TWEE MILJOEN DUSTERS:

Achter de schermen van een succesverhaal

Succes leidt tot succes bij Dacia. Na de geboorte van Logan in 2004 maakte in 2010 een andere toekomstige ster zijn intrede in de autowereld: Duster. Dit iconische model, dat de SUV heeft gedemocratiseerd, trotseerde alle wegen, van de Siberische vorst tot de Marokkaanse woestijn. Met zijn stoere look en 4×4-prestaties gaat deze gezinswagen geen uitdaging uit de weg. Dacia Duster viert dit jaar twee miljoen verkochte exemplaren in bijna zestig landen. Een verhaal dat meer dan tien jaar geleden begon en dat ingenieurs, designers maar vooral klanten niet snel zullen vergeten. 

Ga rustig zitten en keer terug in de tijd, naar de jaren 2010. U draagt een streetwearpull en een ‘mom’-jeans. Luxetrends ruimen plaats voor comfort en ontdekking. U droomt van een ontspannen wagen, geheel in uw stijl. Misschien van een SUV, maar niet om het even welke. De wereldwijde SUV-markt is in volle bloei, maar de aangeboden modellen zijn erg duur en gesofistikeerd, of juist erg basic en rustiek. Uit die vaststelling is Duster ontstaan: een toegankelijke, robuuste en aantrekkelijke wagen, die perfect inspeelt op de maatschappelijke trends van zijn tijd en op de dagelijkse behoeften van zijn klanten. Hij groeit al snel uit tot een icoon voor het merk Dacia maar ook tot een symbool voor een hele sector. Met een wereldwijde verkoop van twee miljoen exemplaren sinds zijn lancering in 2010 bevestigt hij zijn succes. Dit is zijn verhaal. Scheep in voor

Een retourtje Helsinki-Ankara!

We beginnen in Roemenië, het land waar Duster wordt gebouwd, met enkele cijfers over zijn productie in de fabriek van Pitesti (Mioveni). Eens hij de ateliers heeft verlaten, vertrekken we ermee naar Italië voor een voetbalwedstrijd of nog wat verder om de hoogste berg op aarde te beklimmen. En als u nog niet moe bent, maken we een ommetje langs Finland om uiteindelijk te eindigen in Turkije. Volgt u ons? Twee miljoen exemplaren van Duster, dat zijn er immens veel!

De essentie als levensstijl  

En als u nog wat bezienswaardigheden wilt, wordt u op uw wenken bediend! Duster-klanten zijn stuk voor stuk uniek en dat is geen geheim want ze wonen zowat overal ter wereld. Toch hebben ze een ding gemeen: een levensstijl die de essentie centraal stelt. Dit zijn enkele van hun bijzonderheden die u wellicht nog niet kende:

  • In het Verenigd Koninkrijk leven de meeste vrouwelijke Duster-klanten.
  • In Turkije zijn Duster-kopers het jongst (gemiddeld 42 jaar) en wonen ze meestal samen met hun gezin (62% heeft kinderen in huis).
  • Duster-kopers in Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië zijn dol op outdooractiviteiten: 23% houdt van wandelen, 12% van fietsen en 9% van reizen.
  • In diezelfde vijf landen woont 44% van de klanten op het platteland, 30% in een kleine stad, 10% in een middelgrote/grote stad en 11% in een voorstad.
  • 56% van hen zegt een Duster te kopen voor zijn prijs, 20% doet dat voor zijn design en 16% uit getrouwheid.

Duster, een wereldwijde bestaansreden

We blikken terug op het ontstaan van Duster 1, codenaam H79! Het productteam staat voor een hele uitdaging: vertrek van een wit blad om een voertuig te creëren dat op geen enkele markt bestaat. Het moet zich overal ter wereld thuis voelen en moet dus zowel in de sneeuw als in de hitte kunnen rijden. En dat alles tegen een betaalbare prijs, die alle concurrentie tart. Kortom, een robuuste, betrouwbare en veelzijdige wagen met 4×4-aandrijving.

Aan ontwerpuitdagingen is er alvast geen gebrek: een zesversnellingsbak met erg korte eerste versnelling, een aandrijflijn met gestuurde koppeling, een grote bodemvrijheid en aanzienlijke overschrijdingshoeken, enz. De teams weten het nog alsof het gisteren was. Vooral de eerste, zogeheten kruipversnelling, die de wagen slechts 5,79 km/u laat rijden bij 1.000 t/min, was geen sinecure. Net als de militairen die tijdens de oorlog langs de jeeps liepen om de wegen vrij te maken hanteerde Loïc Feuvray, productmanager voor Duster 1, hetzelfde protocol: “Ik liep naast de wagen om na te gaan of hij voldoende traag was om aan de terreinbehoeften te voldoen.” Een geslaagde uitdaging, zoals ook bleek uit de carrière van Duster buiten de gebaande paden.

De snorkel, het symbool van ‘design to cost’ bij Dacia

De eerste Duster-generatie was al een bestseller, zijn tweede generatie nog meer. Zeven jaar na de oorspronkelijke lancering, in 2017, was de briefing duidelijk: het DNA van Duster behouden en erop voortbouwen om een betere versie aan te bieden. Na diverse interne wedstrijden en erg inspirerende ontwerpen was de keuze snel gemaakt: een gespierder design, een hogere gordellijn, naar achteren opgetrokken achterzijruitjes en een herkenbaar maar krachtiger radiatorrooster.

Aan designanekdotes is er geen gebrek. Zeker als je moet innoveren en betrouwbare oplossingen moet aanreiken tegen een lage kostprijs. Bij Dacia heerst het principe van ‘design to cost’. Het bewijs, het verhaal van de snorkel! Dit zwarte onderdeel, dat doet denken aan de echte snorkel van extreme terreinwagens, is een iconische signatuur van Duster. David Durand, hoofd koetswerkdesign, vertelt ons zijn verhaal: “We hebben dit onderdeel ontwikkeld omdat er technische beperkingen zijn. De wielen staan ver van de deuren, en het is onmogelijk om het onderdeel in deze vorm op de voorvleugel te plaatsen. Daarom ontwierpen we deze plastic ‘snorkel’, die tussen vleugel en de deur wordt geplaatst. Dit onderdeel is bijzonder functioneel omdat het de zone perfect beschermt tegen steenslag en modder en het mogelijk maakt om de zijdelingse richtingaanwijzer te bevestigen. We hebben geld bespaard door het stuk onbewerkt te laten, zonder lak, en kregen een uniek design dat Duster een avontuurlijke uitstraling geeft.” 

Er is echter een ding dat de ontwerpers u nog niet hebben verteld. Duster 2 is het enige Dacia-model met drie verluchtingsopeningen in plaats van twee in het midden van het dashboard. Opvallend, niet? En dat is geen toeval, het werd gedaan omwille van de esthetiek en het comfort, want het centrale verluchtingsrooster voorziet de tweede zetelrij van extra lucht.

40 keer bekroond!

Ontwerpers en ingenieurs hebben er alles aan gedaan om deze unieke wagen te creëren, maar ook de producenten moesten heel wat uitdagingen het hoofd bieden. De fabriek van Pitesti (Mioveni), op 200 km van Boekarest, werd omgebouwd en gemoderniseerd om Duster te produceren. Een geïntegreerd platform, specifieke kittingzones om onderdelen voor te bereiden, automatisch geleide karren (AGV) en ergonomische werkposten, aangepast aan elke handeling. Voor de Roemenen is Duster een nationale trots geworden: politie, leger, ambulance… Duster werd door alle overheidsdiensten en grote ondernemingen omarmd. Duster is echter niet alleen een nationale, maar ook een internationale trots! Sinds zijn lancering werd hij bekroond met meer dan veertig prijzen. Auto van het jaar in Roemenië, beste SUV in het Verenigd Koninkrijk, beste gezinswagen in Duitsland en België en vele andere titels getuigen van het succes van dit unieke en emblematische model.

Pikes Peak, la Grande Traversée, Duster in 10 beelden

U weet nu al veel over Duster. Maar met dit model is nooit alles gezegd! Daarom halen we er foto’s bij.

  • We beginnen met zijn sportieve en avontuurlijke kant. Duster houdt van wedstrijden en geeft zich niet zomaar gewonnen. Van de Rallye Aïcha des Gazelles in Marokko tot de befaamde Pikes Peak-klimkoers in de Verenigde Staten en de Andros-Trofee: aan uitdagingen is er alvast geen gebrek.
  • In Polen zijn wedstrijden met Duster een traditie geworden. Duster staat bovendien vaak op het podium tijdens het Nationale Rallykampioenschap of de Dacia Duster Motrio Cup. Buitengewone races voor liefhebbers van avontuur en terreinwerk!
  • In Frankrijk vinden we hem vaak terug in 4×4-uithoudingsraces. Maar ook bij de grote oversteek van de Alpen. Liefhebbers en avonturiers, dat zijn de typische klanten van Duster.
  • En om u even te laten dromen: enkele foto’s van de Duster-raids in Griekenland. De tent op het dak, plaats voor vrijheid.

 

En dan zijn er nog zijn transformaties en beperkte reeksen: Duster met rupsbanden, Duster ambulance, Duster politiewagen, Duster ‘pausmobiel’… Hij vinkt alle vakjes aan en biedt een antwoord op alle behoeften. Het ministerie van Defensie in Roemenië heeft voor het leger maar liefst 880 Dusters besteld voor zijn verschillende missies. Hun kleur wordt zorgvuldig voorbereid in de ateliers van Mioveni.

En om de bezienswaardigheden compleet te maken, werd er ook een unieke Duster-versie uitgebracht, Duster Pick-up. Er werden al 400 exemplaren gebouwd! En omgebouwd!

Avontuur, natuur, reizen … Duster biedt zijn klanten een fantastische ervaring. Wij klinken op zijn twee miljoen klanten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait