ROLLS-ROYCE COACHBUILD: EEN GLORIEUZE ERFENIS. EEN SPECTACULAIRE TOEKOMST.

Koetsbouw is de kunst en wetenschap van het maken van op maat gemaakte carrosserieën op een voorgemonteerd chassis. Hij is net zo oud als de auto zelf. Alles behalve gedoofd door massaproductie, leeft coachbuilding niettemin voort met Rolls-Royce in de voorhoede van zijn verjonging.

 

Het vermogen om bijna elk aspect van hun auto te personaliseren is een van de belangrijkste redenen waarom onze klanten naar ons toe komen. Maar we weten dat sommigen nog verder willen gaan. In 2017 hebben we de wereld verbijsterd met onze eerste volledig door touringcars gebouwde auto van de moderne tijd, de spectaculaire Rolls-Royce Sweptail. Dit was per definitie een geheel unieke commissie; maar in onze gedachten was het het begin van een reis.
We hebben onze Coachbuild-afdeling formeel opnieuw opgericht voor die klanten die verder willen gaan dan de bestaande beperkingen en de bijna onbeperkte mogelijkheden willen verkennen die dit voor hen
opent. We zijn in staat om onze klanten de mogelijkheid te bieden om een auto te maken waarin elk element met de hand wordt gebouwd volgens hun precieze individuele vereisten, zoals past bij onze status als een echt luxe huis.”
Torsten Müller-Ötvös, Chief Executive Officer, Rolls-Royce Motor Cars INTRODUCTION Coachbuilding is de kunst en wetenschap van het maken van op maat gemaakte carrosserieën op een voorgemonteerd
chassis.

Hij is net zo oud als de auto zelf. Alles behalve gedoofd door massaproductie, leeft coachbuilding niettemin voort met Rolls-Royce in de voorhoede van zijn verjonging. Gebruikmakend van meer dan een eeuw ervaring en zijn unieke Bespoke-mogelijkheden die in de moderne tijd zijn ontwikkeld, heeft het merk een nieuwe koetsbouwbeweging gedefinieerd. Lang gewend aan het kunnen in bedrijf stellen van elk aspect van het uiterlijk en de specificatie van hun auto’s, zoeken Rolls-Royce-klanten steeds vaker naar mogelijkheden om verder te reiken dan Bespoke en de fysieke vorm van de auto te bepalen.

Vooruitlopend op een officiële verklaring die binnenkort zal worden afgelegd, nodigen we de media uit om na te denken over het rijke koetshuiserfgoed van het merk.

HET ONTSTAAN VAN KOETSBOUW

Toen Charles Rolls en Henry Royce elkaar voor het eerst ontmoetten in 1904, waren er slechts ongeveer 8.000 geregistreerde auto’s in Groot-Brittannië, vergeleken met ongeveer een half miljoen paardenvoertuigen.

Maar binnen 20 jaar waren de rijtuigen en rijtuigen die de wegen meer dan een eeuw lang onbetwist hadden geregeerd, zo goed als verdwenen. Niet langer een nieuwigheid of een speeltje voor de rijken, de auto steeg op om het universele middel van privéreizen te worden. In die begintijd produceerden autofabrikanten over het algemeen alleen de mechanische componenten: een ‘rollend chassis’ werd naar gespecialiseerde carrosseriebouwers gestuurd, die vervolgens carrosserieën aan de specificatie van de klant toevoegden.
Sommige koetsiers waren gewoon overgestapt van het maken van paardenvoertuigen; anderen waren begonnen te profiteren van de nieuwe kansen die de auto bood. Deze pre-Edwardiaanse carrosserieën werden op vrijwel dezelfde manier gebouwd als hun door paarden getrokken voorgangers waren geweest. Het werd al snel duidelijk dat materialen en methoden die perfect geschikt waren voor het tempo van paarden minder vatbaar waren voor de tot nu toe onvervalste snelheden van 30 tot 40 mijl per uur die nu door de auto worden bereikt. De kunst van het coachbuilden zou helemaal wetenschappelijker moeten worden.

KOETSBOUW EN ROLLS-ROYCE: EEN KORTE GESCHIEDENIS

Toen de jaren 1920 aanbraken, brachten autofabrikanten op de massamarkt koetsbouw in eigen huis, waar ingenieurs nieuwe problemen konden aanpakken die werden gepresenteerd door autogebruik zoals trillingen en torsiestrest.

Luxemerken zoals Rolls-Royce bleven echter nog enkele decennia koetswerk uitbesteden aan gespecialiseerde huizen. Een Rolls-Royce-klant kan nog steeds een rollend chassis laten leveren aan de door hen gekozen carrosseriebouwer, die een carrosserie zou ontwerpen en bouwen volgens de specifieke eisen van de klant – vergelijkbaar met het bestellen van een pak bij een Savile Row-kleermaker of een jurk van een Parijse couturier.
Tot de jaren 1930 bleven de meeste carrosseriebouwers trouw aan de gevestigde praktijk, waarbij een houten frame, meestal in as, werd gemonteerd waarop aluminium of stalen carrosseriepanelen werden vastgemaakt of gelast. Hierdoor kon bijna elke vorm worden gecreëerd, met ontwerpen gebaseerd op de binnenruimte en fittingen die door de klant werden aangevraagd. Naarmate hun ervaring groeide, de materialen verbeterden en de snelheden van auto’s stegen, pasten carrosseriebouwers hun methoden aan, met latere frames gemaakt van metalen buizen of hoekijzer.
Deze in wezen traditionele vorm van carrosseriebouw ging door totdat het afzonderlijke chassis werd vervangen door semi-monocoque constructie, met subframes voor de mechanische
componenten. Dit proces maakte alles behalve de eenvoudigste aanpassingen aan het lichaamsontwerp zelf onmogelijk. In het geval van Rolls-Royce vond deze verschuiving plaats in oktober 1965, toen de Silver Cloud-serie werd vervangen door de Silver Shadow.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, markeert dit echter niet het einde van de carrosserie bij Rolls-Royce. Phantom VI, gebouwd op een afzonderlijk chassis, bleef in productie, zij het in kleine aantallen, tot 1993, met koetswerk geleverd door Rolls-Royce dochteronderneming H. J. Mulliner, Park Ward Ltd. SOEVEREINITEIT VAN ONTWERP Hoewel in theorie een coachbuilt Rolls-Royce elke gewenste vorm van de klant kon zijn, waren er in de praktijk beperkingen. Rolls-Royce auto’s werden ontworpen op bewezen technische principes die, in de hoofden van de oprichters van het bedrijf, onweerlegbaar en onschendbaar waren. Door aan te dringen op vaste afmetingen voor het schot achter de radiator, konden ze ervoor zorgen dat de carrosserie de essentiële verhoudingen handhaafde die het visueel identificeerden als een ‘echte’ Rolls-Royce.
Die verhoudingen blijven tot op de dag van vandaag verankerd in de ontwerpprincipes van het merk. Onderzoek elke hedendaagse Rolls-Royce en het vertoont de 2:1 verhouding tussen lichaamslengte en wieldiameter die voor het eerst werd vastgesteld met de Silver Ghost in 1907. De lichaamsvorm wordt gedefinieerd door drie vloeiende lijnen over de lengte van de auto: de ‘waft line’ die de auto zijn bewegingsgevoel geeft; de ’taillelijn’ die haar doel en aanwezigheid verleent; en het silhouet, dat zijn individuele karakter uitdrukt.
Deze basisprincipes bieden aanzienlijke reikwijdte, zoals blijkt uit de zeer onderscheidende vormen van Phantom, Ghost, Wraith, Dawn en Cullinan.
Opdrachtgevers en ontwerpers genieten daarom een aanzienlijke creatieve vrijheid in een coachbuilding project, binnen deze fundamentele ontwerpparameters. Het zal immers het Spirit of Ecstasy-beeldje boven de grille dragen – een ander onveranderlijk principe – dus moet het een echte Rolls-Royce zijn die de naam waardig is, en dat is herkenbaar.

COACHBUILDING AT THE HOME OF ROLLS-ROYCE Bespoke IS Rolls-Royce en staat centraal in het aanbod en de ervaring van het merk sinds de productie begon in Goodwood in 2003.

Het is fenomenaal succesvol gebleken, met commissies die jaar-op-jaar toenemen. Het eerste kwartaal van 2021 was het mijlpaalmoment waarop voor het eerst elke auto die in het huis van Rolls-Royce werd gebouwd, over de hele modelfamilie, op maat gemaakte elementen bevatte. Het is de unieke visie en mogelijkheden van het Bespoke Collective die Rolls-Royce tot een echt luxe huis maakt, niet alleen een autofabrikant.
Klanten hebben het uiterlijk van hun auto altijd op talloze verschillende manieren kunnen personaliseren – te beginnen met een keuze uit 44.000 lakkleuren.
Maar hun opties om de algemene contouren te wijzigen zijn historisch beperkt door de onderliggende structuur. Om deze reden zijn volledig door touringcars gebouwde Rolls-Royce-auto’s zeldzaamheden in de moderne tijd; veel van de sensatie rond Sweptail ontstond juist omdat het zo’n unieke gebeurtenis was.
Het werd mogelijk gemaakt door een seismische verandering in het productieproces van het merk, dat voor het eerst werd ingezet met een prachtig effect en wereldwijde toejuiching, in de achtste generatie incarnatie van zijn topproduct Phantom.

DE BASIS VAN EEN MODERNE KOETSBOUWBEWEGING

De huidige Phantom was de eerste auto die werd gebouwd op de eigen structuur van het merk.

Dit is een volledig aluminium spaceframechassis, vanaf de grond ontworpen en ontworpen om schaalbaar te zijn voor een reeks verschillende Rolls-Royce-modellen. In wezen creëert het vier vaste punten op elke hoek van de auto. De afstand tussen hen kan zijn wat de ontwerpers en ingenieurs willen dat het is: schot-, vloer-, dwarsbalk- en dorpelpanelen kunnen allemaal worden uitgerekt of gekrompen of in hoogte worden verhoogd volgens het product. Het concept is briljant succesvol gebleken en vormt de basis voor de Cullinan SUV die in 2019 werd gelanceerd en in 2020 de nieuwe Ghost.
Cruciaal is dat deze flexibiliteit nieuwe mogelijkheden biedt voor coachbuilding.
Door over te stappen van monocoque constructie naar iets dichter bij een traditioneel rollend chassis, heeft Rolls-Royce de vrijheid heroverd om bijna elke carrosserievorm te construeren die zijn klanten zich kunnen voorstellen, alleen beperkt door fundamentele ontwerp- en technische vereisten.
Dit betekent dat Rolls-Royce en zijn klanten nu verder kunnen kijken dan Bespoke en de auto zelf kunnen bouwen, in opdracht. Op deze manier sluit het perfect aan bij een levensstijl waarin de investeringen van de klant in luxe, van onroerend goed, kleding en sieraden tot kunstwerken, jachten of privévliegtuigen persoonlijk, individueel en uniek zijn. Met de Architecture of Luxury heeft het merk een nieuwe koetsbouwbeweging ingeluid die zowel zeer geavanceerde 21e-eeuwse technologie en materialen omvat, als een traditie die meer dan 100 jaar teruggaat.

Het is zowel evolutionair als revolutionair.

GEWELDIGE COACHBUILT ROLLS-ROYCE AUTO’S

40/50HP Phantom I Brougham De Ville (1926)
De grote carrosseriebouwers besteedden evenveel aandacht aan het interieur als aan de buitenkant van de auto’s die ze creëerden.

Een van de belangrijkste elementen waren de instrumentwijzerplaten, die vaak alleen essentiële informatie overstegen om op zichzelf miniatuurkunstwerken te worden.
1926 werd de 40/50HP Phantom I Brougham De Ville, bekend als ‘The Phantom Of Love’, gebouwd door Charles Clark & Son Ltd uit Wolverhampton voor Clarence Warren Gasque, een Amerikaanse zakenman van Franse afkomst die in Londen woont, als een geschenk voor zijn erfgename vrouw, Maude.
Gasque gaf opdracht voor een interieur om de Rococo-sfeer van een salon in het paleis van Versailles na te bootsen, met gepolijste satijnhouten fineerpanelen, Aubusson-wandtapijten en een geschilderd plafond geïnspireerd op een sedanstoel van Marie Antoinette. Het omvatte ook deze opmerkelijke Franse Ormolu-klok, gemonteerd op de scheidingswand tussen de voor- en achtercabines

– een buitengewoon detail dat het hoogtepunt van de kunst van de instrumentenmaker vertegenwoordigt. 17EX (1928)
Tegen 1925 was Royce bezorgd dat het gewicht en de grootte van een deel van het koetswerk dat op het chassis was gemonteerd de prestaties van de auto’s beïnvloedde – een feit dat zijn concurrenten vrolijk aangrepen. Als reactie bouwde Henry Royce een experimentele Phantom met een open, lichtgewicht, zeer gestroomlijnd lichaam. Dit werd 10EX genoemd en was de basis voor een reeks auto’s die cruciale nieuwe inzichten gaven in het overwinnen van luchtweerstand en een enorme sprong voorwaarts in het ontwerp van auto’s vertegenwoordigden.
vijfde in de reeks, 17EX, werd voltooid in januari 1928.
Het was in staat tot snelheden van meer dan 90 mijl per uur en, omdat Royce onvermurwbaar was dat zelfs zijn experimentele auto’s er zo goed uit moesten zien als elke die zijn naam droeg, werd hij in het blauw afgewerkt volgens de strenge normen van het merk.
In de moderne kleurenpsychologie wordt blauw geassocieerd met betrouwbaarheid, vertrouwen, stabiliteit en rust; het is ook zeer goed zichtbaar op snelheid, zoals blijkt uit de recordbrekende auto’s en boten van Royce’s goede vriend, Sir Malcolm Campbell. Phantom II Continental Drophead Coupé (1934)
Co-creatie is altijd het hart van de carrosseriebouw geweest.

Na een ontwerp voor zijn of haar perfecte auto te hebben besteld, werkte de klant samen met de ontwerpers en productiespecialisten om een definitief ontwerp te maken dat technisch haalbaar was. Het koetswerk wordt dan naar tevredenheid van de klant afgerond.
Phantom II Continental Drophead Coupé uit 1934, ontworpen door A F McNeil en gebouwd in Londen door Gurney Nutting & Co, wordt beschouwd als een van de meest exotische en prachtig uitgebalanceerde voorbeelden van boot-staart koetswerk ooit gemaakt. De vegende holle bochten aan de achterzijde stijgen naar boven tot de scheermes-rand van de gelakte achterdekken. Een ontwerp dat de tand des tijds goed heeft doorstaan, het blijft een mooi voorbeeld van sportieve elegantie.
Als historische bijkomstige was McNeil’s protegé en opvolger, John Blatchley, verantwoordelijk voor twee van de meest succesvolle Rolls-Royce modellen van de jaren 1950, 60 en 70, de Silver Cloud en Silver Shadow. Phantom VI limousine (1972)De Phantom VI was het laatste Rolls-Royce model dat met een apart chassis werd gebouwd, en was daarmee de zwanenzang van de kunst van de carrosseriebouwer.

Dit voorbeeld werd ontworpen en gebouwd door H.J. Mulliner, Park Ward Ltd, toen een 100% dochteronderneming van Rolls-Royce. Net als een moderne Bespoke Collection-auto was deze gebaseerd op het productiemodel, maar bevatte het tal van extra functies die door de klant waren gespecificeerd. Inderdaad, zo uitbundig en uitgebreid waren de verbeteringen dat het merk een speciale promotiebrochure voor potentiële klanten produceerde op basis van deze auto, waarin de reikwijdte van de op maat gemaakte mogelijkheden werd benadrukt.
Naast bloemenvazen, een state-of-the-art geluids- en televisiesysteem en een koelkast voor het koelen van wijnen en picknickvoedsel, was de auto uitgerust met burled walnut picknicktafels.
Opgeslagen in de laars, kunnen deze worden bevestigd aan de voorvleugels voor buiten dineren; bestuurder en passagier op een paar ‘paddenstoel’-stoelen die aan de voorste overriders zijn geknipt.

Sweptail (2017)
In 2013 kreeg Rolls-Royce de opdracht om een coachbuilt tweezits coupé te maken met een groot panoramisch glazen dak, geïnspireerd op de prachtige koetsen uit het gouden tijdperk van het merk in de jaren 1920 en 1930. De eerste volledig coachbuilt Rolls-Royce van de moderne tijd, het bepalende kenmerk van de auto is het geharkte achterprofiel, de daklijn taps toelopend.
De carrosserie van de koets wikkelt zich onder de auto zonder zichtbare grens aan de oppervlakken zoals de romp van een racejacht. De onderkant van de auto beschrijft een progressieve opwaartse boog bij de vertrekhoek aan de achterzijde, waardoor de geveegde staart ontstaat die de auto zijn naam geeft.
Met zijn strakke lijnen en grandeur, en eigentijds, minimalistisch handgemaakt interieur, veroorzaakte Sweptail een internationale sensatie toen het in 2017 werd
onthuld. Vier jaar in de maak, het wordt nu beschouwd als een echte moderne klassieker en ’s werelds grootste tweezits intercontinentale tourer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait