Nieuwe boeken voor de autofan 11 . Vincent Arpons

Alle Autos der 80er Jahre. 231 Pkw -Marken aus 40 Ländern.

 

Roger Gloor hoeven we je niet meer voor te stellen. 39 jaar lang was hij redacteur voor het bekende Zwitserse tijdschrift Automobil Revue–Revue Automobile waar hij van 1947 tot 2021 het cataloognummer voor het Salon van Genève hielp opstellen. Een autokenner bij uitstek dus. Eerdere uitgaven van hem bij Motorbuch Verlag zijn ‘Nachkriegswagen 1945-1960 Personenautos’, ‘Personenwagen der 60-er Jahre’ en ‘Alle Autos der 70-er Jahre’.

Met deze 560 bladzijden tellende autobijbel kom je alles te weten over de wereldproductie in de jaren tachtig van vorige eeuw. Een overzicht van AC tot en met Zimmer, met passende tekst en foto’s. Een volledig naslagwerk!

 

Auteur: R. Gloor. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-613-04487-6. 22 x 29 cm. 560 blz.

Uitgever: Motorbuch Verlag Stuttgart (D). motorbuch.de

 

Der grosse Oldtimer Expertentest. 100 Fragen & ausführliche Antworten.

Wat een mooi initiatief van het auteursduo Löwisch/ Schrahe. Het boekje is namelijk een handige test om je autokennis te meten, iets waar we allemaal zo graag prat op gaan.

Het is tevens een bijzonder leuk instrument om een avond (of namiddag) met vrienden autoliefhebbers te animeren. Bij een glaasje bier of wijn kan je (eventueel tijdens meerdere bijeenkomsten) een na een de 5 hoofdstukken doornemen, het gaat om vragen over Oldtimers uit de jaren ’50, ’60, ’70, ’80 en ’90. De onderwerpen zijn zeer gevarieerd, weetjes over automodellen, productie, techniek enz. Slechts enkele vragen behelzen louter de Duitse markt, maar dat stoort niet. Achteraan in het boek vind je uiteraard de antwoorden. Een geschenkidee voor de kerst!

 

Auteurs: R. Löwisch/ S. Schrahe. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-96664-517-1. 15 x 21 cm. 119 blz.

Uitgever: Heel Verlag Königswinter (D). heel-verlag.de

 

Opel Jahrbuch 2023.

‘Pünktlich’ op het einde van ieder jaar brengt uitgever Podszun het jaarboek van Opel.

Ook dit jaar zijn er tal van onderwerpen, geschreven door verschillende auteurs: Opel in Brandenburg (waar de Blitz werd geproduceerd), 40 jaar Corsa A, de Rallye Kadett, 130 jaar Opel in Oostenrijk en nog zoveel meer. Alles voorzien van mooie foto’s en afbeeldingen.

Zoals altijd boeiende lectuur, niet alleen voor Opel fans!

 

Auteur: E. Barthels en anderen. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-7516-1058-2. 17 x 24 cm. 141 blz.

Uitgever: Podszun Verlag Brilon (D)

 

Malafosse-Giraud. Histoire d’un garage Citroën en Lozère.

Het was in de zomer van 2003 dat ik tijdens mijn vakantie in de Franse Cévennes een opmerkelijke ontdekking deed.

Nadat we onze Lancia Delta netjes geparkeerd hadden, trokken we te voet naar de markt in het centrum van Meyrueis.

Aan de muur van een oud gebouw merkte ik plots een bord op, dat eraan herinnerde dat hier ooit een Citroën garage was waar in de winter van 1929 de voertuigen van de Croisière Jaune werden nagezien.

De nabijgelegen Causse Méjean, een guur plateau waarvan de eigenschappen sterk leken op die van de Gobi woestijn en de Aziatische steppes, bleek een ideaal testterrein voor de Kégresse Citroëns.

Natuurlijk moesten die voertuigen geregeld worden gerepareerd of aangepast en de lokale Citroën dealer, Malafosse, was daarvoor het ideale steunpunt.

Dit boek beschrijft de boeiende geschiedenis van deze garage als Citroën verdeler van bij het begin in 1922 (met uiteraard de passages over de Croisière Jaune) tot en met 2011, jaar waarin de zaak wordt overgedragen aan de groep ‘Grands garages du Sud’.

Een interessant stuk lokale Citroën-geschiedenis.

 

Auteur: M. Turel. Taal: Frans.

ISBN: 978-90-828147-6-7. 17 x 24 cm. 128 blz.

Uitgever: Citrovisie. citrovisie.com

 

FritzB. Busch. Legendäre Automobilgeschichten. Von enten und geschrubbten Flundern.

De naam Fritz Busch zal bij wie wat ouder is en regelmatig Duitse autotijdschriften (zoals ‘auto motor und sport’) kocht zeker een belletje doen rinkelen.

De man was na WO II op een ongebruikelijke manier in de journalistiek gerold en blonk uit door zijn eigen benadering en door de grappige formuleringen in zijn auto-artikels. Jarenlang had hij ook een automuseum in Wolfegg in het zuiden van Duitsland.

Dit eerste boek, er volgt nog een tweede deel, bevat een mooie keuze uit het repertoire dat gepubliceerd werd in de jaren ’60 bij ‘auto motor und sport’ en het blad Stern. De teksten zijn van Busch, de bijgevoegde foto’s uit de tijd van toen. Leuke lectuur!

 

Auteur: F. B. Busch. Taal: Duits.

 

ISBN: 978-3-613-04401-2. 18 x 23 cm. 239 blz.

Uitgever: Motorbuch Verlag Stuttgart (D). motorbuch.de

 

Supersportwagen aus Deutschland.

Bij ‘algemeen’ klinkende boekentitels hou ik meestal mijn hart vast.

Vaak gaat het dan om een oppervlakkige tekst over een ruim onderwerp.

Maar: Goed nieuws, dat is hier helemaal niet het geval!

Dit interessante werk brengt een overzicht van Duitse tuners, sportwagenconstructeurs, speciale projecten en zoveel meer.

Met meer dan 500 foto’s en 224 bladzijden geeft dit boek een boeiende lijst van de verschillende naoorlogse ateliers en constructeurs, van 9FF en Abt, over Artega, Gembella en zoveel anderen tot en met het bekende Zender.

Aanbevolen lectuur over een niet zo vaak behandeld onderwerp. Schön!

 

Auteur: J. M. Köstnick. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-613-04480-7. 24 x 31 cm. 224 blz.

Uitgever: Motorbuch Verlag Stuttgart (D). motorbuch.de

 

Export Drive. BMC & British Leyland Cars in Europe and the World. 1945-85.

Chris Cowin schreef reeds eerder boeken over British Leyland zoals ‘Chronicle of a Car Crash’ en ‘Betting on a Miracle: 1978-1986’

Hij is dus bijzonder goed geplaatst voor dit onderwerp.

De verschillende fases in de geschiedenis van BMC & BLMC/ BL komen aan bod, de exportmarkten in de jaren ’50, de jaren ’60, de joint ventures met de Japanse auto-industrie, de Commonwealth markten en ga zo maar door. Ook importeurs zoals de Belgische Beherman-Demoen of de Nederlandse J.J. Molenaar en de fabrieken zoals die van Mechelen of Seneffe worden besproken, om maar deze te noemen.

Het boek bevat een lijst met vaak gebruikte afkortingen (zoals ADO voor Austin Design Office enz.) en tevens enkele verduidelijkende diagrammen.

Ondanks zijn eenvoudige presentatie en het beperkt aantal foto’s, gaat het hier om een degelijk werk over de bewogen geschiedenis van Engelands laatste grote autoconstructeur.

 

Auteur: C. Cowin. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-151-1936-613. 22 x 28 cm. 187 blz.

Uitgever: C. Cowin.

 

Tekst & foto’s: Vincent Arpons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *