Kris Princen op titeljacht in de Oostkantons

Kan Hans Weijs Jr de Skoda-dominantie breken?  Na de last minute inschrijving van Ghislain de Mevius, kunnen de organisatoren van de East Belgian Rally, de voorlaatste manche van het Jobfixers Belgian Rally Championship, rekenen op 11 R5’s aan start. Het belooft vooral een Skoda-festival te worden, met 9 Fabia’s R5, al wil Hans Weijs Jr die dominantie graag breken met zijn VW Polo R5. 

De titelstrijd in het Belgisch kampioenschap leek beslist, maar Kris Princen liet in de ConXioN Omloop van Vlaanderen zijn derde “blanco” score noteren. De leider in het kampioenschap heeft nog maar vier scores behaald, terwijl de beste zes resultaten meetellen in de eindstand. Een opgave in Sankt-Vith kan het kampioenschap helemaal open gooien. Maar, Kris Princen, die na de breuk met BMA aan de start komt met een Skoda van PTR, heeft aan een zege genoeg om zijn titel te verlengen. 

Vincent Verschueren laat de East Belgian Rally links liggen, terwijl Cédric Cherain nog op zoek is naar de nodige middelen om misschien nog aan de start te komen…

Sébastien Bedoret veroverde in Roeselare zijn eerste nationale overwinning. Hij wil in Sankt-Vith opnieuw meestrijden voor de zege. Dat is zeker ook de ambitie van Adrian Fernémont, de sterkste in Roeselare tot hij door een mechanische panne moest opgeven. Fernémont gaat voluit voor de zege in de Oostkantons en in de Condroz Rally.

Hans Weijs Jr kan helemaal bevrijd voluit voor de overwinning gaan met zijn Volkswagen Polo R5. De Nederlander, genavigeerd door Bjorn Degandt, zijn vaste co-rijder toen hij enkele jaren geleden voor VW het Zuid-Afrikaans kampioenschap reed, heeft zijn talent al geshowd op de prachtige klassementsproeven rond Sankt-Vith. Ook streekrijder Kevin Hommes kiest voor een VW Polo R5, maar de lokale specialist heeft niet de ambitie om voor een podium te strijden. 

Dat is wel de ambitie van Ghislain de Mevius, vijfde in de tussenstand van het BRC. Hij wil opnieuw de aansluiting vinden met het podium. We zijn ook benieuwd hoe hoog Pieter-Jan Michiel Cracco kan mikken op de prachtige klassementsproeven in de Oostkantons, nadat hij in Roeselare zijn eerste snelste tijd liet noteren. Een prestatie die om een bevestiging vraagt, net als de straffe chrono’s van Niels Reynvoet in zijn Fabia R5. Kevin van Deijne deed afgelopen weekend vertrouwen op in de Nederlandse Hellendoorn Rally.

Junior-kampioen Grégoire Munster krijgt de kans om zijn titel op gepaste wijze te vieren met een Skoda Fabia R5 in de kleuren van Pirelli. Een logische stap in de carrière van de tweevoudige Junior-kampioen die ongetwijfeld droomt van een dichte ereplaats.

Naast de R5’s, is het ook uitkijken naar de chrono’s van de snelle Porsches, aangevoerd door Patrick Snijers en Timothy Van Parijs. Ook Romain Delhez en Steve Zimmer zullen de power van hun 997 GT3 kunnen aanspreken. 

Met een fraaie affiche in Historic en een 30-tal wagens in het Criterium, zal het een boeiende East Belgian Rally worden op alle niveaus. De wedstrijd start zaterdag 28 september om 9h00 in Sankt-Vith. Na drie lussen van 4 proeven, samen goed voor 151 km, zullen we weten of Kris Princen zijn tweede opeenvolgende Belgische titel kan vieren.