Het merk Jeep® viert 80 jaar door te bouwen aan een ‘Electric Present and Future’

Op 15 juli 1941 tekende het voormalige Willys-Overland Co. een contract met het Amerikaanse Ministerie van Oorlog om de productie van het eerste militaire Jeep-voertuig te starten. Tachtig jaar later floreert het merk Jeep over de hele wereld met een productportfolio dat zich blijft uitbreiden naar nieuwe segmenten, een toegewijde gemeenschap van wereldwijde klanten en het gebruik van 4xe elektrische voertuigtechnologie als de natuurlijke evolutie van 80 jaar toonaangevend leiderschap.

 

“We vieren ons 80-jarig bestaan door te blijven groeien en vooruit te gaan”, zegt Christian Meunier, Chief Executive Officer van het merk Jeep. “We breiden ons portfolio uit naar nieuwe segmenten, met de Jeep Grand Cherokee L*, terwijl we een sterke voet aan de grond krijgen in de premium SUV-markt, met onze volledig nieuwe Wagoneer* en Grand Wagoneer* (* niet bestemd voor de Europese markt). De volgende in onze opwindende wereldwijde productpijplijn is de introductie van de volledig nieuwe Jeep Grand Cherokee, die voor het eerst zal worden uitgerust met plug-in-hybride 4xe-technologie. We zetten ons volledig in voor een visie van een geëlektrificeerde toekomst.”

 

Om zijn jubileum te vieren en deze ‘zero emission’-visie te eren, plaatste het merk Jeep vandaag op het YouTube-kanaal van het merk Jeep de 80th Anniversary-versie van de Jeep Life Electrified-video, die debuteerde tijdens de EV-dag van 2021 Stellantis. De video toont het unieke karakter van de elektrificatie van het merk Jeep aan de hand van het liefdesverhaal van een koppel. De video verweeft voertuigen van het merk Jeep, toekomstige technologie en de wereldwijde Jeep-gemeenschap, om een belofte voor een mooiere toekomst vast te stellen. Eveneens bevat de video het nieuwe nummer van Bastille, “Give Me The Future” dat vandaag wordt gereleased.

 

“We zijn vastbesloten om van Jeep het groenste en meest opwindende SUV-merk te maken. De elektrificatie van het Jeep-gamma zal pendelaars in staat stellen om uitsluitend op elektrische aandrijving te reizen, wat een efficiënte en leuke ervaring op de weg oplevert en de mogelijkheid biedt om in bijna volledige stilte van nog meer offroadcapaciteiten te genieten”, aldus Meunier.

 

Deze uitstootvrije visie is een nieuwe belangrijke mijlpaal in de 80-jarige geschiedenis van een merk dat nog steeds wordt gekenmerkt door een gemeenschapsgevoel, vrijheid in de open lucht, pioniersgeest en baanbrekende 4X4-innovaties.

 

12 sleutelmomenten in 80 jaar

Zet 100 Jeep SUV-liefhebbers van over de hele wereld bij elkaar en vraag hen de meest gedenkwaardige momenten uit de roemruchte geschiedenis van het merk Jeep te noemen en het is onwaarschijnlijk dat een van hen met hetzelfde antwoord zou komen. Hieronder volgt een lijst van enkele van de belangrijkste momenten voor het merk Jeep uit die acht gedenkwaardige decennia.

 

1. 4xe is het Nieuwe 4×4

De evolutie van het merk Jeep is in dit 80e jubileumjaar in een stroomversnelling geraakt met de komst van 4xe, het exclusieve en eigen gebruik van elektrificatie-toepassingen van het merk Jeep voor de ontwikkeling en productie van de meest capabele, leuke en geavanceerde 4×4-voertuigen ter wereld, waaronder de volledig nieuwe Jeep Grand Cherokee, die wordt geïntroduceerd op de New York International Auto Show van 2021.

Als het icoon van het merk, leidt de Jeep Wrangler 4xe het elektrificatie-offensief van het merk. De Trail Rated® 4×4-capaciteiten van de Jeep Wrangler worden mogelijk gemaakt door een afgedicht waterdicht accupakket en elektronica die onder de zwaarste omstandigheden kan presteren. De 4xe wordt aangedreven door een 2.0L I4 DOHC direct ingespoten turbo PHEV en heeft een indrukwekkend gecombineerd vermogen van 380 pk en een onmiddellijk koppel van 637 Nm. Met een brandstofverbruik van ongeveer 3,5 liter/100 km in hybride modus, meer dan 50 km “pure electric”-emissievrije actieradius (in de stedelijke WLTP-cyclus), een acceleratie van 0 naar 100 km/u in 6,4 seconden en E-Selec-rijmodi, is dit de meest capabele, krachtige, efficiënte, milieuvriendelijke en technisch geavanceerde Wrangler die ooit in Europa werd geïntroduceerd en die, dankzij zijn stille elektrische aandrijving, zijn eigenaars nu nog meer kan onderdompelen in natuurritten.

 

2. Het nieuwe ‘American Premium’

De gloednieuwe 2022 Wagoneer en Grand Wagoneer (beide niet beschikbaar in Europa) brengen de premium SUV in ongekende gebieden van stijl, comfort en avontuur. De achtpersoons Wagoneer en Grand Wagoneer vertegenwoordigen een premium uitbreiding van het merk Jeep, gehuld in een verfijnd en authentiek nieuw design. Ze bouwen voort op een rijk erfgoed van premium Amerikaans vakmanschap, erfgoed en verfijning, terwijl ze een best-in-class klantervaring leveren met een suite van premium eigendomsvoordelen die verder gaan dan eenvoudige VIP-service.

 

3. Globale expansie

In het afgelopen decennium heeft het merk Jeep zijn wereldwijde productaanbod uitgebreid met nieuwe modelvoertuigen zoals de compacte Jeep Renegade en de gloednieuwe Jeep Gladiator, de meest capabele Jeep-truck ooit.  Het merk heeft ook zijn productie uitgebreid, zodat klanten in markten zoals Europa, Brazilië, India en China kunnen genieten van lokaal geassembleerde voertuigen van het merk Jeep. Dankzij deze gevarieerde productportefeuille en brede productie, met 10 fabrieken in 6 landen, kon het merk Jeep de verkoop in 10 jaar tijd aanzienlijk opvoeren.

 

4. Ultieme tractie en handelbaarheid

In 1999 werden twee nieuwe systemen voor vierwielaandrijving geïntroduceerd. Het Quadra-Trac II-systeem bood een innovatief systeem dat koppel van achter naar voren en van links naar rechts overbrengt, wat betekent dat het aandrijfkoppel onmiddellijk beschikbaar is voor alle vier de wielen – wat te allen tijde en onder alle omstandigheden zorgt voor ultieme tractie en bestuurbaarheid, zonder dat de bestuurder iets hoeft in te brengen. Toen Quadra-Trac werd gecombineerd met de nieuwe progressieve Vari-Lok-voor- en achterassen, die veel meer koppel leveren aan het wiel met de beste grip, was het resultaat het nieuwe Quadra-Drive®-systeem.

 

5. Jeep Grand Cherokee breekt letterlijk door in Detroit

Op 7 januari 1992, tijdens de North American International Auto Show in Detroit, reed Chrysler president Bob Lutz de eerste nieuwe Jeep Grand Cherokee ZJ van de Jefferson productielijn, door de straten van de stad en door de glazen voordeur van de Cobo Hall, als teken van de doorbraak van de premium SUV. De Grand Cherokee bood een luxueus interieur, rijgedrag en comfort op de weg, zonder iets van de off-road capaciteiten te verliezen die het merk Jeep tot een legende hadden gemaakt.

 

6. De geboorte van een legende

De komst van de Jeep Wrangler in 1986 beantwoordde aan de vraag van het publiek naar een compacte SUV met meer comfort. Hij had een lager zwaartepunt, verbeterde rijeigenschappen en een comfortabeler interieur. Hij vormde het precedent voor een van de meest geliefde – en capabele – Jeep-voertuigen aller tijden. Hoewel de Wrangler het bekende open carrosserie profiel van de CJ-7 deelde, bevatte hij weinig gemeenschappelijke onderdelen met zijn beroemde voorganger. Mechanisch gezien had de Wrangler meer gemeen met de Cherokee. Op 5 augustus 1987, iets meer dan een jaar na de introductie van de Wrangler, werd American Motors Corporation verkocht aan de Chrysler Corporation en werd het populaire merk Jeep een onderdeel van Chrysler’s Jeep / Eagle Division.

 

7. De eerste compacte SUV ter wereld – Cherokee

De energiecrisis van 1979 zette aan tot de ontwikkeling van een kleinere 4×4. De 1984 Jeep Cherokee XJ werd vanaf de grond opgebouwd en was ’s werelds eerste compacte SUV. Door gebruik te maken van een unibodystructuur was het voertuig veel kleiner dan zijn voorganger, maar behield toch 90% van zijn binnenruimte. De auto was voorzien van het ‘shift-on-the-fly’ Command-Trac vierwielaandrijvingssysteem.

 

8. Wagoneer creëert de originele premium SUV

In 1963 was de Jeep Wagoneer de originele premium SUV die vierwielaandrijving combineerde met een automatische transmissie. Met opties die tot dan toe alleen beschikbaar waren in high-end personenauto’s, veranderde de Wagoneer wat mensen verwachtten van een voertuig met vierwielaandrijving. Dit verbreedde de markt en de aantrekkingskracht van 4×4 voertuigen en creëerde de moderne SUV, een die werd geadverteerd als “All-New, All-Jeep.” Twee decennia later lanceerde het merk Jeep de Grand Wagoneer, die de premium 4X4-ervaring naar een hoger niveau bracht met standaardvoorzieningen zoals lederen bekleding, airconditioning, AM/FM/CB-radio, geluidsisolatie en houtnerven.

 

9.  Jeep Jamboree – de “Granddaddy” van alle 4×4 evenementen

In 1953 vond de eerste Jeep Jamboree plaats op de Georgetown Divide in Californië, met 55 voertuigen en 155 deelnemers. Dit evenement, georganiseerd door Mark Smith, toonde aan hoe graag bezitters van Jeep-voertuigen samenkomen voor plezier, kameraadschap en 4×4-avontuur. Jeep Jamboree organiseert overal in de Verenigde Staten evenementen, maar een van de populairste is de Rubicon Trail, die door het Sierra Nevada-gebergte in Californië voert – misschien wel het meest afmattende off-road avontuur van 27,3 km. Er zijn maar weinig merken op aarde die zoveel toewijding en betrokkenheid van hun gemeenschap hebben gegenereerd als het merk Jeep. In elke uithoek van de wereld, op elke dag, zijn er uitingen van passie van eigenaars en fans.

 

10. De eerste SUV

In 1946 introduceerde Willys-Overland de eerste volledig stalen stationwagon in de industrie – de Willys Wagon – maar het echte baanbrekende nieuws kwam in 1949 toen vierwielaandrijving werd toegevoegd aan de wagon om de eerste SUV te creëren. De Willys Wagon was in staat om zeven passagiers comfortabel te vervoeren, vracht te vervoeren en zelfs het zwaarste pad te trotseren en was daarmee een doorbraak. De door Brooks Stevens ontworpen Wagon was bijna 20 jaar in productie – langer dan enige andere hedendaagse Amerikaanse auto van zijn tijd.

 

11. Een 4×4 Jeep voor de massa

De CJ-2A uit 1945 werd ’s werelds eerste lichte vierwielaangedreven voertuig dat in grote hoeveelheden beschikbaar was voor het grote publiek. Hoewel de CJ-2A dezelfde basisarchitectuur had als de MB, waren er toch enkele opmerkelijke verbeteringen. Deze omvatten een neerklapbare achterklep, een reservewiel aan de zijkant, grotere koplampen en een startonderbreker.

 

12. Een icoon wordt geboren in oorlogstijd

In 1941 kreeg Willys-Overland van de Amerikaanse regering het contract om de hoofdleverancier te worden van het nieuwe 1/4-ton militaire voertuig. Meer dan 350.000 van deze Jeep MB’s zouden worden geproduceerd tegen 1945 en zouden de basis vormen voor de civiele Jeep CJ die nog voor het einde van de oorlog in productie zou gaan.

 

Betreffende Stellantis

Stellantis is één van ’s werelds toonaangevende autobouwers en provider van mobiliteit, geleid door een duidelijke visie: het bieden van bewegingsvrijheid met specifieke, betaalbare en betrouwbare mobiliteitsoplossingen. Naast zijn rijke erfgoed en zijn toonaangevende geografische aanwezigheid beschikt de Groep over belangrijke troeven: duurzame prestaties, een grondige ervaring en een groot aantal medewerkers die over de hele wereld actief zijn. Stellantis zal voortbouwen op haar brede portefeuille van iconische merken, die werden opgericht door visionairs die hen een passie en een competitieve geest bijbrachten die vandaag nog steeds weerklank vinden bij zowel werknemers als klanten. Stellantis streeft ernaar de beste te zijn, niet de grootste, en tegelijk waarde te creëren voor alle belanghebbenden en de gemeenschappen waarin het actief is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait