NIEUWE ALPINE A110 R: DE R VAN RADICAAL!

Het A110-gamma wordt aangevuld met een langverwachte versie. Deze extreme, lichtere en scherpere – kortom radicalere – versie inspireert zich nog meer op de autosport en positioneert zich dus bovenaan het A110-gamma. Als ultieme uitdrukking van lichtheid en prestaties is nieuwe Alpine A110 R ontworpen voor unieke circuitsensaties terwijl hij toch gehomologeerd blijft voor de weg.

A110 R onderscheidt zich in de eerste plaats door een aanzienlijke gewichtsdaling: hij zet nauwelijks 1.082 kilogram op de weegschaal, 34 kilogram minder dan A110 S. Ook werd de aerodynamica herwerkt om de neerwaartse druk te verbeteren en de luchtweerstand te verminderen. Voor het eerst in het A110-gamma werden bepaalde onderdelen zoals de motorkap, de achterruit en de diffuser herwerkt, waardoor ze specifiek zijn voor deze versie. Het exclusief afgestelde chassis, de 300 pk sterke 1,8-litermotor en de racesfeer in het interieur dragen eveneens bij tot dat radicale karakter, dat de rijervaring intenser maakt dan ooit tevoren.

Met een sprint van 0 tot 100 km/u in nauwelijks 3,9 seconden verlegt nieuwe Alpine A110 R de grenzen van de sportiviteit. Gesterkt door het competitie-engagement van het merk plukt zijn ontwerp de vruchten van de huisexpertise op het hoogste niveau van de autosport en toont hij zich meer dan ooit klaar om alle circuitchrono’s naar de kroon te steken. Hij wordt gebouwd in de fabriek Alpine Dieppe Jean Rédélé in Frankrijk en opent een nieuw hoofdstuk in de knowhow van het merk op het gebied van sportiviteit.

Nieuwe Alpine A110 R is te bestellen vanaf oktober 2022.

“De essentie van een sportwagen is lichtheid. Met deze nieuwe Alpine A110 R hebben we de grenzen van het design verlegd. Elke bespaarde gram biedt liefhebbers een unieke rijervaring. Dankzij de expertise van onze ingenieurs en ontwerpers op het gebied van gewichtsreductie, aerodynamica en tuning bereikt deze nieuwe versie, de meest radicale in het gamma, 0 tot 100 km/u in slechts 3,9 seconden. De onthulling van de Alpine A110 R in Japan vandaag is een eer en een bron van trots. Het belichaamt perfect onze visie op motorsport.” Laurent Rossi, CEO Alpine

Alpine A110 R is de radicale expressie van prestaties en sportiviteit. Centraal in zijn ontstaan stond het streven naar een perfecte aerodynamica, gebaseerd op een optimaal evenwicht tussen een betere neerwaartse druk en een lagere luchtweerstand.

Voor het circuit

Tal van elementen die zich inspireren op de wereld van de autosport werden toegevoegd of gewijzigd voor Nieuwe Alpine A110 R om zijn rijgedrag bij hoge snelheden te optimaliseren. Zo plukt hij de vruchten van windtunneltechnologieën en -instrumenten die normaal zijn voorbehouden aan de Formule 1. De specifieke achterspoiler in de vorm van een zwanenhals, de vernieuwde vlakke bodem en diffuser en de wielen uit 100% carbon zorgen voor meer stabiliteit in bochten en bij hoge snelheden. A110 R beschikt achteraan over een veel grotere aerodynamische neerwaartse druk dan A110 S Kit Aéro, met 29 kilogram extra neerwaartse druk bij topsnelheid, wat zijn evenwicht in snelle bochten optimaliseert. Tegelijk werd zijn luchtweerstand met 5 procent verlaagd (in circuitmodus), waardoor hij een ongeëvenaarde topsnelheid van 285 km/u laat optekenen.

Meer neerwaartse druk op de voorzijde

Om de stabiliteit bij hoge snelheden en de efficiëntie op het circuit te verbeteren, werd Nieuwe Alpine A110 R ontworpen met het oog op een ultieme doelstelling: de beste verhouding neerwaartse druk/luchtweerstand om zijn potentieel volledig te benutten. Zo is de voorzijde uitgerust met dezelfde carbon lamel als A110 S, maar dan in combinatie met sluiters voor de in de bumper geïntegreerde luchtinlaat. Deze sluiters genereren 14 kilogram extra neerwaartse druk vooraan, waardoor de luchtweerstand tot een minimum wordt beperkt en de topsnelheid stijgt.

Een geoptimaliseerde diffuser

Een technische en esthetische toets: de diffuser werd opnieuw ontworpen voor een onvergelijkbare rijervaring en een uitgesproken look. Hij is gemaakt van koolstofvezel en glasvezel om het gewicht te verlagen en tegelijk perfect te beantwoorden aan de aerodynamische uitdagingen. Door zijn grotere afmetingen en zijn verlenging naar achteren toe, genereert hij een snelle luchtstroom ter hoogte van de bodem en dus een nog grotere onderdruk. Met de verticaal geplaatste zijdelingse flappen beperkt hij de turbulentie. Bovendien werd er een bodemplaat toegevoegd om deze diffuser zo goed mogelijk te isoleren tegen hinder door de rotaties van de wielen. Ook werden de vleugels gewijzigd: ze werden imposanter en lager en kregen een profiel dat de lucht naar het einde van de diffuser geleidt. Tot slot verhogen de stroomlijnonderdelen van de achterwielophanging de efficiëntie van de diffuser en de vlakke vloer.

Zwanenhalsmasten

De achterspoiler is bovenaan bevestigd met ‘zwanenhals’-bevestigingen die zijn sportieve karakter benadrukken en de aerodynamische eigenschappen gevoelig verbeteren. Hoewel hij qua vorm identiek is aan die van Alpine A110 S, maken enkele specificaties de spoiler van Nieuwe A110 R uniek. Hij is minder hellend, staat meer naar achteren en heeft een kleinere snijkanthoek. Zo helpt hij in grote mate de neerwaartse druk te maximaliseren en de luchtweerstand te optimaliseren. De zwanenhalssteunen maken de prestaties van de spoiler stabieler en voorkomen dat de lucht aan de onderzijde loskomt. Aangezien dit deel hol is, is het zeer gevoelig, zodat elke storing de doeltreffendheid van de spoiler beperkt. De stabiliteit bij hoge snelheden wordt verzekerd door de gewichtsbesparing van 29 kilogram op de achtertrein bij topsnelheid.

Nieuwe zijschorten

Alpine A110 R werd voorzien van specifieke zijschorten in carbon om de vlakke vloer naar buiten toe te verbreden. Dat grotere oppervlak beperkt storingen in de bodem, waardoor de luchtstroom over de hele wagen minder turbulent wordt. De achterkant van de schort loopt naar de voorkant van het achterwiel om wervelingen te voorkomen en het achterwiel te vrijwaren van omgevingslucht. Extra stabiliteit verzekerd! Vanuit esthetisch oogpunt verbinden de nieuwe schorten de spoilerlip met de nieuwe diffuser achteraan om de wagen een lagere uitstraling te geven.

Dubbelwandige uitlaatpijp

De ingenieurs en thermici van Alpine hebben ook aan de uitlaat gesleuteld. De dubbele uitlaat van A110 krijgt hier een 3D-geprinte dubbele wand om de uitlaatgassen te isoleren en naburige onderdelen te beschermen. De werking is eenvoudig: de buitenwand blijft koel ten opzichte van de temperatuur van de gassen die door de centrale pijp stromen, wat bijdraagt tot het evenwicht tussen binnen en buiten.

 

www.Alpine.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait