De nieuwe Lamborghini Huracán Sterrato: de supersportwagen die verder gaat

De eerste all-terrain supersportwagen met V10-motor en vierwielaandrijving maakt zijn debuut op Miami Art Basel

Sant’Agata Bolognese, 30 november 2022 – Automobili Lamborghini presenteert de nieuwe Huracán Sterrato[1] op Art Basel, Miami Beach: de eerste supersportwagen ontworpen voor maximaal rijplezier, zelfs weg van het asfalt op losse of onverharde oppervlakken, waarbij het concept van sportiviteit opnieuw wordt geïnterpreteerd en de merkprincipes van dapper, authentiek en onverwacht worden benadrukt.

“Trouw aan onze waarden als visionair, gedurfd en onconventioneel merk, slaan we met de Sterrato nieuwe wegen in op het gebied van rijsensaties”, aldus Stephan Winkelmann, Voorzitter en CEO van Lamborghini. “De presentatie van de auto op Art Basel in Miami weerspiegelt hoe de Sterrato, net als een avant-gardistisch kunstwerk, een radicale en originele interpretatie van het supersportwagenconcept vertegenwoordigt, maar qua prestaties hoort de Sterrato thuis in ’s werelds meest dynamische en opwindende rijomgevingen.”

De Huracán Sterrato biedt geoptimaliseerde rijdynamiek voor perfecte controle in alle omgevingen, van de snelweg tot onverharde wegen. In vergelijking met de Huracán EVO wordt de Sterrato geleverd met een bijgewerkte versie van het LDVI-systeem (Lamborghini Integrated Vehicle Dynamics), met specifieke STRADA- en SPORT-kalibraties, en brengt de RALLY-modus voor omstandigheden met weinig grip voor het eerst naar de Huracán-lijn.

“Met het high-speed all-terrain concept van de Sterrato hebben we op unieke wijze de rijervaring van een echte supersportwagen gecombineerd met het plezier van het besturen van een rallyauto”, aldus Rouven Mohr, Lamborghini Chief Technical Officer. “Lamborghini-auto’s leveren altijd emotie: de Sterrato levert een nieuwe mate van rij-sensatie.”

De buitenkant drukt vanaf het eerste gezicht de avontuurlijke geest van de Sterrato uit. De bodemvrijheid is met 44 mm vergroot in vergelijking met de Huracán EVO om een grotere veerweg te garanderen, net als de spoorbreedtes voor (+30 mm) en achter (+34 mm). Bovendien benadrukken de aluminium bescherming aan de voorzijde van de carrosserie, de versterkte dorpels, de diffuser achter en de stevige wielkasten niet alleen de carrosserie, maar ook de gespierdheid. De klassieke luchtinlaat op de achterkap versterkt niet alleen de sportieve geest van het model, maar helpt de motor ook van schone lucht te voorzien bij het rijden op stoffige circuits.

“De Sterrato getuigt van hoe het Lamborghini-design-DNA perfect werkt, zelfs met onverwachte proporties”, aldus Mitja Borkert, Lamborghini Head of Design. “Het ontwerp van de Sterrato vertaalt zijn supersportwagenerfgoed in een nieuwe levensvorm, wat zijn specifieke intentie weerspiegelt om een echt unieke en leuke rijervaring te bieden”.

De Huracán Sterrato wordt geleverd met een 5,2-liter V10-motor met een maximaal vermogen van 610 cv en 560 Nm koppel (bij 6500 tpm), gecombineerd met een 7-traps transmissie met dubbele koppeling en elektronisch geregelde vierwielaandrijving met mechanisch zelfvergrendelingsdifferentieel achter. Ontworpen om optimale prestaties te bieden op onverharde en zanderige oppervlakken, accelereert het van 0 tot 100 km / h (ca. 60 mph) in 3,4 seconden en bereikt het een topsnelheid van 260 km / h (ca. 160 mph).

De auto is voorzien van remmen met aluminium vaste monoblock remklauwen met zes zuigers (voor) en vier zuigers (achter) en geventileerde en kruisgeboorde koolstofkeramische schijven met een diameter van 380 mm en een dikte van 38 mm voor en 356 mm diameter en 32 mm dikte achter. Het wordt geleverd met 19″-velgen die exclusief zijn uitgerust met op maat gemaakte Bridgestone Dueler AT002-banden, die maximale veelzijdigheid en aanpasbaarheid bieden voor elke conditie en oppervlak, terwijl ze bijdragen aan het gevoel, de emotie en het rijplezier van de auto: banden meten 235/40 R19 aan de voorkant en 285/40 R19 aan de achterkant, met run-flat-technologie die, in geval van lekke banden, garandeert een rit van minimaal 80 km bij 80 km/u met 0 druk. Deze op maat gemaakte Bridgestone-banden zijn ontworpen om te passen bij 100% auto-DNA, inclusief een innovatief patroonontwerp en een geavanceerde compound die een perfecte grip bieden op zowel grind als asfalt, terwijl ze een uitstekende handling en hoge snelheidsprestaties behouden.

Het interieur, gekenmerkt door de exclusieve Alcantara Verde Sterrato-bekleding, weerspiegelt de “feel like a pilot”-filosofie die traditioneel wordt toegepast voor de Huracán-lijn, die de bestuurder in het midden van het passagierscompartiment plaatst voor de ultieme rijervaring en absolute controle over alle kenmerken van de auto. De Human Machine Interface (HMI) heeft nieuwe graphics en speciale rijfuncties; voor het eerst zijn de instrumenten voorzien van een digitale inclinometer met pitch- en rolindicator, een kompas, geografische coördinatenindicator en stuurhoekindicator.

Onder de on-board services omvat Lamborghini Connect integratie met Amazon Alexa om autofuncties zoals airconditioning en verlichting aan te passen, evenals de navigatie, telefoongesprekken en entertainment te bedienen met een eenvoudige spraakopdracht. De auto kan ook op afstand worden bediend via de Lamborghini UNICA-app met bijvoorbeeld snelheidsbewaking op afstand en het rechtstreeks naar het navigatiesysteem sturen van een bestemming.

De Huracán Sterrato wordt geleverd met een aangesloten telemetriesysteem waarmee de bestuurder de prestaties kan volgen en de gegevens kan analyseren via de UNICA-app; Apple Watch-gebruikers kunnen hun hartslaginformatie ook synchroniseren met het telemetriesysteem aan boord[2] om hun rijprestaties te meten. De Lamborghini Drive Recorder is ook beschikbaar om ervaringen achter het stuur op te nemen. Hiermee kan de bestuurder de meest opwindende rijmomenten bebeelden, waardoor de Board Diaries-functie wordt verbeterd: het digitale geheugenboek dat is geïntegreerd in de Lamborghini UNICA-app.

De nieuwe Huracán Sterrato biedt bijna onbeperkte mogelijkheden om het uiterlijk van de auto aan te passen: dankzij het Lamborghini Ad Personam-programma kunnen klanten kiezen uit 350 externe kleuren en meer dan 60 kleuren voor het lederen en alcantara interieur.

De gelimiteerde productie van 1499 stuks start in februari 2023.

Technische gegevens

[1] Het voertuig wordt nog niet te koop aangeboden en valt dus niet onder Richtlijn 1999/94/EG. De gegevens over het brandstofverbruik en de emissies bevinden zich in de fase van de typegoedkeuring.
[2] Beschikbaar vanaf Q4 2023.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait