Mazda CX-30 behaalt 5 sterren in EURO-NCAP-test

De nieuwe Mazda CX-30 werd in de jongste EuroNCAP-tests bekroond met de maximumscore van vijf sterren. Na de Mazda6 vorig jaar en de volledig nieuwe Mazda3 eerder dit jaar behaalde hij als derde Mazda een globale vijfsterrenscore volgens het nieuwe, strengere EuroNCAP 2018-protocol.

De Mazda CX-30 presteerde uitstekend in elk van de vier testcategorieën: bescherming van volwassenen, bescherming van kinderen, bescherming van zwakke weggebruikers (voetgangersveiligheid) en rijhulpsystemen. Dat resultaat dankt de auto aan drie kernfactoren: het gebruik van de nieuwste Skyactiv-architectuur met een uiterst stijf, impactabsorberend en toch licht koetswerk, de brede waaier i-Activsense-veiligheidssystemen om potentiële risico’s te identificeren en de kans op schade of letsels te beperken, en de uitzonderlijke bescherming van voetgangers.

Met zijn indrukwekkende score van 99 procent voor de bescherming van volwassenen behaalde de Mazda CX-30 onberispelijke resultaten voor de frontale impact over de volledige breedte en voor de zijdelingse impacts tegen een barrière en tegen een paal. Mazda’s Smart Brake Support-systeem wist botsingen bij lage snelheden in alle scenario’s te vermijden en kreeg daarvoor dus eveneens het maximum van de punten.

De uitstekende score van 86 procent voor de bescherming van kinderen was mede te danken aan de controles voor de installatie van kinderzitjes en aan de bescherming van kinderen bij laterale impacts. Voor de bescherming van zwakke weggebruikers (voetgangersbescherming) behaalde de Mazda CX-30 een score van 80 procent, dankzij het maximale puntenaantal voor de bescherming van de benen en het bekken van voetgangers. De score van 77 procent voor de rijhulpsystemen bevestigt de efficiëntie van het complete gamma i-Activsense-voorzieningen.

Het superieure rijgedrag dat werd gerealiseerd dankzij Mazda’s Skyactiv-technologie draagt eveneens bij tot de uitstekende EuroNCAP-cijfers van de Mazda CX-30 en verzekert een lineair, responsief en voorspelbaar acceleratie-, rem-, rij- en stuurgedrag. Door veilig rijden eenvoudiger te maken, dringen deze technologieën het ongevalsrisico terug zonder daarbij te raken aan het typische rijplezier van Mazda.

Michiel van Ratingen, Secretaris-Generaal van EuroNCAP, verklaarde: “We feliciteren Mazda met deze nagenoeg perfecte score voor de bescherming van volwassenen. Er moeten nog verschillende auto’s worden beoordeeld in 2019, maar de kans is klein dat we nog een betere score zullen noteren voor dit deel van de evaluatie […].”