HENRI SCHMELCHER WINT RALLY VAN HANNUIT. GRÉGOIRE MUNSTER WIL BEVESTIGEN IN RALLY VAN SPA.

Henri Schmelcher (VW Polo GTI R5) heeft zondag de rally van Hannuit gewonnen, een sterk bezette wedstrijd van het ASAF-kampioenschap. Voor Schmelcher is het zijn eerste zege in Hannuit, zijn eerste zege ooit met een R5. Zaterdag komt hij aan de start van de rally van Spa waar ook Charles Munster (Opel Adam R2), Pieter-Jan Michiel Cracco (Skoda Fabia R5), Kevin Hommes (Skoda Fabia R5) en Grégoire Munster (Hyundai i20 R5) aan de start komt. De broers Munster willen al het goede dat ze getoond hebben in de rally van Haspengouw bevestigen. Voor Cracco en Hommes wordt het hun eerste wedstrijd van het kampioenschap.

Henri Schmelcher kwam na de rally van Haspengouw goed voorbereid aan de start van de rally van Hannuit, een wedstrijd waaraan hij al ruim 30 jaar aan deelneemt. Deze editie werd gekenmerkt door een sterk deelnemersveld en bijzonder slechte weersomstandigheden. “Het weer bemoeilijkte ook de bandenkeuze. In het begin zat ik er helemaal naast”, zegt Henri Schmelcher. “Toch slaagden we erin om top drie tijden te rijden. Na de stortbui kort na de middag voelde ik mij in de BMA VW Polo helemaal in mijn sas. Met nog drie ritten te rijden besloot ik met 1 minuut achterstand op de leider en met 30 sec voorsprong op mijn eerste achtervolger te consolideren. Met nog 1 rit voor de boeg was de achterstand geslonken tot 18 sec. Op dat moment was het opnieuw hard beginnen regenen en zorgde de stortregen voor heel wat aquaplanning. De omstandigheden waren bijzonder moeilijk. Dat alles weerhield me niet om toch alles uit de kast te halen. Ik reed de snelste tijd en had ik tot mijn eigen verbazing mijn achterstand omgebogen in een voorsprong. De wedstrijd waar ik al 30 jaar aan deelneem heb ik nu eindelijk kunnen winnen. Dat is fantastisch! Dank aan mijn copiloot Kathleen Ombelet, dank aan BMA die mij een fantastische wagen hebben bezorgd. Zaterdag start ik in de rally van Spa. Mijn ambitie is om dit jaar in een wedstrijd van het BK rally in de top 10 te eindigen. Van mij mag dat in Spa gebeuren.”

Pieter-Jan Michiel Cracco is opnieuw helemaal fit en rijdt dit weekend zijn eerste wedstrijd van het Jobfixers Belgian Rally Championship. “Door de combinatie van een bacteriële infectie en een griep werd mijn lichaam aan twee kanten aangevallen. Na een hospitalisatie van 5 dagen, de nodige rust en medicatie ben ik klaar voor de rally van Spa. In het verleden heb ik er altijd vrij goed gepresteerd. De insteek wordt nu mogelijk iets anders. Hét grote verschil is dat mijn papa er niet meer bij kan zijn. Ik wil meer dan ooit rijden voor het plezier, iets anders doen dan werken en me amuseren. Met 16 R5’s aan de start mik ik op een resultaat ergens halfweg. Een plaats in de top 8 zou mij welgevallen.”

Na hun deelname aan hun thuiswedstrijd, de East Belgian Rally vorig jaar, kiezen de broers Hommes opnieuw voor een R5. “Volgens Bernard zou de Skoda Fabia voor ons een iets makkelijkere wagen zijn”, vertelt Kevin Hommes. “Voorafgaandelijk wordt er niet getest. Ik zal dus pas tijdens de shakedown van vrijdag mijn eerste meters met de wagen rijden. Ik ben iemand die me vrij snel aanpast aan nieuwe omstandigheden en dus schrikt dat me allerminst af. Tijdens het weekend hebben we het parcours verkend. Net als de East Belgian Rally heeft ook Spa een snel parcours, met dat verschil dat de wegen hier veel slechter zijn. De weersomstandigheden hebben ervoor gezorgd dat het parcours er bijzonder vettig bijligt. Mijn ambitie is om de 11e plaats van de East Belgian te evenaren of te verbeteren. Rekening houdend met de concurrentie wordt dat niet makkelijk.”

Grégoire Munster debuteerde in de rally van Haspengouw met een vierde plaats. “De ambitie van dit weekend is om te bevestigen. Spa is een rally die mij ligt. Ik kijk ernaar uit om er met mijn Hyundai van start te gaan. De komst van Mikkelsen zorgt voor extra piment. Dit is voor mij een mooie kans om het op te nemen tegen een zeer ervaren rijder.”

Charles Munster kwam in de rally van Haspengouw 0.6 sec tekort voor zijn eerste zege bij de Junioren. “Dit wordt mijn eerste deelname aan de rally van Spa. De verkenningen van afgelopen weekend leerden mij dat we een totaal andere wedstrijd als twee weken geleden zullen krijgen. De typische verkavelingswegen maken plaats voor een mooi, snel en tegelijk een technisch parcours gekruid met nogal wat valstrikken. De regen van de afgelopen dagen zorgde ervoor dat de klassementsritten er behoorlijk vettig bijliggen. Afgaande op de weersvoorspellingen zal het er niet op beteren. Mij deert dat niet. Ik hou van de regen, tenminste als het is om rally te rijden. De ambitie blijft dezelfde als in Haspengouw: ik wil het klassement bij de Junioren winnen. Ook bij afwezigheid van Gilles Pyck blijft de concurrentie stevig.”

Het afgelopen weekend was BMA ook actief in Kenia waar Tejveer Rai (VW Polo GTI R5) en Onkar Rai deelnamen aan de Nyahururu rally, de tweede wedstrijd van het Keniaans kampioenschap. De wedstrijd werd in prima weersomstandigheden op een typisch Afrikaans parcours gereden. De onverharde wegen zijn uitdagend voor mens en machine. Onkar Rai moest in de derde klassementsrit zijn VW Polo aan de kant zetten met ophangingsproblemen. Tejveer Rai haalde de finish wel: hij eindigde op een knappe tweede plaats.