“Tremec”

Toptechnologie met Mexicaans sausje in Zedelgem 

Dankzij initiatieven zoals Open Bedrijvendag leer je dat er ook in onze regio topbedrijven zijn die producten leveren met wereldfaam.

Zo kon je afgelopen weekend een kijkje nemen bij Tremec in Zedelgem, een modern bedrijf dat meer dan 270 werknemers telt.

Samen met de andere vestigingen in Wixom (Michigan, USA) en in Mexico zijn er dat zelfs 2100.
Tremec is het acroniem voor ‘Transmisiones y Equipos Mecanicos’, voorheen TTC of Transportation Technology Corporation, en maakt deel uit van de Mexicaanse KUO-groep.

Dat we van wereldfaam kunnen spreken getuigt de klantenlijst van Tremec waarop we namen kunnen lezen als Ford Mustang, Chevrolet Corvette, Chrysler/Dodge Viper en… Mc Laren of Ferrari.

Tremec’s productielijn telt ondermeer handgeschakelde versnellingsbakken en DCT (Dual Clutch) transmissies, dat alles voor (super-) sportwagens maar ook voor heavy duty-gebruik in vrachtwagens bijvoorbeeld. Een toekomstige lijn voor EV (elektrische auto’s) is tevens in ontwikkeling.

We zeiden het al, het bedrijf geniet wereldfaam en je vindt de Tremec- versnellingsbakken op de Amerikaanse markt in nagenoeg alle sportwagens. Een bewijs dat het niet altijd ‘Made In Germany’ moet zijn, als zou enkel daar kwaliteit geproduceerd worden…: Een fabeltje dat door ons Vlamingen, en bij uitbreiding over de hele wereld, maar al te naïef geloofd wordt. Neusje van de zalm van het Tremec-programma zijn de nieuwe 8-speed Dual Clutch TR-9080 versnellingsbak, die straks in de nieuwe Corvette C8 met midship motor gemonteerd wordt (Model Year 2020) en die in minder dan 100 milliseconden overschakelt, en de TR-9070 DCT voor de krachtige Ford Mustang Shelby GT 500.

Op bijgaande foto’s kan je niet alleen de hoogtechnologische machines, meetlabo’s en testbanken zien waarover het bedrijf beschikt, maar tevens de Ford GT en de verschillende  Mustangs – met Tremec-transmissie – die door dealer Unicars voor de gelegenheid ter beschikking werden gesteld. 

Ook de Mustang-oldtimers en de mooi gerestaureerde Ford Transit bestelwagen stalen de show, terwijl de rode Ford Galaxie 500 XL Convertible Coupé, jaargang 1965, voor mij persoonlijk het absolute hoogtepunt betekende en tevens een ontroerende flash-back naar mijn jeugd in de jaren zestig…

Tekst en foto’s: Vincent Arpons.