Meer mogelijkheden in het Kroon-Oil Belgian Rally Championship 2023

Met 13 wedstrijden op de kalender van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship 2023, biedt het kampioenschap heel wat mogelijkheden om een programma op maat uit te werken, naast de “Championship Events” waarin de tenoren de confrontatie met elkaar aan zullen moeten gaan.

Met maximum 7 resultaten die meetellen, hetzelfde aantal als dit seizoen, blijft het aantal wedstrijden die men moet rijden om mee te doen voor de titel gelijk. Dit seizoen zien we dat bijna niemand de 10 wedstrijden zal rijden. Met 13 wedstrijden op de kalender zal dat niet veranderen.

Na een rondvraag bij de teams bleek vooral dat ze vernieuwingen willen, nieuwe uitdagingen. Met drie nieuwe wedstrijden op de kalender, speelt de promotor  in op die vraag. Naast de rechtstreekse confrontatie tussen alle tenoren in de 6 Championship Events, biedt deze formule teams meer mogelijkheden om wedstrijden te kiezen “op maat”, in functie van de regio, belangen van partners of voorkeur van de piloot.

Alle organisatoren behouden ook hun nationale status, waardoor ze kunnen genieten van de uitgebreide promotie, zowel op televisie als online. Ook de Cup-wedstrijden zullen een vergelijkbare promotie genieten.

Enkele reacties

Adrian Fernémont – Regerend Kampioen van België
“Met zeven resultaten die we kunnen inbrengen in het Belgian Rally Championship hebben we een mooi kampioenschap, waarbij ik zeker niet kan klagen over de wedstrijden die voorlopig weerhouden zijn. De Wallonie is mijn thuiswedstrijd, terwijl de East Belgian Rally en Spa me goed liggen. Haspengouw ligt ook in de buurt. Wellicht zullen de meeste rijders 2 of 3 Cup-wedstrijden rijden en dan is het fijn dat er een paar in de buurt zijn, zoals de Rallye des Ardennes in mijn geval. Met een interval van een week tussen de Ardennes en de TAC Rally, is het voor ons als amateur-teams wel heel moeilijk om die wedstrijden te combineren. Onze monteurs prepareren de auto in hun vrije uren. Daar moet men ook rekening mee houden. Ik vind het wel jammer dat men alle manches mag rijden om de 2 resultaten in de Cup te behalen. Hierdoor heeft iemand met een groot budget meer “jokers”, meer mogelijkheden om een topresultaat te scoren. Ik vind het ook belangrijk dat de organisatoren het inschrijvingsgeld beperkt houden tot het onderling afgesproken bedrag per categorie. In elk geval is het onze intentie om een programma af te werken om een gooi te doen naar de titel.”

Gino Bux
“De finesses van het project heb ik nog niet bestudeerd. Het positieve is dat de organisatoren hun BRC-status kunnen behouden en dat er enkele nieuwe wedstrijden aan de kalender worden toegevoegd. Dat wordt heel interessant. Ik ben ervan overtuigd dat de Rally of Bertrix een schitterend parcours zal hebben. In de Aarova Rally 2020 was ik ouvreur voor Adrian Fernémont, maar verder ken ik het parcours niet en van de Rallye des Ardennes hoor ik veel goeds. Het biedt ons als rijders de mogelijkheid om geografisch een optimaal gespreid programma op te stellen. We kunnen de wedstrijden kiezen in functie van de belangen van onze partners, terwijl het als rijder altijd een uitdaging is om een nieuw parcours te ontdekken. Het klopt wel dat iemand die alle wedstrijden kan rijden, een grotere kans heeft op een goed resultaat in de 2 Cup-wedstrijden, maar anderzijds heb je dan ook de verdienste dat je meer wedstrijden hebt gereden. Een kalender is altijd een compromis. Ik zie veel mogelijkheden.”

Vincent Verschueren
“Een kampioenschap waarin we 7 resultaten kunnen inbrengen is goed. Over de keuze van de wedstrijden heeft iedereen wel zijn eigen mening. Voor mij hoort de Condroz Rally er zeker bij. In de 6 wedstrijden van het Championship zullen we het allemaal tegen elkaar opnemen, wat uitstekend is. Zo trek je het niveau omhoog. Maar, wanneer je het peloton verspreidt in de andere Cup-manches, zal daar het niveau wat lager liggen. Wellicht kiest men dan de rally’s in eigen streek. Voor mij persoonlijk is het feit dat mijn thuisrally op de kalender staat, de Aarova Rally, niet meteen een voordeel. Niet omdat ik er vorige week van de baan ging… Normaal is dat een feestelijk evenement zonder stress, waarop veel sponsors en vrienden zijn uitgenodigd. Nu zal er meer druk zijn omdat we voor het kampioenschap rijden.”

Maxime Potty
“Ik ga volgend seizoen zeker de 6 Championship wedstrijden rijden, aangevuld met enkele Cup-manches om aan het vereiste aantal resultaten te komen. Ik ga ze niet allemaal rijden. Ik vind het altijd interessant om nieuwe wedstrijden te ontdekken en wedstrijden met een ander type parcours te rijden. Ik ben benieuwd naar de nieuwe wedstrijden.”

Cédric Cherain
“Ik zou de twee kampioenschappen meteen opgesplitst hebben, met een Championship van 6 of 7 wedstrijden enerzijds en een Cup voor de resterende manches. Maar, de formule “2-in-1 kampioenschap” is ook interessant. Ik ben wel enthousiast dat er vernieuwing is. Het Belgisch kampioenschap is een heel dynamisch kampioenschap. Nieuwe wedstrijden zorgen voor een frisse wind en zijn een nieuwe uitdaging.”

Niels Reynvoet
“Ik ben redelijk positief over de nieuwe kalender. We zullen de verplichte wedstrijden rijden, aangevuld met een 3-tal andere manches. In functie van de resultaten die we daarin behalen, kan men op het einde van het seizoen eventueel nog wat extra doen. De Cup-wedstrijden bieden ook de mogelijkheid om met een andere strategie te rijden. Je zou meer risico’s kunnen nemen, omdat je toch nog extra jokers hebt. Maar, met de huidige kostprijs op dit niveau, zullen de meesten kiezen voor een paar Cup-wedstrijden. Dat kunnen wedstrijden zijn die je liggen of die je graag rijdt, zoals in mijn geval Tielt, Aarova en de Condroz, of wedstrijden die belangrijk zijn voor je partners. In elk geval zal het peloton in bepaalde wedstrijden verspreid worden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait