Nieuwe boeken voor de autofan

Le guide Traction 11 et 15-Six 1945-1957.

De carrière van de in 1934 gelanceerde Citroën TA kan makkelijk opgedeeld worden in twee periodes, de voor- en de naoorlogse.

De vooroorlogse mag dan misschien de meest interessante zijn op gebied van types, maar het was in de jaren 1945-1957 dat de succesvolle Traction de technische vervolmaking, stabiliteit en de rijpheid vond.

Dit boek brengt een ongelooflijk diepgaande studie over de jaren 1945-1957, die iedere TA-bewonderaar of bezitter toelaat om het exacte productiejaar of type te bepalen.

Identificatie, productiecijfers, accessoires of technische kenmerken: je vindt het allemaal in dit fantastische boek!

Auteur: T. Duval. Taal: Frans.

ISBN: 979-10-283-0410-2. 20 x 26 cm. 238 blz.

Uitgever: E.T.A.I. France. editions-etai.fr

Chevrolet. L’esprit américain.

Naast Ford vertegenwoordigt ook Chevrolet bij uitstek het fenomeen ‘Amerikaanse auto’. Als voornaamste merk van GM is Chevrolet al jaren de productie kampioen van de groep. Verschillende andere namen zijn ondertussen verdwenen – denk maar aan Oldsmobile, Pontiac of Saturn- maar Chevrolet blijft de het voornaamste uithangbord van General Motors.

Wie denkt in dit boek meer te vernemen over de geschiedenis van Chevrolet is aan het foute adres: auteur en fotograaf Hubert Hainault wekt via 13 uitverkozen modellen van het merk de Chevrolet-spirit op en laat ons genieten van de mooie opnames. Zelf hou ik meer van een historische aanpak, maar dit boek zal zeker bepaalde lezers gelukkig maken die willen meegaan in de “American way of life”.

Auteur: H. Hainault. Taal: Frans.

ISBN: 979-10-283-0416-4. 25 x 30 cm. 160 blz.

Uitgever: E.T.A.I. France. infopro-digital.com

Borgward Isabella. Der Zeit voraus.

Zelfs na zestig jaar blijft het hele Borgward-verhaal een brandend gespreksonderwerp. Hoe kon een bedrijf dat dergelijk prachtige auto’s als de Isabella produceerde ooit over de kop gaan? De winter van 1960-1961 betekende het einde van Carl Borgward’s imperium terwijl achteraf bleek dat er nog genoeg financiële reserve en borg was om de schuldeisers te voldoen. Een ongelukkige samenloop, noem het een soort ‘perfect storm’, leidde tot de val van een voor de regio belangrijke fabriek en werkgever.

Het was de combinatie van een stugge en onbekwame Bremense senaat, een klungelende curator, die bovendien een partijdige draad had naar de raad van bestuur van BMW, en een autoritaire Carl Borgward, die vertrouwend op zijn vele voorgaande successen, weigerde te luisteren naar de goedgemeende raadgevingen van zijn naaste medewerkers.

De auteur had het geluk om op het einde van de vorige eeuw te kunnen spreken met ingenieurs, reclamemensen, dealers en werknemers van de Borgward Groep. Zo kan hij een duidelijk inzicht geven in alle facetten van het dagelijkse reilen en zeilen in de fabrieken in Bremen.

Een prachtig boek, ‘sehr gut gemacht!’

Auteur: C. Steiger. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-613-04266-7. 24 x 27 cm. 256 blz.

Uitgever: Mororbuch Verlag Stuttgart. motorbuch.de

Tesla. Die Zukunft hat begonnen. Entwicklung, Technik, Typen.

Het merk Tesla hoeven we je niet voor te stellen. Het geesteskind van Elon Musk kent ondertussen vrijwel iedere bewoner van onze planeet. En dat is bovendien in een verbazend korte tijd gebeurd.

Maar al kennen we Tesla en Musk, toch weten we waarschijnlijk weinig over hoe het allemaal ontstond, wat er aan die explosieve ontwikkeling vooraf ging en wie Elon Musk werkelijk is. Dit boek geeft je de mogelijkheid om het hele kader te zien en te vernemen hoe in minder dan twintig jaar een nieuw autoconcern ontstond terwijl men dacht niemand zomaar in het domein van de gevestigde constructeurs kon binnen dringen.

Een zeer verhelderend boek, prima!

Auteur: F. O. Hrachowy. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-613-04263-6. 24 x 27 cm. 192 blz.

Uitgever: Motorbuch Verlag Stuttgart. motorbuch.de

Racing Mustangs. An international photographic history 1964-1986.

Ook al werd de Mustang geboren op het onderstel van de populaire en technisch bijna archaïsche Ford Falcon, toch werd het geheel gaandeweg zo bijgewerkt dat de Mustang met steeds meer succes kon deelnemen in de autosport. 

Zo werd aan die betoverend mooie lijn tevens een reeks krachtige motoren met daarbij passende wegligging toegevoegd, waardoor de Mustang in tal van wedstrijden kon uitblinken, beginnend in de 1964 Tour de France.

Dit boek brengt met zijn vele foto’s een prachtig overzicht van de race-carrière van Ford’s unieke pony car. Well done!

Auteur: S. Holmes. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-787115-11-8. 21 x 26 cm. 176 blz.

Uitgever: Veloce UK. velocebooks.coms

Pickup. Multitalente im Einsatz.

In het spoor van de SUV’s en terreinwagens is ook de Pickup meer in beeld gekomen. Eerst was het een typisch Amerikaans fenomeen, maar gaandeweg is de Pickup ook bij ons steeds meer aanvaard geworden als werkpaard of vrijetijdsvehikel. Dit boek schetst de ontstaansgeschiedenis en de evolutie van de Pickup en brengt vervolgens een overzicht van de merken die actief zijn zijn in dit segment, van Dacia tot VW.

Een interessant boek dat veel inzicht schept. Schön!

Auteur: M. Füngeling. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-95843-941-2. 25 x 30 cm. 208 blz.

Uitgever: Heel Verlag Königswinter. heel-verlag.de

The essential Buyer’s Guide. Mercedes-Benz G-Wagen 1979-2006.

De reeks ‘Essential Buyer’s Guide’ is ondertussen goed bekend en kwam reeds vaak in deze rubriek aan bod.

Ditmaal is het iconische G-model 1979-2006 van Mercedes-Benz aan zet, inclusief de AMG afgeleiden. De ideale gids voor wie zich voor deze langlevende terreinspecialist interesseert of de aanschaf ervan overweegt. 

Ons oordeel: very useful!

Auteur: N. Greene. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-787115-14-9. 14 x 20 cm. 96 blz.

Uitgever: Veloce UK. velocebooks.com

La Fiat Panda de mon père 1980-2003.

Het is sinds jaar en dag bekend dat Fiat bijzonder sterk presteert op het terrein van de kleine wagens, de zogenaamde A- en B-segmenten.

Dat was voor de oorlog zo met de Topolino en ging in de jaren vijftig-zestig verder met de 500 en de 600. De originele Panda, een geniaal ontwerp van Designer van de Eeuw Giorgetto Giugiaro, is de waardige erfgenaam van deze traditie. Zo een 23 jaar lang werd deze minimalistische wagen in zijn vele versies en afgeleiden geproduceerd en is nog steeds een vertrouwd beeld op onze wegen. In dit compacte boek krijg je de ontstaansgeschiedenis en een overzicht van de vele uitvoeringen, waaronder de verdienstelijke 4×4. Molto bello!

Auteur: A. Charle. Taal: Frans.

ISBN: 979-10-283-0341-9. 22 x 25 cm. 120 blz.

Uitgever: E.T.A.I. France. editions-etai.fr

Röhr. Die Automobilkonstruktionen von Hans Gustav Röhr & Joseph Dauben. 

Doorheen de autogeschiedenis duiken vele geniale ontwerpers op, maar sommige zijn bijzonder goed gekend en gedocumenteerd terwijl andere onterecht in de schaduw blijven staan. Hans Gustav Röhr en zijn trouwe medewerker Joseph Dauben behoren jammer genoeg tot de tweede categorie. Auteur Werner Schollenberger publiceerde reeds in 1996 zijn ‘magnum opus’ over de automobielen Röhr bij Econ Verlag (Röhr, ein Kapitel deutscher Automobilgeschichte). Dit boek brengt nu nieuwe elementen omtrent merk en persoon en is in feite een voorbereiding op de toekomstige actualisering van het originele boek.

Het is een bijzonder interessant werk geworden met vele mooie tijdsfoto’s. Sterk aanbevolen!

Auteur: W. Schollenberger. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-947060-04-7. 22 x 22 cm. 116 blz.

Uitgever: Karren Publishing. karren-publishing.com

The last days of Henry Ford.

In dit geval maken we een kleine uitzondering in deze rubriek, dit is namelijk geen nieuwe publicatie.

Het boek verscheen al in 2014 maar het thema is zo interessant dat we het hier graag toevoegen aan deze rubriek.

Henry Ford is zonder meer een van de kleurrijkste figuren in de autogeschiedenis en over hem verscheen dan ook al menig boek. 

In “The last days of Henry Ford” schetst auteur Henry Dominguez het laatste levensjaar van de tycoon. Hij baseert zich daarvoor op vele interviews die hij had met nog levende collega’s, werknemers en bekenden van Ford. Uiteraard moet hij hier en daar wat leemtes zelf opvullen, soms op geromantiseerde wijze…

Toch geeft dit boek een fantastische kijk op de laatste momenten van de eigenwijze autopionier.

Auteur: H. Dominguez. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-935240-11-2. 16 x 24 cm. 286 blz.

Uitgever: Racemaker Press Boston USA. racemaker.com