A thing of beauty is a joy forever

Expo Mahy in Gent

A thing of beauty is a joy forever

 

Tot eind oktober loopt in de oude Vynckier site in Gent de fabuleuze expo ‘Mahy. A family of cars’. Een gelegenheid die je niet mag missen!

 

Wie kon vermoeden dat de aankoop van een gammele T Ford in 1944 voor Ghislain Mahy de start zou betekenen van wat een van de grootste en meest gevarieerde autocollecties is geworden.

 

Zo divers dat, telkens ik het liedje ‘Ik hou van alle vrouwen’ van Hans de Booij hoor, ik onvermijdelijk moet denken aan Ghislain of Ivan Mahy.

Want dan klinkt het in mijn hoofd als ‘ik hou van alle auto’s’…

Inderdaad, als er één collectie oldtimers is, die zo gevarieerd is, die zo los staat van periode, thema of merk, dan is het wel die van Mahy.

 

Met andere woorden, jazeker, de familie Mahy houdt van ‘alle’ auto’s.

Of het nu om Fransen of Amerikanen ging, limousines of cabrio’s, voor- of naoorlogse, brandweerwagens of dwergauto’s, allemaal waren ze zonder uitzondering welkom in de collectie Mahy. Ook al waren ze verre van perfect.

Over de jaren heen werden er veel gerestaureerd, maar uiteindelijk bleven er heel wat oldtimers in de ‘reserve’ staan, in zichzelf gekeerd hopend op de dag dat ze in het atelier zouden worden gerold om hun oorspronkelijke, glanzende staat terug te winnen.

 

In de laatste decennia heeft zich echter een kentering voltrokken. Na de jarenlang geldende over-restauratie (denk maar aan de Amerikaanse collectioneurs) is een er een duidelijke hang naar patina en naar een eerlijke, historische  toestand. En dat kan zelfs als wrak, zoals mag blijken uit de hype rond de Franse collectie Baillon enkele jaren geleden.

Deze tendens is net wat je via de tentoonstelling en het pas gepubliceerde boek kunt proeven. De expo is samengesteld uit een lot auto’s waarvoor de term ‘dans son jus’ als een eufemisme klinkt.
Maar net dat maakt alles zo interessant want ‘a thing of beauty is a joy forever’, ook al is het gehuld in een dikke stoflaag en draagt het de sporen van jarenlang gebruik.
Niet alleen willen de oldtimers hier zo graag hun eigen levensverhaal vertellen maar er is ook de boeiende story van hoe ze tijdens een van de legendarische ‘strooptochten’ in het vangnet van Ghislain en zijn zonen terecht kwamen. Dat alles in de mysterieuze sfeer en het halfduister decor van de Vynckier hallen. Enig!

 

In de aansluitende fotoreportage krijg je een voorproefje van wat de expo te bieden heeft.

Het bij Lannoo gepubliceerde boek ‘Mahy. A family of cars’ is in verschillende talen verkrijgbaar en bevat naast de boeiende verhalen geschreven door David Janssens en Michel Mahy vooral ook de schitterende foto’s van Wouter Rawoens. Een 270 pagina’s tellend juweeltje.

 

Vincent Arpons.

 

Praktisch:

 

Mahy. A family of cars.

Vynckier site Gent.

Nieuwevaart 51-53

 

Open tot 31/10, dagelijks van 10 tot 18u.

www.expo-mahy.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait