franse merk uniek omwille van zijn eigenzinnige vormgeving, zijn geraffineerde techniek en zijn Italiaanse krachtbron. Dit boek belicht al de facetten van het Citroën icoon en is dan ook een aan te bevelen naslagwerk. Magnifiek!

Auteur: O. de Serres. Taal: Frans.

ISBN: 979-10-283-0354-9. 25×30 cm. 189 blz.

Uitgever: E.T.A.I. France. editions-etai.fr

Lamborghini Countach.

Dit is nog een boek uit de Top Model-reeks van E.T.A.I.

Het fameuze ontwerp van Paolo Stanzani met design van ongeëvenaarde Marcello Gandini wordt hier in alle details belicht terwijl je ook een korte beschrijving krijgt van de voornaamste medewerkers. Alle versies van de Countach, en het zijn er heel wat, worden behandeld maar ook de technische gegevens en de productieaantallen worden niet vergeten.

Excellent!

Auteur: D. Thirion.Taal: Frans.

ISBN: 979-10-283-0227-6. 25×30 cm. 192 blz.

Uitgever: E.T.A.I. France. editions-etai.fr