BRC 2022

Nikolay Gryazin voor een verbluffende Cédric Cherain

Condroz Rally

De Condroz Rally eindigde afgelopen zondag in diepe droefenis na het ongeval waarbij Margaux en Romain het leven lieten. De promotor van het BRC wenst zijn diepste medeleven te betuigen aan de getroffen families, hun naasten en vrienden.

Natuurlijk wordt het sportieve volledig overschaduwd door dit drama. De overwinning van de 25-jarige Nikolay Gryazin, die voor de eerste keer aan de start stond in Hoei, was toch opmerkelijk. Met zijn Skoda Fabia Rally2 Evo van Toksport, het team waar hij voor rijdt in WRC2, en bijgestaan door Wevers Sport, reed hij zaterdagnamiddag weg van Stéphane Lefèbvre, de Franse WRC2-topper die dit seizoen nog niet verslagen was in ons land. Toen Lefebvre, kersvers Belgisch rallykampioen 2022, zondagochtend de transmissie van zijn Citroën C3 Rally2 brak in Ouffet-Terwagne, was de Skoda-rijder meteen zegezeker.

“Ik kwam hier aan de start omdat ik ervaring wilde opdoen op asfaltproeven met veel modder en vuil op de baan. Maar ook om het op te nemen tegen Stéphane Lefèbvre, die ik goed ken van het Wereldkampioenschap. Met hem aan de start, weet ik dat het niveau hoog zal liggen. In het begin was ik wat verrast door de snelheid op de proeven en de gladde ondergrond. Vanaf zaterdagmiddag vond ik mijn ritme en na 6 snelste tijden op 10 proeven kon ik zaterdagavond met 2″6 voorsprong gaan slapen. Helaas brak Stéphane zondagochtend de transmissie. Vanaf dat moment kon ik controleren. Dit is wel een snel parcours, voor mannen met lef,” vertelde Nikolay Gryazin.

Stéphane Lefèbvre was tot zondagochtend in strijd voor de zege, maar in een remzone brak de centrale aandrijfas op zijn C3 Rally2, wellicht het gevolg van een zware impact op een verkeersdrempel op proef 14, Verlaine-Jehay. “De achterwielen blokkeerden in de remzone, nadat ik al wat vibraties had gevoeld in de transmissie. De stuurbekrachtiging viel weg. Ik wist meteen wat er aan de hand was, want in Spa brak ik de centrale as ook. Helaas,” sakkerde Lefebvre, die zaterdagochtend zijn eerste titel van Belgisch kampioen veilig had gesteld. Daarmee is de Nordist de eerste buitenlander sinds de betreurde Rocco Theunissen in 2000 en 2002, die de Belgische rallytitel verovert.

Tweevoudig Belgisch rallykampioen Adrian Fernémont, die zaterdag de openingsfase domineerde, leek op weg naar de tweede plaats, maar een verbluffend snelle Cédric Cherain zette zondag de achtervolging in. Met zijn Porsche 997 GT3 had de Luikenaar zaterdag alle volgers al verbaasd door als vierde de dag af te sluiten. Ook zondag bleef hij voluit gaan en sublieme tijden klokken op een snel, maar traditioneel ook vuil parcours. Hij naderde op Adrian Fernémont en in de regen kon hij de Skoda-rijder in de fout dwingen op de allerlaatste proef. Fernémont schoof even rechtdoor op de plaats waar enkele minuten later Xavier Bouche definitief van de baan zou gaan. Voldoende voor Cherain om de tweede plaats, als eerste Belg, te pakken.

“Dit is ongetwijfeld mijn sterkste wedstrijd ooit. Ik heb al wedstrijden gewonnen, maar hier tweede worden, in de regen, dat had ik zelf niet voor mogelijk gehouden. Ik heb van de eerste tot de laatste meter aangevallen. Deze Porsche 997 GT3 is een waanzinnig goede auto. Hij geeft me zoveel vertrouwen! Ik ben tot het uiterste gegaan omdat ik voelde dat er een stunt mogelijk was en het is gelukt. Ongelofelijk,” verklaarde Cédric Cherain, in tranen van de ontlading bij de finish, nog onwetend over het drama dat zich elders af had gespeeld.

Adrian Fernémont had enkel woorden van lof voor zijn kameraad. “Dit was een grootse Cédric Cherain. Ongelofelijk. Ik heb erg hard gereden dit weekend, maar op sommige snelle proeven kwamen we gewoon topsnelheid te kort. En, we streden hier tegen twee WRC2-toppers, laten we dat niet vergeten.”

Na het foutje van Fernémont op de slotproef, eindigde Gino Bux op de vierde plaats op 8″7, na een wedstrijd die licht verstoord werd door remproblemen op zaterdag. Vooral het gebrek aan ervaring op de proeven van de Condroz met een topwagen speelde Bux parten. Maxime Potty, die zaterdag kampte met motorstoringen en zondagochtend lek reed, strandde op de vijfde plaats, na de sortie van Xavier Bouche, voor Jos Verstappen, die zijn eerste Condroz Rally kon bekronen met foutloos optreden en een tweede zege in de BRC Master Cup. Dat hij in Hoei werd genavigeerd door Renaud Jamoul, de lokale specialist die vorig jaar ook Stéphane Lefèbvre naar de zege gidste, is geen toeval.

Bastien Rouard en Charles Munster, de Junior-kampioen die voor de eerste keer de overstap maakte naar een Skoda Fabia Rally2, sloten de top 8 af, voor Roger Hodenius en John Wartique.

Tom Rensonnet opnieuw de sterkste in Het Junior Belgian Rally Championship 2022

Condroz Rally

Het Junior Belgian Rally Championship 2022 zal pas beslist worden in de allerlaatste wedstrijd van het seizoen, de Spa Rally. In de Condroz Rally, afgelopen weekend verreden in en om Hoei, deed Tom Rensonnet wat hij moest doen om zijn titelkansen intact te houden: winnen. Het verschil tussen Gilles Pyck en dichtste achtervolger Tom Rensonnet bedraagt nog amper 6 punten.

Net zoals enkele weken geleden in de East Belgian Rally, nam Tom Rensonnet meteen de leiding in handen en hij zou zijn titelconcurrent Gilles Pyck niet meer in de wedstrijd laten komen. Op de derde proef, Ombret-Strée, was de piloot van de zwart-geel-rode Clio Rally4 maar liefst 18 seconden sneller dan zijn rivaal. In de tweede lus wilde Gilles Pyck op die proef de schade beperken, maar hij schoof van de baan met zijn Clio Rally4.

“In een heel trage situatie, schoof de Clio over de neus in de gracht. Er was helemaal geen schade aan de auto, maar we zaten vast in de gracht, zodat we moesten opgeven. Zondag kon ik wel opnieuw verder en toen hebben we getracht om zoveel mogelijk snelste tijden te rijden, om Tom onder druk te houden en vooral om bonuspunten te scoren. We pakken nog 11 punten en hebben de leiding in handen voor Spa. Die wedstrijd stond normaal niet op het programma, maar misschien moet ik toch rijden om te vermijden dat Tom makkelijk bonuspunten kan scoren…,” aldus Gilles Pyck.

Tom Rensonnet reed de ganse rally aan de leiding, maar toch was het niet makkelijk na de opgave van zijn rivaal. “Nee, zeker niet. Het was voortdurend hinken op twee gedachten. Ik had een ruime voorsprong, dus het zou heel dom zijn om te veel risico’s te nemen en van de baan te gaan, maar anderzijds moest ik ook blijven aanvallen om zoveel mogelijk bonuspunten te scoren. Die bonuspunten zijn heel belangrijk in het Junior BRC. We hebben gedaan wat we moesten doen en het kampioenschap zal in Spa beslist worden,” aldus Tom Rensonnet, die er in eigen streek zal rijden. “Ja, maar de rallyproeven liggen toch 40 minuten van mijn deur. Het is niet dat ik die baantjes al goed ken.”

De tweede plaats bij de jongeren ging naar Pierre-Emmanuel Brasseur, die schitterde in de Clio Trophy voor eigen publiek. De 21-jarige piloot uit Marchin pakte zijn eerste zege in klasse Rally5: “We hadden ons erg goed voorbereid op deze wedstrijd, met onder andere 18 passages op de shakedown. Mijn teamgenoot Benoit Verlinde, kampioen in de Trophy, gaf me dit seizoen veel tips en dat werd hier beloond. Vanaf het begin vocht ik een mooi duel uit met Benoit, die wat later technische problemen kreeg. Ik ben heel blij met deze eerste overwinning.”

Lander Depotter bevestigde zijn sterk competitiedebuut met een mooie derde plaats, voor Maxim Decock in zijn Opel Corsa Rally4. Lyssia Baudet, 20 jaar en debutante in het Junior BRC in de kleuren van het RACB National Team, stuurde haar Clio Rally5 naar een prachtige 5de plaats. Benoit Verlinde, die zaterdagavond moest opgeven wegens een motorprobleem, kwam zondag opnieuw aan de start, maar meer dan de 6de plaats zat er niet meer in. Clémentine Benoit werd bij haar terugkeer zevende bij de jongeren, voor Gilles Pyck, de ongelukkige leider in het kampioenschap.

Afspraak voor de finale in de Spa Rally tijdens het eerste weekend van december.

Het sportieve verloop van de Condroz Rally werd volledig overschaduwd door het dodelijk ongeval op de voorlaatste klassementsproef waarbij twee tieners, Romain en Margaux, het leven lieten. De promotor van het BRC wenst zijn diepste medeleven te betuigen aan de getroffen families en verwanten. 

Klassement Junior BRC (na 9/10 wedstrijden): 1. G. Pyck 173 punten; 2. T. Rensonnet 167; 3. J. Dewilde 91; 4. C. Nielsen (DK) 65; 5. B. Verlinde 63; 6. Ch. Munster 59; 7. M. Decock 46; 8. P-M. Brasseur; 9. N. Bruyneel 35; 10. L. Depotter 33; 11. C. Benoit 16; 12. M. Dalsager (DK) & D. Meuris 15; 14. L. Nuyts, Th. Vandeputte & L. Dhaene 12; 17. L. Baudet; 18. C. Mazuin 8

In de BRC Master Cup,Verstappen wint, Jimmy D’hondt kampioen

Condroz Rally

In de BRC Master Cup, de competitie die dit seizoen voor de eerste keer wordt georganiseerd voor rijders van 50 jaar en ouder, viel afgelopen weekend de beslissing in de Condroz Rally. Lange tijd leek Xavier Bouche op weg naar de overwinning met zijn Citroën C3 Rally2, maar de piloot uit Marche liet zich verrassen in zijn 31ste deelname. Op de laatste proef ging Bouche van de baan.

Daardoor ging de overwinning naar Jos Verstappen, die een foutloze wedstrijd afwerkte, mede dankzij de parcourskennis van Renaud Jamoul. “Ja, het helpt zeker om een ervaren navigator naast je te hebben. Het was mijn eerste Condroz en ik ben wel tevreden dat ik de valstrikken heb kunnen vermijden. Deze snelle proeven liggen me wel, maar het is zo verraderlijk.”

Dat ondervond Richard Pex, zijn kameraad die in Sankt-Vith de strijd bij de Masters won. “We waren op zaterdag heel goed bezig. 119 km ging het perfect, maar die laatste kilometer was er te veel aan. Drie bochten voor de finish van Solières kwam ik een fractie te snel uit een rechtse. We schoven van de baan aan hoge snelheid en reden drie wielen van de Citroën. Heel jammer, want ik amuseerde me geweldig.”

De tweede plaats in Hoei ging uiteindelijk naar Henri Schmelcher met zijn Porsche 991 GT3, voor Jimmy D’hondt, die zaterdagmiddag nog aan opgeven dacht. Met een derde plaats pakte de Truienaar voldoende punten om de allereerste BRC Master Cup te winnen.
“En dan te denken dat ik zaterdagmiddag dacht dat we moesten opgeven. Ik heb bijna twee proeven volledig zonder remmen gereden, omdat een remleiding achteraan afgescheurd was. Na de service waren de remproblemen nog niet meteen opgelost door lucht in de leidingen, maar daarna was alles opgelost. Maar, we hadden natuurlijk een pak tijd verloren. Het doet wel deugd dat de titel binnen is, want de laatste wedstrijden hadden we telkens pech. Nu kan ik met een gerust gemoed naar mijn thuisrally, de Rally van Zuid-Limburg volgend weekend!”

Patrick Deblauwe werd vierde met zijn Ford Escort, voor merkgenoot Christophe Kerkhove en VAS-kampioen Stefaan T’joens. Marijn Hoens werd zevende, voor Michel Vandergeeten, op zijn 69ste de routinier onder de Masters.

 

De 2WD Trophy : De Fina domineert, maar T’joens neemt de leiding

De 2WD Trophy werd in de Condroz Rally gedomineerd door Maxime De Fina en Valentin Toonaard, de navigator uit Wanzoul. Met hun Peugeot 206 moesten ze vorig jaar opgeven door een motorbreuk. Deze keer bleef de 28-jarige Luikenaar gespaard van problemen. Hij won met ruim 7’16” voorsprong op Laurent Vanton met zijn Citroën C2- R2 Max.

De derde plaats was voor Stefaan T’joens, die daarmee de leiding in het kampioenschap overneemt van Bruno de Wilde, vijfde voor eigen publiek in Hoei. De beide titelkandidaten kenden een bewogen wedstrijd, maar ze houden het spannend, want T’joens trekt naar Spa met een voorsprong van 3 punten op de Wilde.

“Op zaterdag hadden we een warm momentje in Marchin, waar ik net een elektriciteitspaal miste. Verder hadden we ook een lekke band. Het belangrijkste was voor Bruno te finishen en dat is gelukt. Afspraak in Spa,” vertelde Stefaan T’joens.

Bruno de Wilde is nog niet zeker dat hij in Spa aan de start komt. “Onze Honda heeft hier wel afgezien en het budget is ook krap, maar ik zal er alles aan doen om mijn titelkansen te kunnen verdedigen. Hier hadden we al snel problemen. Een aandrijfas kwam los, daarna reed ik zondag lek in Ouffet en kort na de start in Modave kon ik geen gas meer geven en moest ik uitstappen om de gaskabel te herstellen. Kortom, we verloren een pak tijd. Stefaan heeft een paar punten voorsprong in het kampioenschap…”

 

Pieter-Jan Maeyaert oppermachtig met de BMW M3 E30 in de Historics.

Condroz Rally

Net zoals eerder dit jaar in de Omloop van Vlaanderen, stond er geen maat op Pieter-Jan Maeyaert in de strijd tussen de Historic-deelnemers in de Condroz Rally. Op de snelle proeven met weinig grip, kon de spektakelman nog eens zijn stuurmanskunst en wagenbeheersing showen aan het stuur van zijn snelle BMW M3 E30. Het leverde een knappe 16de plaats algemeen op.

“Mijn doel was een plaats in de Top 20 en dat is ruim gelukt. Op de slotdag ben ik blijven aanvallen, gewoon voor de fun, want we komen hier in de eerste plaats aan de start omdat ik me elk jaar geweldig kan uitleven op deze proeven,” vertelde PJ Maeyaert, die mathematisch, mits een perfecte score in Spa, nog een gooi kan doen naar de Belgische titel.

Frédéric François, teamgenoot van Loïc Pirot, eindigde op 7’11” op de 2de plaats in Historic met zijn Ford Escort. Patrick Deblauwe, winnaar in klasse HC3, strandde op 8’26”. Hij is een echte liefhebber van de herfstklassieker langs de Maas. “Inderdaad, anders zouden we hier niet rijden. Ik vond het zaterdag, toen de proeven er een beetje natter en gladder bij lagen, uitdagender dan op zondag. Ik zal in Spa ook weer van de partij zijn,” aldus Deblauwe.

De vierde plaats ging naar Loïc Pirot, die we in de overige BRC-manches aan het werk zagen met een BMW in de M Cup. “Dat klopt,” vertelde de piloot uit Libramont. “Maar, ik heb deze Escort gekocht voor de Legend Boucles en wilde hem in de Condroz gebruiken. Dit parcours is plezanter met de Escort, al was het niet zo evident met de banden die we gebruikten.”

Met een vijfde plaats deed de leider in het kampioenschap, Christophe Kerkhove, beter dan zijn rivaal Michel Vandergeeten, die achtste werd. Maar, dankzij de punten die de Lancia-rijder pakte in klasse HC4, moest Vandergeeten maar 3 puntjes inleveren. Kerkhove heeft 16 punten voorsprong voor de slotmanche in Spa, maar hij telt al 6 scores, terwijl Vandergeeten nog een vol resultaat kan inbrengen…

“We doen wat we kunnen met de Escort, maar de puntentelling is voor ons heel nadelig. In PTN zijn er geen aparte klassen. We zijn telkens benadeeld omdat er meer wagens in PTN rijden, terwijl onze concurrent hier enkel concurrentie had van Maeyaert in HC4. Ik moet ook vaak opboksen tegen  lokale specialisten die één keer per jaar hun thuisrally rijden. Bovendien wordt er ook weinig controle gedaan op het gebruik van de juiste banden en verstralers, om maar die elementen te noemen…”

Hoe dan ook krijgen we nog een erg spannende finale van het Historic Belgian Rally Championship in de Spa Rally op 3 en 4 december.

 

CLIO TROPHY BELGIUM : BRASSEUR WINT IN EIGEN STREEK DE SLOTMANCHE VAN DE CLIO TROPHY.

 

  • Eerste overwinning voor de 21-jarige Pierre-Emmanuel Brasseur
  • Geen zondagswandeling voor kampioen Benoit Verlinde
  • Lyssia Baudet verslaat Clémentine Benoit bij de dames

op 08 November 2022

De 48ste editie van de Condrozrally werd overschaduwd door een dodelijk ongeval op de voorlaatste klassementsproef, waarbij twee jonge tieners het leven lieten. De organisatoren en deelnemers van de Clio Trophy Belgium wensen hun diepste medeleven te betuigen aan de getroffen families.

Brasseur goed voorbereid

Voor het ongeval, dat ook het einde betekende van de wedstrijd in de Clio Trophy Belgium, werd de strijd verrassend gedomineerd door Pierre-Emmanuel Brasseur. De 21-jarige rijder uit Marchin kwam op de vierde proef, uitgerekend in Marchin, aan de leiding en hij zou de koppositie niet meer uit handen geven. “Dit is mijn eerste overwinning in de Clio Trophy Belgium. Ik ben dit seizoen een teamgenoot van Benoit Verlinde en hij heeft me in de loop van het seizoen echt veel tips gegeven. Zo had ik me heel goed voorbereid op deze wedstrijd, onder andere door maar liefst 18 runs af te werken op de shakedown vrijdag. Ik had van bij de start een goed ritme te pakken en kon dat tot het einde vasthouden. Deze zege doet deugd en motiveert me des te meer voor een derde seizoen in de Clio Trophy”, aldus Brasseur, die ’s avonds op de prijsuitreiking bewees ook als jongleur met fakkels het publiek te kunnen bekoren.

Jeroen Catelin stuurde zijn Clio Rally5 naar een mooie tweede plaats, op 30”8 van de winnaar. Daarmee werd hij derde in de eindstand van het kampioenschap, na Casper Nielsen, die niet aan de start kwam van de slotwedstrijd. “Ik ben tevreden over onze wedstrijd, waarin we drie snelste tijden reden, en over ons seizoen. In de Condroz kon Pierre-Emmanuel het verschil maken in Strée, waar hij in één klap 16 seconden voorsprong pakte. Die kloof kreeg ik niet meer gedicht.”

Depotter op het podium

Lander Depotter eindigde knap derde, waarmee de 19-jarige zijn sterk eerste seizoen extra in de verf zette. Samen met Willem Verbeke, zijn ervaren corijder, reed hij drie snelste tijden, evenveel als Jeroen Catelin en Benoit Verlinde. “Ik kan alleen maar tevreden zijn. Hier aan de start van de Condrozrally staan was al de vervulling van een jongensdroom, want ik kwam hier vroeger vaak samen met mijn papa kijken. Ik heb weer enorm veel geleerd en ik ben heel tevreden met de derde plaats. Dat belooft voor volgend jaar”, vertelde de ICT-student.

Xavier Dekeyser, vierde, was de enige Master in het peloton van de Clio Trophy. Hij sloot het seizoen af met een mooie prestatie. “Weet je, vorig jaar reden we met onze Clio Rally5 buiten de Trophy, omdat ik me toen nog niet klaar voelde voor deze competitie. Het was immers mijn eerste jaar in de rallysport. Maar ik heb dit jaar in de Clio Trophy veel sneller bijgeleerd. De jonge gasten gaan hard, maar ze delen ook met plezier hun informatie en tips. Die gemoedelijke sfeer is heel plezant”, aldus Xavier Dekeyser.

Achter Sébastien Brancart eindigde Lyssia Baudet bij haar debuut in de Clio Trophy op een mooie zesde plaats. De 20-jarige kine-studente zette een sterk debuut neer. “Ik heb enorm genoten van deze Condrozrally. Na het verrassende telefoontje van Geoffroy Theunis dat ik het stuur mocht overnemen van de Clio in de kleuren van het RACB National Team, leef ik al enkele weken als in een droom. Eerst maakte ik mijn rallydebuut in Jalhay, daarna mocht ik ons land vertegenwoordigen op de FIA Motorsport Games en nu sta ik hier aan de finish van de Condroz. Fantastisch. Ik heb me echt goed geamuseerd en we maakten heel wat progressie in de loop van de rally. Hopelijk komt er snel een vervolg”, stelde Lyssia lachend.

Ze klopte Clémentine Benoit, die haar terugkeer vierde in de Clio Trophy met een achtste plaats. “Het was van de Rally van Wallonië geleden dat ik nog gereden had en dat merkte ik zaterdag wel wat. Het duurde lang voor ik opnieuw mijn draai vond in de wagen en vertrouwen kreeg op dit verraderlijke parcours. Bravo aan Lyssia. Hopelijk kunnen we volgend jaar vaker met elkaar in duel gaan”, lachte Clémentine.

Tevreden kampioen

Voor kampioen Benoit Verlinde was de slotmanche van 2022 geen zondagswandeling. Samen met Anton Dupan werd hij pas zevende, maar de kampioenstitel maakt alles goed.

“We kampten vanaf de eerste ronde met een elektronisch motorprobleem, waardoor we vermogen verloren. We reden soms maar aan 70 procent van het vermogen. Gelukkig was de titel al binnen, zodat ik me niet te veel zorgen moest maken. Omdat we het probleem niet opgelost kregen, hebben we zaterdagavond opgegeven, zodat we meer tijd hadden om de wagen klaar te krijgen voor de tweede dag. Op zondag hebben we ons geamuseerd, maar het resultaat was al verkeken”, aldus Benoit Verlinde, die volgend jaar, als kampioen van de Clio Trophy, een aantal wedstrijden zal rijden met de Clio Rally4. “Toen Gilles Pyck vorig jaar de titel pakte, wist ik wat me te doen stond: dit jaar revanche nemen en kampioen worden. Ik kijk al enorm uit naar mijn eerste wedstrijd met de Clio Rally4!”

Kweekvijver van jong talent

Sandrine Wanson, coördinatrice van de Clio Trophy Belgium bij MY Racing, keek tevreden terug op de finale van het seizoen. “Opnieuw staan alle acht Clio’s aan de finish, wat de bedrijfszekerheid van de wagens benadrukt, maar bovendien hebben de jongeren zich eens te meer van hun beste kant laten zien. Pierre-Emmanuel boekt zijn eerste zege, Lander Depotter bevestigt met een knappe podiumplaats en onze jonge meisjes hebben een feilloze wedstrijd gereden. De Clio Trophy blijft de ideale leerschool voor jong rallytalent. Dat willen we ook volgend jaar, in ons derde seizoen, bevestigen.”

De twee Clio’s Rally4 maakten er opnieuw een mooie strijd van in het Junior BRC. Net zoals in de East Belgian Rally nam Tom Rensonnet al vroeg de leiding in handen om die niet meer af te staan. Gilles Pyck liet zich verrassen en schoof zaterdag van de baan, maar zondag stond hij opnieuw aan de start en hij realiseerde nog vijf snelste tijden, goed voor enkele bonuspunten. De beslissing in het Junior BRC valt pas in de slotwedstrijd van het seizoen, de Spa Rally.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *